– Stiati ca exista oameni a caror viata depinde de o baterie?! De 11 ani, ieseanul Ioan Saizu, fost cercetator, traieste cu un stimulator cardiac ! El este unul dintre cei 600 de ieseni si un milion de oameni de pe glob a carui inima este ajutata de aceasta masinarie inteligenta
-Cand puneam capul pe perna, aveam senzatia ca aud in timpan cum bate inima. Apoi, bataile inimii deveneau neregulate si foarte accelerate, dar, deodata, reveneau la normal in momentul in care aparatul intra in functiune-, isi aminteste Ioan Saizu despre primul an in care viata sa a inceput sa fie ajutata de un stimulator cardiac. La 11 ani dupa ce i-a fost implantat aparatul, spune ca nu mai simte prezenta acestuia. Este aproape parte a corpului sau. Practic, functionarea normala a inimii sale, adica, practic, supravietuirea, depinde de impulsurile electrice emise de acest aparat, impulsuri care ajung direct la inima bolnava.
In 1952, primul pacient din lume, un american care a fost tratat pentru o tulburare grava de ritm cardiac cu ajutorul unui stimulator cardiac, arata ca un cosmonaut. Aparatul nu putea fi implantat, pacientul fiind conectat cu o sumedenie de fire la masinaria voluminoasa. Astazi, inteligentele aparate nu depasesc marimea unei cutii de chibrituri. Miniaturale, stimulatoarele ofera, pentru aproape 10 ani, garantia unei vieti lipsite de probleme pentru oamenii cu inima -obosita-.
-Esti constient ca depinzi de un aparat-
-Viata unui purtator de stimulator cardiac este, pot sa spun din propria experienta, cu totul si cu totul deosebita; esti constient ca depinzi de un aparat. Viata ta si pulsul inimii sunt legate de ceva strain de corpul tau. Depasind acest aspect, care poate fi jenant uneori, poti desfasura o activitate profesionala si intelectuala obisnuita, fireste, fara eforturi fizice foarte mari-, spune Ioan Saizu, fost cercetator stiintific principal la Institutul de Istorie -A.D. Xenopol-, care, din 1991, are implantat un stimulator cardiac.
Pana in 1990 nu a avut nici un fel de probleme cu tensiunea, dar atunci, la intoarcerea dintr-o deplasare la Bucuresti, in care a fost suprasolicitat, inima a inceput sa-i joace feste. -Am avut o cadere brusca si, cand m-au luat cu Salvarea, aveam tensiunea 26 cu 9. Pe 30 octombrie 1991, mi s-a facut primul implant si, timp de 10 ani, am dus o viata normala. Dovada ca purtatorii de stimulatoare cardiace au o activitate perfect normala este faptul ca dupa 1991 am publicat trei carti, am primit un premiu al Academiei pentru una dintre ele si am scris sase volume de poezii. Am lucrat pana in 1996, cand am iesit la pensie si nu am avut nici un fel de probleme-, a explicat Ioan Saizu.
Pe masa de operatie, discutii pe teme istorice cu chirurgul
Pe 10 ianuarie 2002, a fost iarasi operat si i s-a implantat un stimulator nou, pentru ca bateria celui vechi se epuizase si nu mai putea functiona. -Schimbarea nu a necesitat o pregatire psihologica deosebita, mai cu seama in cazul meu, care aveam experienta primului stimulator. Pe masa de operatie am purtat discutii pe teme istorice cu prof. Georgescu, cel care m-a operat si prima oara. In conditiile in care operatia a decurs purtand o asemenea conversatie, totul a fost o placere. Nu am simtit nici o durere si totul a decurs fara nici un pic de teama din partea mea-, isi aminteste istoricul Saizu. Desi acum nici nu-si da seama ca are un stimulator care a devenit parte integranta din viata sa, in primul an dupa prima operatie a urmat aproape un fel de psihoza. -Parca ai ceva strain in tine si te simti ciudat cand stii ca toata viata ta depinde de aceasta masinarie micuta. Dar, cu timpul, m-am obisnuit. Stimulatorul cel vechi il port tot timpul in servieta si-l arat celor care sunt curiosi si ma intreaba cum am putut trai atatia ani cu o bucata de metal in mine.-
Aparatul nu functioneaza tot timpul
In lume sunt peste un milion de posesori ai unei -cutii-minune- care ii mentine in viata. Abia spre sfarsitul anilor 1960 au aparut stimulatoarele cardiace moderne, cu baterii de lunga durata, dimensiuni reduse si greutate mica.
