Saptamanalul -Bihoreanul- publica, in editia sa din aceasta saptamana, dezvaluiri fierbinti despre singurul judecator din Romania care s-a autodenuntat. Sotia lui a acceptat sa povesteasca, in premiera in presa, despre momentele de depresie psihica ce l-au napadit pe magistratul oradean imediat ce s-a intors de la Parchetul General. Acum el este la spital, iar avocatii lui vor sa ceara o expertiza psihiatrica spre a se vedea daca a fost in toate mintile cand a spus ca a primit spaga. Din arest, omul de afaceri Viorel Stiube, de la care s-a starnit cutremurul in Justitia bihoreana, ameninta ca lista magistratilor care au luat mita este, de fapt, mult mai lunga. La randul lui, unul dintre avocatii care le ducea atentiile in bani magistratilor acuzati afirma ca, in Tribunalul bihorean, zecile de mii de dolari se imparteau fara fereala.
A insistat sa spuna
Judecatorul oradean Adrian Popa i-a lasat cu gura cascata pe procurorii Parchetului General. Magistratul a intrat in dimineata zilei de luni, 17 iunie, in biroul procurorului-inspector Elena Radescu si a spus: -Vreau sa dau o declaratie referitoare la acuzatiile care mi se aduc!-. Surprinsa, femeia si-a chemat colegii sa asiste la spovedania magistratului. Popa era extrem de tensionat. Intreba incontinuu: -O sa fiu arestat?-. Procurorii i-au spus ca nu pot nici macar sa-l audieze, fiindca nu au avizul Ministerului Justitiei pentru cercetarea sa penala, daramite sa-l aresteze… -Domnule, nu intelegeti ca nu avem deocamdata ce discuta? De ce ati venit?-, l-a intrebat Elena Radescu. -M-a adus constiinta. Insist sa spun!-. Si procurorii l-au indemnat: -Spuneti, atunci!-… -Pai nu stiu nimic-. Anchetatorii au ramas blocati. Nu intelegeau ce se petrece in mintea barbatului din fata lor si, totusi, ce-l adusese acolo. -Am venit sa va spun ca nu stiu despre cei 20.000 de dolari si nici despre cele patru-cinci miliarde. Nu eu am cerut acesti bani!-. -Atunci de ce ati mai venit?!-, au insistat procurorii.
-Pai, ca sa spun ca stiu ca s-au luat bani in dosarele lui Stiube. Dar nu i-am cerut eu-. -Bine, daca dumneavoastra spuneti ca asa s-a intamplat, asa scrieti-. Judecatorul Popa a stat putin pe ganduri si apoi a inceput sa astearna pe o bucata de hartie: -Autodenunt-… Procurorii au devenit abia acum cu adevarat uimiti. Pentru prima oara in istoria Justitiei romane, un magistrat era dispus sa se denunte!
Autodenuntul
Multa lume se intreaba ce anume contine, pana la urma, autodenuntul judecatorului Popa. Saptamanalul -Bihoreanul- a reusit sa afle si a prezentat aspectele importante cuprinse in document: -Cele sustinute de Viorel Stiube, vizavi de solutia data in cauza privind dosarul gasit la el, sunt adevarate. S-au luat bani si am primit si eu. Am primit 1.500 de dolari de la colegul meu Traian Munteanu. Mai mult nu pot sa va spun. Nici cum s-a derulat tranzactia, nici cine a fost intermediarul. Doar ca nu eu am cerut banii respectivi. Referitor la cele patru-cinci miliarde de lei, despre care Viorel Stiube sustine ca s-au pretins pentru punerea lui in libertate, nici in acest caz nu am fost eu cel care am cerut. Nu am nici o legatura cu ei. Stiu, am auzit atunci, in perioada respectiva, in care Stiube era internat inca in Spitalul judetean, ca s-a discutat acest aspect la Curtea de Apel Oradea. Am auzit ca ar fi judecatorul Nistor Pantea-…
-Ma acuza astia de mita!-
Cand a parasit cladirea Parchetului, Adrian Popa parea linistit. In jurul orei 16.00, i-a telefonat unui fost coleg de facultate, Liviu Doru Bindea, in prezent senator PSD de Maramures. -Am fost surprins. Nu suntem in relatii apropiate de prietenie. De la terminarea facultatii nu stiu daca ne-am intalnit de vreo doua ori. Mi-a spus agitat ca vrea sa ma vada. Ca a fost la Parchetul General. Stiind de scandalurile din Bihor, m-am gandit ca omul are o problema si vrea sa se descarce. Stia ca am fost 11 ani vicepresedinte de tribunal si poate s-a gandit ca pot analiza situatia. I-am spus ca-l astept in fata Senatului. Cand l-am vazut, mi-am dat seama ca e bulversat. Ma acuza astia de mita!, mi-a zis. Am declarat ca n-am nimic cu cei 20.000 de dolari. Ca un coleg mi-a dat 1.500 din ei. Am spus tot, mai Liviu! Ma duc acasa acum si astept sa vad ce se intampla. M-a lasat capiat! Era intr-o stare psihica delicata. L-am intrebat: Ba, Adi, cum dracu* s-a intamplat? Mi-a spus ca a fost recuzat intr-o sedinta publica de afaceristul Stiube. Mai multe n-am apucat sa povestim. El trebuia sa prinda avionul, si de la Senat pana la Otopeni e distanta mare-, povesteste Liviu Doru Bindea. Senatorul a aflat a doua zi de internarea magistratului in spital. -I-am telefonat unui coleg avocat din Oradea: ma omule, spune-mi despre ce e vorba? Mi-a raspuns: maine ma duc la Adi in vizita si te tin la curent. Are o depresie psihica!-.
