Home Reportaj Terorismul, studiat la Cluj

Terorismul, studiat la Cluj

DISTRIBUIŢI

Din anul 2004, psihologul Cristian Delcea a infiintat, la Cluj, un ONG numit Asociatia de Studii si Cercetari ale Terorismului (ASCT). Dupa trei carti publicate in domeniu (2003 – -Cine devine terorist si de ce-, 2004 – -Psihologia terorismului- si 2006 – -Editerorismul. Psihologia reclamei terorismului-), Delcea a reusit sa infiinteze un institut de cercetare a terorismului, care este singurul din tara si, incepand cu vara aceasta, are si revista proprie: -Terorismul azi-. Revista este finantata din fonduri private, dar sustinuta de Ministerul de Interne, de serviciile secrete, precum si de ambasadele Israelului, SUA, Olandei, Canadei si Germaniei.

Nu ni s-a intamplat

Psihologul clujean Cristian Delcea considera, dupa o serie de studii aplicate, ca romanii nu au, inca, o constiinta a ceea ce inseamna actul terorist. -Am putea sa delimitam oarecum pe clase sociale: intelectualii, spre exemplu, stiu cate ceva despre acest fenomen, dar nu ii intereseaza. Clasa medie, majoritara, de altfel, nu este deloc informata. Iar cei aflati in penitenciare, spre exemplu, spun fie ca le-ar placea sa fie si ei teroristi, fie ca acestia sunt oameni bolnavi. Dar peste tot, la orice nivel, lipseste o informare concreta si eficienta despre ceea ce reprezinta pericolul terorismului in societatea noastra. La noi nu exista constiinta terorismului, deoarece inca nu ni s-a intamplat-, considera cercetatorul clujean. Insa, spune el, in toate orasele mari din Romania, inclusiv in Cluj, pericolul exist, mai ales ca sunt, printre noi, teroristi -pasivi-, ce pot fi activati odata ce exista interes. Dar, sustine cercetatorul clujean, romanii sunt pasivi, indiferenti in legatura cu acest subiect.

Lipseste informarea

Delcea spune ca locuitorii marilor orase din Romania, unde intra si Clujul, ar trebui sa fie, in primul rand, informati. -Exista site-uri, exista si publicatii, cea scoasa de noi este in limba romana, vom face seminarii… important este ca oamenii sa se informeze, sa se implice la nivel educational si sa nu promoveze propaganda antisociala, ci valorile pacii-, spune presedintele ASCT. Institutul infiintat de el a publicat, deja, doua numere din revista -Terorismul azi- si se pregateste ca, in luna septembrie, sa inceapa o serie de cursuri sub titulatura -Tu poti preveni terorismul-. -Vom avea sase module, pentru oamenii care lucreaza in domenii de specialitate, iar cursurile vor fi contra cost, dar si seminarii deschise mass-media si oamenilor care vor sa afle, sa se informeze-, spune Delcea. Asociatia sa a initiat, chiar in acest an, un program de prezentare in licee a ceea ce inseamna terorismul si a metodelor de prevenire. -Ne-am lipit de un program al Ministerului Educatiei care se referea la combaterea violentei in scoli si am facut o serie de prezentari. Elevii au fost foarte activi, au pus intrebari multe, au fost chiar mai interesati decat studentii de acest subiect. Programul va continua si anul viitor-, sustine initiatorul sau.

