Curriculum vitae
Nume si prenume: Viorel Catarama
Data nasterii: 31 ianuarie 1955
Locul nasterii: Bacau
Studii
– Scoala generala nr. 7 – Bacau
– Liceul -Lucretiu Patrascanu- – Bacau
– Academia de Studii Economice – Facultatea de Comert, promotia 1980
Activitate profesionala:
1980-1989
– Economist, sef serviciu – Intreprinderea de Casete Radio si TV – Bucuresti
– Economist – Intreprinderea de Comert exterior -TEHNOFORESTEXPORT-
– Economist – Camera de Comert si Industrie – oficiul -ARGUS-
Dupa 1989
1990 – infiinteaza firma -ELVILA-, care se specializeaza in productie si comert de mobila si alte produse de folosinta indelungata, care pot mobila o casa.
In prezent, presedinte-director general al grupului de firme ELVILA.
Activitate administrativa:
1991 – Secretar de stat la Ministerul Comertului si Turismului
Activitate politica:
– 1990-1992 – Membru in Comitetul Director al Partidului National Liberal – Aripa Tanara
– 1992-1993 – Presedinte al Noului Partid Liberal
– 1993-1996 – Vicepresedinte al Partidului National Liberal. In aceasta calitate, a actionat decisiv pentru reunificarea liberalilor, realizata de Partidul National Liberal in mai 1995
– 1996 – Senator PNL de Bacau, presedinte al Comisiei Economice a Senatului
– 1999 – Demisioneaza din PNL. Este ales presedinte al Partidului National Roman
– 2000 – Demisioneaza din PNR si se inscrie in ApR
– 2001 – Este ales prim-vicepresedinte al ApR
Activitate editoriala:
1990 – Infiinteaza Societatea de Cultura si de Presa -VIITORUL ROMANESC-, care editeaza cotidianele -Viitorul Romanesc- si -Ora-, precum si saptamanalul de cultura -Timpul- din Iasi. Societatea VIITORUL ROMANESC a editat peste 100 titluri de carte.
Participari internationale:
1993 – Membru, in calitate de om de afaceri, in delegatia oficiala a Romaniei, condusa de presedintele Ion Iliescu, la Forumul Crans Montana din Elvetia.
1995 – Membru, in calitate de om de afaceri, in delegatia oficiala a Romaniei, condusa de Mircea Cosea, ministru de stat, ministru pentru strategie si reforma economica, la Conferinta Casei Albe pentru Comert si Investitii in Europa Centrala si de Est din Cleveland, Statele Unite ale Americii, conferinta aflata sub patronajul presedintelui Bill Clinton.
Diverse:
– 1992 – Este ales presedinte al Federatiei Romane de Tenis
– 1993 – Este ales vicepresedinte al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania
– 1994 – Este ales presedinte al Filialei Bucuresti a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii
– 1995 – Face parte dintre membrii fondatori ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania
– 1996 – Este ales vicepresedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
O discutie tete-a-tete cu Viorel Catarama in anul de gratie 2001 pare mult mai interesanta decat la inceputul anilor *90. In fata ta se afla un om de afaceri controversat si un politician la fel de controversat. La 11 ani de la Revolutie, curiozitatea te impinge sa-l intrebi pe Viorel Catarama despre inceputurile sale in afaceri, desi nu este prima data cand i se pune o astfel de intrebare. Fara a clipi macar, Viorel Catarama spune ca era pregatit sa intre in afaceri intrucat avea -cunostintele si conexiunile necesare pentru a incepe o afacere-, avand in vedere activitatea sa de dinainte de 21 decembrie 1989. In anii *90-*91 -erau niste vremuri in care se castigau bani extraordinar de multi si de usor daca aveai cunostinte si conexiuni-, iar conditiile de atunci ale pietei iti permiteau chiar o rata a profitului -de pana la 6.000-8.000%-. Astea au fost inceputurile. Asa s-a nascut firma Elvila. A fost una dintre primele firme care au aparut la inceputul anului 1990, -prin acel faimos Decret 15, care a permis aparitia firmelor particulare-. -Evolutia a fost foarte rapida-, isi aminteste cu mandrie Catarama. El spune ca timp de cinci ani Elvila a fost prima firma particulara aparuta dupa 1989 cu cea mai mare cifra de afaceri din Romania, asta dupa ce -firma Elvila a plecat la drum cu 1.000 de dolari-.
Mentalitate, nestiinta, structuri mafiote
Cand vine vorba de piedicile din calea unui om de afaceri, Viorel Catarama pare deja pregatit sa-ti dea raspunsul, desi tu poate nici nu ti-ai terminat intrebarea. Mentalitatea invechita il deranjeaza peste masura. Se vede din mimica fetei lui. -Prima piedica este o chestiune de mentalitate, care vine atat din cei 50 de ani de comunism, cat si din nivelul extrem de scazut al salariilor in institutiile statului. Aceasta face ca in momentul in care o persoana fizica ia contact cu aceste institutii el sa fie perceput ca un element negativ al perioadei incepute cu decembrie 1989 si, mai mult, sa suporte sicane si tracasari pentru a obtine niste drepturi pe care legea i le permite. Aceasta este principala problema pentru ca, in general, legislatia apara infractorii in Romania si sustine interesele economiei subterane-. Mentalitatea nu este insa principala piedica. -Cunosc o multime de politicieni care nu au avut si nu au habar despre ce se intampla in Romania, in economia de piata, in economia reala-. Pe langa aceasta, Viorel Catarama constata ca, -in ultima perioada, datorita structurilor de tip mafiot si sumelor de bani din ce in ce mai mari acumulate in acest sector, au aparut politicieni finantati de aceste structuri care, deliberat, sustin prin anumite legi aceste domenii de activitate-.