Acest aparat de inalta tehnologie, care poate costa pana la 3.000 de euro (circa 85 milioane de lei), emite, atunci cand frecventa batailor inimii scade sub pragul normal (60-70 batai pe minut), impulsuri electrice care determina inima sa se contracte de atatea ori cat are nevoie organismul in acel moment pentru a realiza oxigenarea corecta a acestuia. -In mod aproape instantaneu, atunci cand ritmul normal si natural al inimii se intrerupe, stimulatorul cardiac emite impulsuri electrice, asigurand astfel functionarea corespunzatoare a inimii.
Stimulatoarele sunt astfel proiectate, incat sa recunoasca bataile cardiace anormale si, atat timp cat acestea nu apar, el isi inceteaza emisia de stimuli electrici, evitandu-se astfel amestecul intre ritmul natural al inimii si ritmul artificial al aparatului, amestec care ar putea fi periculos-, ne-a spus spus prof. dr. George Georgescu, seful Centrului de Cardiologie, unul dintre primii specialisti din tara care au implantat stimulatoare cardiace.
Aparatul se introduce in inima printr-o vena
Impulsurile electrice ajung la inima printr-un conductor electrod – o sarmulita izolata avand un dispozitiv de fixare la capat – cu dublu rol. Acela de a -citi- frecventa batailor inimii, dar si de a transmite impulsurile atunci cand inima are nevoie de acest stimul. Electrozii se introduc in inima printr-o vena si interventia consta intr-o mica incizie sub clavicula (taietura nu are decat trei centimetri). Sub anestezie locala, nu dureaza mai mult de 30 de minute. Medicul -pisca- o vena prin care este introdus electrodul, drumul acestuia si fixarea lui in peretele atriului sau ventriculului drept, fiind urmarita permanent pe un ecran radiologic. Stimulatorul este fixat intr-un mic -buzunar- intre piele si muschi, sub clavicula, si bateria sa ii confera o autonomie de functionare de aproximativ 10 ani.
Pacientii cu stimulatoare pot face sport
Carcasa stimulatorului, confectionata din titan, contine, pe langa baterie si capul unde se conecteaza electrodul, un circuit electronic care coordoneaza intreaga activitate a aparatului. Imediat dupa implantare, medicul programeaza stimulatorul pentru frecventa si intensitatea impulsurilor pe care trebuie sa le emita si care difera de la inima la inima.
-Este obligatorie prezentarea la control in prima si a doua luna de la implantare, dupa care controalele se fac la trei sau sase luni. Dupa cinci-sase ani de la operatie se recomanda controlul la fiecare trei luni si anuntarea medicului daca pulsul in repaus scade cu cinci-sase batai pe minut. In rest, viata sau activitatea celor cu stimulatoare este una perfect obisnuita. De asemenea, este bine ca fiecare pacient sa aiba permanent la el cartea de identificare a stimulatorului-, a mai spus profesorul Georgescu. La sfatul medicului, pacientii cu stimulatoare pot sa-si exercite activitatile obisnuite, pot face dus, baie, chiar sa si inoate sau sa practice sporturi.
Stimulatoarele – singura solutie pentru evitarea mortii subite
-Viata unui purtator este perfect normala, raportata la varsta, si nimeni nu ar trebui sa se teama de o asemenea interventie, pentru ca este facuta de profesionisti intr-o unitate de elita. Profesorul Georgescu este pentru mine imaginea desavarsita a omului care intruchipeaza medicul ideal, pentru ca relatia cu pacientii functioneaza perfect. Fiecarui pacient i se explica exact la ce interventii va fi supus si cum vor decurge, asa incat nu are de ce se teme, iar asta conteaza mult in procesul de vindecare-, a incheiat Ioan Saizu, unul dintre cei aproximativ 600 de ieseni a caror inima functioneaza cu ajutorul stimulatoarelor cardiace. Implantarea unui asemenea aparat ce alimenteaza inima cu electricitate atunci cand este nevoie reprezinta, pentru ei, singura solutie pentru evitarea mortii subite.