Sute de organizatii teroriste au la indemana cel putin noua tipuri de atac

Potrivit unor studii realizate de Cristian Delcea, se diferentiaza noua tipuri de terorism practicate acum in intreaga lume. La nivel international, exista cel putin 200 de organizatii teroriste cunoscute, ascunse sub mai multe denumiri, si oricare dintre ele se poate folosi de una din cele noua forme. Acestea sunt: terorismul nationalist, fundamentalist islamic, sponsorizat de stat, de stanga, ciberterorismul, narcoterorismul, bioterorismul, ad-terorismul si air-terorismul. Terorismul nationalist inseamna lupta -in numele eliberarii nationale-. Este practicat de Armata Republicana Irlandeza (IRA), Organizatia pentru Eliberare a Palestinei (PLO), Organizatia Separatista Basca din Spania si de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din Turcia. Terorismul fundamentalist islamic este considerat de cercetatori drept cel mai periculos din lume, deoarece foloseste violenta in scopuri de natura religioasa. Terorismul religios este practicat de grupari precum Al-Qaida (Ossama bin Laden), Organizatia Hamas sau Gruparea al-Jihad, cunoscuta si ca Gruparea Islamica, o aripa din Fratia Musulmana (organizatie islamica anti-Israel si anti-occidentala).

Drogurile intretin terorismul

Terorismul sponsorizat de stat este mijlocul prin care un guvern poate duce o lupta mascata impotriva altui stat si se bazeaza pe mercenari. Irak, Siria, Iran, Libia, Coreea de Nord, Rusia si China sunt considerate cei mai -mari sponsori- ai acestui tip, potrivit cercetarilor lui Delcea. Terorismul de stanga este promovat de grupari teroriste palestiniene, denumite si -fronturi marxiste-, dar care si-au pierdut influenta dupa caderea URSS. Terorismul cibernetic se bazeaza pe atacul asupra tehnologiei moderne, de regula, asupra retelelor de calculatoare. Rezultatul: web-site-uri distruse, servere de internet blocate, intreruperea comunicatiilor, a curentului electric, blocaj bancar, sabotarea retelelor mass-media, controlul traficului sau al barajelor ori oprirea apei sau a curentului in cazul unui atac biologic, chimic sau nuclear – intr-un cuvant, haos. Ciberteroristii au nevoie de echipament minim, cu costuri reduse si pot provoca panica la nivelul celor mai mari orase ale lumii. Terorismul narcotic este specific gruparilor care folosesc comertul cu droguri in scopuri teroriste. Se refera la actele intreprinse de gruparile direct ori indirect implicate in cultivarea, fabricarea, transportarea sau distribuirea drogurilor, in vreme ce banii obtinuti pe acestea sunt folositi cu scopuri de distrugere prin mijloace teroriste. Columbia este renumita pentru practicarea acestui tip de terorism, subliniaza Delcea in cercetarea sa.

Microbii si mass-media – aliati ai terorismului

Bioterorismul este promovat de gruparile care folosesc arme biologice de distrugere in masa. Aceste arme pot fi microorganismele, bacteriile si virusii patogeni; substantele obtinute prin lucrari de laborator – toxine biologice, hormoni, neuropeptide si substantele prelucrate sintetic, care declanseaza procese biologice – gazele neuroparalizante, respectiv virusii obtinuti pe cai sintetice. Gazul folosit de autoritatile din Rusia, in timpul asediului de la Teatrul Dobrovka din Moscova, impotriva unei grupari comando teroriste, nationalist extremiste, din Cecenia (octombrie 2002), care a luat cu asalt teatrul, a provocat o tragedie in urma careia au murit 170 de civili si 41 de teroristi ceceni, care au intrat in contact cu acel gaz letal, utilizat de trupele speciale la ordinul presedintelui Vladimir Putin. Iar ad-terorismul se refera la comunicarea teroristilor prin intermediul mass-media. Este o arma eficienta, folosita pentru manipulare si intimidare, care utilizeaza mijloacele de comunicare in masa, cu impact direct la publicul larg. Mijlocul preferat este televiziunea. -Actul terorist nu are efect daca nu se bucura de atentia lumii. Orice lider terorist modern are cel putin minime cunostinte de studiu de piata, comportamentul consumatorilor, marketing publicitar si diferente culturale intre popoare. Air-terorismul sau terorismul aerian este cel mai periculos si mai activ tip de terorism din anii *70 si pana acum-, considera Delcea in studiile sale.

Atacul de la World Trade Center din septembrie 2001 a demonstrat-o din plin. Camelia Jula

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.