Recuzarea
Dupa revenirea la Oradea, magistratul a avut o cadere psihica si a fost internat in Spitalul Militar, unde se afla si acum. Putini stiu insa traseul lui din zilele de dinaintea plecarii la Bucuresti…
Totul a pornit in dimineata de 10 iunie, cu scandalul declansat in sala de judecata, cand Adrian Popa a fost recuzat public de Viorel Stiube. -Am depus un denunt impotriva dumneavoastra, pentru luare de mita!-, a spus, transant, afaceristul incatusat. Presedintele Tribunalului bihorean, judecatorul Mircea Mester, povesteste: -Domnul Popa a purtat un dialog cu mine. A spus ca nu se simte vinovat si ca nu are motive pentru a se abtine de la judecarea cauzei. Am admis cererea de recuzare, desi motivele invocate nu se incadrau in cele prevazute de Codul de procedura penala. Am facut-o pentru a inlatura orice dubiu al inculpatului Stiube, vizavi de obiectivitatea judecatorului-.
Doua zile mai tarziu, Popa a fost din nou in biroul presedintelui. De data asta, cerea sa fie transferat la Sectia Civila, pentru ca nu mai face fata la cea Penala. -Vazandu-l tulburat, am fost de acord-. A doua zi, judecatorul Popa i-a cerut presedintelui sa-i acorde concediu de odihna, cele 11 zile restante de anul trecut, incepand din 17 iunie. Mester a fost din nou de acord, si din acelasi motiv. Popa era vizibil deprimat.
Parchetul General nu a emis nici un aviz de cercetare
Popa n-a gasit nicaieri sprijinul cautat. Cert este ca, dupa zbateri intense, in momentul in care a pornit spre Bucuresti era decis sa transeze situatia, Indiferent de urmari. Mai apoi, trebuie sa se fi speriat. Marturisirea sa, o premiera nationala, arata acuzator nu doar catre colegul sau, judecatorul Traian Munteanu, fostul presedinte al tribunalului. Ea incepe sa disloce, practic, din interior, un sistem in care, dupa cum se vede, dreptatea era de vanzare si se impartea doar dupa marimea pungii. Ce va urma, nu se stie. In orice caz, nimic bun pentru cei suspectati de coruptie. Procurorii bucuresteni sustin ca nu exista, deocamdata, aviz de cercetare pentru magistratii de pe lista neagra a lui Stiube.
Poate pentru ca, dupa cum zice si omul de afaceri oradean, urmeaza si altii…
Suspectul numarul 1
Avocatul Negrutiu afirma ca prima transa de bani inmanata judecatorului Traian Munteanu, inainte cu cateva zile de proces, era echivalentul a 30.000 de marci, o parte in lei, o alta in marci. Stiube nu a apucat sa achite restul – circa 14.000 de marci – pana in ziua judecatii, motiv pentru care pronuntarea a fost amanata pana la stingerea datoriei. Ultima transa a fost de 1.500 de dolari, exact suma pe care Adrian Popa spune ca a primit-o de la colegul sau. Judecatorul Munteanu si-a schimbat numarul de telefon si nu a putut fi contactat dupa ce Popa a confirmat luarea de mita. Saptamana trecuta, el a declarat ca nu e implicat sub nici o forma in afacerea cu Stiube.
