Tentatia de a-ti incerca norocul in speranta unui castig este foarte mare si multi indivizi incearca sa si-l adjudece prin diferite metode. Jocurile de noroc sunt vechi de cand lumea. Intre jocul de zaruri, prin care persanii incercau sa-si ghiceasca destinul, si pocherul sau ruleta din zilele noastre s-a insinuat lacomia pentru bani, care nu tine seama de mijloace. Multi impatimiti ai jocului de noroc apeleaza la trucuri de o mare varietate, incepand cu banalul trisat si terminand cu diverse metode oculte, greu de detectat de catre specialisti.
Geniile, la masa de joc
Tentatia de a-ti incerca norocul in speranta unui castig este foarte mare si, cum de multe ori el se lasa asteptat, multi indivizi incearca sa si-l adjudece prin diferite metode. Daca in cazul jocului de carti se practica pe scara larga trisatul, cand e vorba de ruleta, marile cazinouri din lume au experti in lupta antifrauda, care, de multe ori, se dovedesc inutili. In 1962, un matematician de elita de la -Massachusetts Institute of Technology-, pe nume Edward O. Thorp, publica o carte in care prezenta o metoda pentru a castiga la black-jack. Observand un numar mare de partide si memorand cartile, el a descoperit ca anumite situatii sunt mai favorabile pentru jucator, care trebuia sa mizeze multi bani cand ele apareau. De atunci, cazinourile utilizeaza in medie sase pachete de 52 de carti amestecate, diminuand astfel numarul acestor situatii propice si facand aproape imposibila, chiar si pentru cei mai atenti, urmarirea si ghicirea miscarii cartilor. Doar geniile ale caror capacitati sunt la limita dintre normal si paranormal pot ghici aceste combinatii imposibile. Daca mediumii sunt capabili sa citeasca o scrisoare aflata in interiorul unui plic, daca reusesc sa ghiceasca o propozitie scrisa pe o hartie care a fost arsa, daca pot citi gandurile unui strain, ba chiar sa-i transmita prin telepatie un mesaj, daca pot sa modifice de la distanta forma anumitor obiecte, de ce n-ar putea sa-si utilizeze insusirile si cand e vorba de castigul unor averi? Nenumarate persoane afirma ca au dat lovitura la masa de joc, gratie unor haruri divinatorii sau unor vise premonitorii sau, pur si simplu, pentru ca au putut sa influenteze miscarea obiectelor.
Caii din vis
In noaptea de 8 martie 1946, lordul Kilbracken, pe atunci student la Oxford, a visat numele cailor castigatori in doua cursa ce urma sa aiba loc a doua zi. Increzator in semnul transmis de subconstient, el a mizat pe acesti cai care, intr-adevar, au castigat. Astfel de vise s-au repetat din cand in cand timp de 12 ani, aducandu-i englezului celebritate si castiguri financiare importante. O celebra vizionara din Franta, Marine Richard, afirma ca poate sa afle ordinea tragerii cartilor dintr-un joc. Etalate in spectacole publice, insusirile paranormale ale Marinei n-au ajuns niciodata sa fie utilizate de catre aceasta in cazinouri. Jonathan Halliwell, director de sala intr-un mare cazinou din Londra, lucreaza in industria jocurilor de mai bine de 30 de ani. Intr-o seara de iulie, din 1996, a fost pentru prima data martorul puterii mediumilor la jocul de carti. Informat ca un client castiga mult la masa de black-jack, Jonathan Halliwell a inceput sa-l observe pe acel jucator. Cu toate ca a fost atent la gesturile sale timp de mai bine de o ora, el nu a putut sa detecteze niciun fel de inselatorie. Cand jucatorul s-a ridicat de la masa pentru a-si incasa castigurile, Halliwell l-a abordat ca sa-l felicite. -Omul acela era foarte politicos, dar destul de rece-, povesteste el. -Parea ca vrea sa plece cat mai repede din cazinou-. Peste doua luni, personajul misterios s-a intors. Halliwell si-a mai luat doua ajutoare pentru a-l supraveghea. -S-a intamplat exact acelasi lucru. Era incredibil, dar nu puteam sa descoperim daca triseaza in vreun fel-, spunea Halliwell, care s-a decis atunci sa declanseze o mica ancheta printre directorii de cazinouri din Londra. El a vorbit cu un prieten, James Tumbull, care lucra in sala de jocuri a unui mare hotel. Acesta a confirmat ca acelasi om castigase sume importante la masa de black-jack si in cazinoul sau. Cei doi si-au continuat investigatia si au descoperit ca bizarului jucator i se interzisese accesul in mai multe cazinouri din Londra pentru ca folosea -abilitati metafizice-. -Cineva l-a provocat pe acel om-, a mai spus Halliwell. -Pana la urma, a recunoscut ca se folosea de darul unei <a doua vederi> pentru a prezice cartea urmaatoare-.
