Masina parcurge cu greu drumul pana in satul Viscri. Drumul pietruit iti da impresia ca te intorci in timp cu 100 de ani. Satul se vede rasarind dintre dealuri. O data ajunsi in mica localitate, nu-ti vine sa-ti crezi ochilor. Din 10 in 10 metri sunt parcate masini straine. Grupuri de francezi, belgieni si nemti se plimba pe ulite cu rucsacul in spate, admirand casele si natura. Viscri este satul care a fost vizitat de Printul Charles si unde Printul Sturza si-a cumparat casa.
Raiul de pe pamant
Caroline Fernolend este presedinta unei fundantii romano-belgiene. Este ultima descendenta a unei familii din Viscri. Dupa 1990, sasii au plecat in Germania. Casele au ramas goale. Au ramas doar cativa batrani si Caroline impreuna cu sotul si copiii. Astazi, comunintatea saseasca numara doar 30 de persoane, cei mai multi batrani, trecuti de 70 de ani. In 1991, Caroline a inceput sa puna pe roate o afacere menita sa scoata satul din saracie.
-Agricultura nu-i prea dezvoltata. M-am gandit ca avem totusi o cultura bogata, traditie si obiceiuri pe care le-am putea transforma intr-o mica afacere. La inceput au venit doar cativa straini. In al doilea an au revenit insotiti de prieteni. Incet, dar sigur am renovat tot mai multe gospodarii, pentru a putea gazdui turisti. Aici totul este foarte vechi. Asta a prins in Occident. Anul trecut am ajuns sa avem 1.700 de vizitatori straini-, spune Caroline.
O familie de belgieni, intr-o casa de rromi
Pentru a face o impresie buna, satenii si-a varuit casele. Pana si tiganii din Viscri au hotarat sa primeasca turisti. -Rromii din sat si-au curatat casele si au intrat in circuitul turistic. Chiar saptamana asta, o familie de belgieni a fost gazduita intr-o casa de rromi. Le gatim doar specialitati sasesti si romanesti. Azi le-am pregatit sarmale si mamaliga. Au fost foarte incantati. Cei care nu vor sa primeasca turisti se ocupa cu apicultura, fac vin si impletesc cosuri. Toti turistii vor sa plece de aici cu ceva. Asa ca le oferim un cos cu un borcan de miere si o sticla de vin-, povesteste Caroline.
Alba Eclesia
Satul a fost construit de sasi, pe la 1225, de cand dateaza si biserica Alba Eclesia sau Biserica Alba cum ii spun satenii. Teutonii, stramosii locuitorilor de aici, l-au protejat cu metereze si ziduri. Cu banii scosi din turism a fost renovata scoala, dispensarul, caminul cultural si a fost instalata o centrala telefonica. Nu-i usor sa cumperi o casa la Viscri. Costa foarte mult. Pentru o locuinta de doua camere trebuie sa scoti din buzunar 11.000 de euro. Sunt insa chiar si personalitati interesate de casele vechi sasesti. Printul Sturza si-a cumparat o cladire in Viscri, pe care a inceput s-o renoveze.
Case neschimbate de la 1700
In 1999, biserica si satul au fost trecute de UNESCO pe lista patrimoniului mondial. -Ne-am sfatuit si am hotarat sa nu reparam drumul de acces catre sat. Nu vrem sa vina toti nechematii cu autocare, conserve, sticle de plastic si cutii de bere. Preferam cunoscatorii perioadei medievale si iubitorii vietii simple. Au ce vedea. Casele au ramas neschimbate de la 1700-, spune Caroline.
Preotul venit din Germania
Alba Eclesia este la fel ca in urma cu 200 de ani. Protestantii isi tin si acum slujbele in bisericuta. La fel ca in trecut, satenii se imbraca in costumele nationale atunci cand merg la slujba. Biserica tine loc de gradinita si scoala pentru copiii satenilor. Preotul care oficiaza slujbele, Hiurides Dettmer, a venit din Germania. Are un contract pe cinci ani. -Este neamt veritabil, nu sas. A venit sa munceasca la noi pentru o perioada de cinci ani. S-a casatorit insa cu o unguroaica dintr-un sat vecin. Acum vrea sa se stabileasca la Viscri-, povesteste Caroline.
Sarmale pentru printul Charles
In 2002, Printul Charles impreuna cu o delegatie au vizitat Viscri. A intrat in gospodaria mai multor sateni. A fost impresionat de ceea ce a vazut si i-a incurajat sa continue sa se ocupe de turism. A calarit pe dealurile din imprejurimi. Cel mai mult i-au placut broderiile fetelor de masa si ale pernelor, specifice zonei. Cateva produse de acest fel din Viscri au ajuns chiar in magazinul sau din Highgrove. Printul de Wales a luat masa la familia Carolinei Fernolend. -Am fost tare mandra ca printul a mancat la noi acasa. I-am gatit supa si sarmale. A fost foarte multumit. Nu voi uita toata viata acel moment. A fost o onoare pentru intreaga comuna-.
-La Trei Movile-
Daca privesti o harta, poti constata usor ca satul Viscri se afla in mijlocul hotarelor Romaniei. In Viscri, in locul numit -La Trei Movile- se spune ca este Buricul Romaniei. Celebrul loc este situat in paduricea care desparte biserica Alba Eclesia de dealurile invecinate. Aici, in fiecare zi e aglomeratie mare. Turistii se ingesuie sa atinga locul considerat a fi exact centrul tarii. Caroline le spune turistilor ca sub cele trei movile de pamant bate inima Romaniei.
Cetate taraneasca, atestata documentar in 1400
Localitatea Viscri este situata intre cele doua sosele ce leaga Rupea de Sighisoara si de Medias. In Viscri mai dainuie, bine conservata, una dintre cele mai pitoresti cetati taranesti sasesti, ce cuprinde intre zidurile sale una dintre putinele biserici-sala romanice ale secolului al XIII-lea.
Prima constructie a fost ridicata in secolul al XII-lea de un grup de secui care pazeau granita statului maghiar feudal. Asezarea colonistilor germani a luat fiinta la sfarsitul secolului al XII-lea. Sasii s-au asezat in Viscri ca imigranti dupa domnia Regelui Geza al II-lea, adica dupa 1162. Biserica Alba Ecclesia apare intr-un registru al localitatilor, pentru plata impozitului datorat episcopatului, in anul 1400.