Angajat in tara, platit de afara
Cunostintele si conexiunile de care vorbea la inceput interlocutorul nostru sunt -traduse- chiar de Viorel Catarama. -Am terminat in 1980 Academia de Studii Economice, Facultatea de Comert, iar in timpul facultatii am lucrat sase luni pe an ca si colaborator extern. Cand am terminat facultatea am obtinut o medie care mi-a permis sa iau o repartitie in Bucuresti. M-am dus la intreprinderea de casete, radio si televizoare-. In paralel, pe langa casetele din lemn pentru televizoare si aparatele de radio, intreprinderea se ocupa si cu activitatea de comercializare si confectionare a mobilei. Potrivit spuselor sale, Catarama a parcurs destul de rapid etapele de promovare si i s-a propus sa lucreze la Intreprinderea de Comert Exterior. Datorita performantelor realizate, a triplarii cifrei de afaceri a principalului client, o firma din Belgia, societatea respectiva, i-a solicitat serviciile lui Viorel Catarama. Angajarea s-a facut prin Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Catarama fiind angajat in tara, dar platit de firma belgiana. -Deci, fara sa fiu proprietar de afacere, am fost angajat al unor firme particulare si am cunoscut exact viata si tot ce inseamna ca sa pot sa ma lansez intr-o afacere proprie-…
Mobila, vechea iubire
… afacere care a prins contur dupa schimbarea regimului totalitar si de care Viorel Catarama este foarte atasat. -In acest moment conduc cea mai mare firma producatoare de mobila din Romania, cea mai mare dupa cifra de afaceri, dupa numarul de angajati si dupa capitalul social subscris si varsat. Firma Elvila are 5.850 de angajati, o cifra de afaceri exprimata pentru acest an la 1.100 miliarde de lei si realizate efectiv anul trecut – 802 miliarde de lei-.
Lui Catarama ii vine greu sa spuna daca este bine sau nu sa isi extinda afacerea in momentul de fata. -E foarte greu in momentul in care piata prezinta nenumarate probleme-. Ideal ar fi, spune el, sa nu achizitionezi alte fabrici de mobila, ci sa le modernizezi pe cele existente si sa le cresti productivitatea.
In privinta altor domenii de activitate, Viorel Catarama nu are amintiri prea placute: a fost, rand pe rand, -initiator al unui Fond de investitii, SAFI, a carui cadere a insemnat unul dintre cele mai mari scandaluri ale ultimului deceniu, proprietar al unei banci, -Libra Bank-, fondata alaturi de cativa colegi din PNL, la care insa a vandut apoi pachetul majoritar si, nu in ultimul rand, proprietarul unui cotidian -ORA-, reaparut recent dupa o -hibernare- de peste sapte ani.
… Deocamdata, crede Catarama, – e bine sa stai intr-un domeniu de activitate si sa-l consolidezi, pentru ca managementul in Romania este inca in suferinta si, atata timp cat nu poti controla direct o afacere, mai bine sa nu investesti-.
Implicarea in politica
Nici despre politica Viorel Catarama nu are prea multe cuvinte de lauda. Isi aminteste ca, intr-o prima faza, a fost un sustinator al PNL. S-a implicat insa efectiv in 1991, in momentul in care a constatat ca in Romania nu exista o clasa politica in masura sa reprezinte in mod coerent si concret interesele sectorului particular: -Din acest motiv am zis ca e bine sa ma implic direct, pentru ca cel putin stiu exact care este situatia in tara si cam ce masuri trebuie adoptate pentru a depasi situatia de criza si sa ne integram in Europa-. Catarama se defineste ca un om de factura liberala. -Eu sunt autorul Manifestului social-liberal pe care ApR l-a promovat si l-a aprobat in ultima perioada. Documentul face din ApR primul partid politic in ultimii 11 ani din Romania care are curajul sa vina in fata electoratului si sa propuna masuri extrem de dure: inchiderea intreprinderilor cu pierderi, anularea subventiilor pentru industriile neperformante, reducerea numarului de zile de concediu la minimum 10, maximum 17 si reducerea semnificativa a numarului de zile nelucratoare si platite. Noi avem curajul, pentru prima data in Romania, sa spunem aceasta in mod clar, chiar daca am putea parea sinucigasi…-.
Sportul, pe primul plan
Chiar daca este ocupat peste masura, Catarama isi face timp si pentru sine. Este pasionat de sport. Joaca ori de cate ori are ocazia, ba tenis de camp, ba fotbal. Aproape in fiecare zi. -In momentul in care plec din Bucuresti sau am diverse intalniri nu pot sa practic vreun sport, dar, in general, cam cinci zile pe saptamana, cel putin doua ore, le dedic sportului-. Din cand in cand, isi mai petrece serile in compania prietenilor. In fiecare vineri seara, Viorel Catarama este abonat la Filarmonica George Enescu, la Ateneul Roman, dupa care cineaza la un restaurant din Bucuresti. Frecventeaza cateva localuri selecte, dar la fel de bine merge sa manance in -White Horse-. Lui Catarama nu-i place in schimb sa calatoreasca, sa mearga in vacante la mii de kilometri si nici sa stea prea mult pentru ca se plictiseste. Concediile si le face de obicei la Costinesti.
El recunoaste ca este un burlac celebru. -Sigur, statutul meu se cunoaste, insa se stie ca am o prietena. Suntem impreuna de peste sapte ani. O sa am un copil cu ea, care se va naste in septembrie si va fi baiat. E posibil sa ma casatoresc, dar nu e extrem de important in conditiile in care in lume aceasta chestiune devine din ce in ce mai neimportanta-.