Hormonii castigului si radiatiile norocoase
Norocul poate fi, efectiv, provocat. Russell Targ, un pionier al cercetarii asupra viziunii la distanta, descrie o situatie in care o femeie s-a folosit de darul -celei de-a doua vederi- intr-un cazinou din Tahoe, in SUA. Cum nu stia sa joace carti, si-a testat capacitatile pe aparatele cu fise. Dupa spusele lui Targ, ea se plimba prin fata aparatelor de pocher mecanic pana ce simtea o -crestere placuta a adrenalinei-, asociata cu intuitia unui castig. Aceasta metoda i-a permis sa aleaga un aparat la care a castigat continuu, timp de o ora intreaga. Alte marturii evoca experiente de radiestezie, legate de jocurile de noroc. Bazandu-se pe studii detaliate, fostul profesor al Academiei Regale de Astronomie din Scotia, Vincent Reddish, a concluzionat ca, in cadrul radiesteziei, campul de radiatii care inconjoara obiectul vizat interactioneaza cu spiritul radiestezistului, deci exista un fel de telepatie intre persoana si obiect. In cazinouri, cartile, bila de la ruleta si zarurile ar putea deveni obiectul radiesteziei pentru a se observa campurile de energie care le inconjoara. Radiestezistul ar putea face astfel preziceri exacte asupra rezultatului jocului. Cu toate acestea, nu este intotdeauna posibil sa utilizezi aceste tehnici de -ghicit-.
120.000 de dolari, cu al 6-lea simt
Bursa este un loc la fel de propice pentru castiguri, folosit de persoanele extrasenzoriale. Astfel, in anul 1982, trei americani, Keith Harary, Russell Targ si Anthony White, au format organizatia -Delphi associates-, cu intentia de a-si folosi insusirile paranormale in domeniul pietelor financiare. Incurajati de succesele obtinute de programul de spionaj metafizic, subventionat de CIA si desfasurat la Institutul de Cercetari din Stanford, Russell Targ a dorit sa-si incerce si el -norocul-. In decembrie 1982, -Delphi Associates- a izbutit sa prezica pretul de vanzare al minereului de argint din Peru, la Bursa din New York, in vreme ce Keith Harary a facut previziuni bursiere vreme de noua saptamani, vizualizand doua obiecte pe care le-a incarcat simbolic cu ideea de crestere si scadere. In fiecare crestere vizualizata, -Delphi Associates- investea bani. Cele noua previziuni au fost corecte si le-au adus celor trei un beneficiu de 120.000 de dolari. Intamplarea a fost relatata de -Wall Street Journal-, iar drept multumire adusa divinitatii, Russell Targ a creat o asociatie caritabila, finantata din speculatiile sale la Bursa, finalizate cu castiguri in bani.
Informatica in desertul Nevada
Anumite persoane au incercat metode mai -stiintifice- de promovare financiara, cum s-a intamplat in cazul grupului de studenti americani care au analizat legile fizicii ruletei, pentru a castiga bani in Las Vegas, in anii *70. Cu ajutorul prietenilor sai, Dwyne Farmer, de la Universitatea din Santa Cruz, a descoperit ca era posibil sa studiezi traiectoria pe care o descrie bila in timp ce se invarteste pe ruleta. Aceasta traiectorie variaza in functie de mai multi factori, de la inclinarea ruletei pana la modul in care crupierul arunca bila. Pornind de la aceste observatii, studentii au conceput un calculator capabil sa prezica, cu destula eficacitate, rezultatele ruletei. In 1977, dotati cu acest accesoriu informatic, ei si-au testat ipotezele in cazinourile din Las Vegas. Au castigat, astfel, mai multe milioane de dolari. In urma acestei intamplari, proprietarii de cazinouri, foarte ingrijorati, l-au convins pe guvernatorul Nevadei sa puna sub incidenta legii folosirea unor astfel de mijloace. Lucia Gheorghiu