Avocatul il vrea pe Popa nebun
Judecatorul Adrian Popa a fost internat la Sectia neurologie-psihiatrie a Spitalului Militar, cu diagnosticul -reactie depresiva, hipertensiune arteriala esentiala gradul 1-, si a fost supus unui tratament cu antidepresive, antianxioase, tranchilizante si hipnotice. -De cum a venit, mi-a spus ca nu vrea sa fie deranjat de ziaristi-, a declarat col. dr. Gheorghe Scridon, directorul spitalului. -A consemnat in foaia de observatie medicala: Refuz sa dau interviu si sa fiu filmat-. Starea sanatatii magistratului a evoluat inspre bine, iar Popa a fost supus unor teste psihologice.
Avocatul Alexandru Butuc a declarat ca intentioneaza sa ceara si o expertizare psihiatrica a clientului sau: -Va fi examinat de o comisie de medici care are competenta sa decida daca a fost responsabil in momentul in care a scris declaratia de la Parchetul General. Dupa parerea mea, ea trebuie retractata. A fost facuta sub imperiul unei tensiuni psihice-.
Ca la piata!
Potrivit declaratiei date procurorilor, zilele trecute, de catre intermediarul afacerii, avocatul oradean Lucian Negrutiu, suma de 20.000 de dolari a fost pretinsa de judecatorul Traian Munteanu, pentru el si pentru Adrian Popa. Banii i-a predat magistratului in tribunal, in biroul acestuia, in rate, fara sa retina vreun leu din ei. Avocatul sustine ca tranzactiile de acest gen erau de notorietate in institutie: -Se transmiteau pe fata mesaje si bani, de fata cu colegii. Nu se fereau unii de altii-.
Un tribunal decimat
Tribunalul Bihor este aproape paralizat. -Instanta ar trebui sa aiba 24 de judecatori, dar nu au fost completate toate posturile si sunt 19. Dintre acestia, in acest moment sunt la serviciu doar opt judecatori-, recunoaste presedintele Mircea Mester. Judecatoarele Mariana Rosca si Elena Pop Blaga sunt suspendate. Prima e data in urmarire internationala, iar a doua de-abia a fost eliberata, dupa un arest de 30 de zile, acuzata fiind, in urma unui flagrant, de luare de mita. Mihai Viorel, fostul sef al Sectiei penale, a demisionat imediat ce a fost instiintat ca este cercetat pentru favorizarea infractorului, alaturi de Adrian Popa. Ovidiu Bojan a fost transferat presedinte la Judecatoria Salonta. Traian Munteanu, cel acuzat acum si de Stiube, si de Popa, si de Negrutiu, a fost avansat la Curtea de Apel. Pentru aceeasi instanta au optat si Doina Trif, Florian Murg si Teodor Tent. Felicia Toader se afla in concediu natal, iar judecatorii cercetati, Dumitru Marc, pentru complicitate la luare de mita (alaturi de Rosca si Blaga), si Adrian Popa, pentru favorizarea infractorului, sunt in concediu de odihna.
Drumul dosarului
Mersul dosarului in care s-au dat cei 20.000 de dolari demonstreaza -sincopa- inregistrata la tribunal. Acuzatia era de retinere de acte oficiale si se referea la celebrul dosar de santaj disparut din arhiva Parchetului in 1994 si gasit, in diplomatul afaceristului, in 1999. In prima instanta, Stiube a fost condamnat de catre Judecatoria Oradea la un an si sase luni inchisoare. Dupa recurs, la Tribunalul Bihor, in toamna lui 2001, completul Munteanu-Popa a dispus incetarea procesului. Judecatorii invocau ca fapta de sustragere de documente oficiale a intrat in prescriptie, pentru ca trecusera cinci ani de la comitere. Procurorii au sesizat ca magistratii au incadrat gresit fapta. In mai 2002, apelul Parchetului a fost admis de Curtea de Apel, iar Stiube a fost condamnat definitiv la 6 luni inchisoare.
-Era obsedat ca va fi arestat-
Pentru prima oara de la declansarea scandalului in jurul presupusei tentative de sinucidere a magistratului Adrian Popa, sotia acestuia, Elena, a acceptat sa rupa tacerea.
– Ce s-a intamplat in 17-18 iunie? A existat, intr-adevar, o tentativa de suicid a sotului dumneavoastra?
– Nici vorba. Nu a incercat nici o clipa sa-si puna capat vietii. Sunt pure speculatii ca ar fi inghitit tranchilizante sau ca ar fi vrut sa se spanzure… Doamne fereste! Sotul meu trebuia sa vina de la Bucuresti cu avionul de luni seara. N-a mai gasit bilete si a luat trenul. Mi-a telefonat putin inainte de ora 8.00, marti dimineata. De-abia ajunsesem la birou. -Elena, sa vii sa ma astepti in gara, pentru ca sunt daramat. Sunt socat de ce s-a intamplat la Parchetul General-. L-am intrebat unde e si mi-a spus ca trenul a intrat in Gara Alesd. Parca era alt om. Cand a dat cu ochii de mine, a izbucnit in hohote de plans. Tot peronul ne privea. Nu stiam ce sa fac. L-am urcat intr-un taxi si l-am dus la Spitalul Militar. Medicii erau in raportul de garda. Era ora 8.20. Sotul meu tremura tot si nu se putea opri din plans. Exact ca un copil se comporta! L-au internat de urgenta. Cateva zile a fost sub sedative. Dormea tot timpul. Nici macar n-a fost in stare sa manance.
– V-a spus ce a declarat la Parchetul General? Ca s-a autodenuntat…
– Cand ne-am intalnit in gara, repeta intruna: -Sunt socat!-. N-am putut sa scot nimic de la el. Cu o seara inainte de-a pleca, mi-a spus ca trebuie sa vada ce e cu dosarul, cum e formulat denuntul lui Stiube si ce contine. De cand a fost recuzat public de omul asta, numai despre asta vorbea. Imi spunea: -Totul a fost orchestrat impotriva mea! Toti stiau ce avea de gand Stiube sa declare. Singurul care n-a stiut am fost eu. Ziaristii au stiut dinainte. Totul facea parte dintr-un scenariu bine ticluit, de-asta au venit acolo in sala cand Stiube m-a recuzat-. Era intr-o continua tensiune. Inainte cu doua saptamani de drama ce ni s-a intamplat avea tot felul de ganduri: -Elena, sa nu te sperii daca o sa vezi politistii la poarta, ca vin sa ma aresteze. Ai vazut ce a patit Pop Blaga. Asa o sa mi se intample si mie!-.
– Totusi, a primit cei 1.500 de dolari de la judecatorul Munteanu?
– Niciodata nu mi-a spus mie, acasa, ca a luat vreun ban. Nici cu o seara inainte de a merge la Bucuresti n-am stiut ca are de gand sa se autodenunte. Nu stiu ce a fost in capul lui!
– Credeti ca l-a influentat cineva in decizia de a se prezenta la Parchet?
– Nu stiu sa se fi sfatuit cu cineva. Si, daca a facut-o, a ascuns-o de mine. Devenise disperat in urma cu trei luni, cand a aflat ca este cercetat de Parchet pentru favorizarea infractorului. A suferit un timp, apoi a trecut peste. -N-a fost nimic ilegal in ce am facut. Nu au de ce sa ma condamne-. Insa cand a intervenit povestea cu Stiube si toate televiziunile si ziarele urlau despre asta, a fost terminat. -Cum poate sa mi se intample asa ceva?-, ma intreba. -Tu stii, Elena, ca nu sunt vinovat-. Si a intervenit obsesia ca va fi arestat. Asta nu i-a mai dat pace. Firea lui e labila. S-a chinuit pana duminica, pe 16 iunie. Atunci s-a decis sa mearga la Bucuresti… Cred ca are prea mult bun-simt, de asta s-au intamplat toate. Nu stiu ce va urma acum, dupa autodenunt…
Lista acuzatilor lui Stiube
– Gheorghe Groza, judecator – luare de mita: 40.000 de marci (platiti)
– Adrian Popa si Traian Munteanu, judecatori – luare de mita: 20.000 de dolari (platiti). Adrian Popa a recunoscut!
– Adrian Popa, judecator – luare de mita: patru-cinci miliarde (neplatiti)
– Alexandru Lele, procuror – luare de mita: 10.000 de marci (platiti) si 20.000 de dolari (neplatiti)
– Arpad Kolozsi, avocat – trafic de influenta
– Lucian Negrutiu, avocat – trafic de influenta. Avocatul a recunoscut!
– Gelu Ioan Lutai, avocat – trafic de influenta
Din arest, Viorel Stiube, autorul autodenuntului care a cutremurat Justitia bihoreana, ameninta ca lista e mai lunga. -Sa se astepte ca Stiube a innebunit! Asta declar si sustin, indiferent prin ce voi trece-…