Home Sănătate Aditivii alimentari si sanatatea

Aditivii alimentari si sanatatea

DISTRIBUIŢI

Aditivii alimentari sunt utilizati pe scara larga in toata lumea si, de fapt, populatia nu ar mai cumpara si consuma cu placere foarte multe produse daca nu ar avea aditivi: bauturi racoritoare si alcoolice, produse de cofetarie si patiserie, bomboane de tot felul, gemuri, marmelade, mezeluri, supe concentrate, multe preparate culinare realizate de unitatile de alimentatie publica.

In tara noastra, incepand cu luna octombrie (anul 2003), va intra in vigoare Ordinul nr. 438/296 al ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, care aproba -normele privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman-. El este publicat in -Monitorul Oficial- nr. 722 bis din 3 octombrie 2002. Pana in octombrie 2003 sunt valabile prevederile referitoare la aditivii alimentari din capitolul 4 al Ordinului ministrului sanatatii nr. 975/1998.

Ambele ordine sunt inspirate din directivele Uniunii Europene referitoare la aditivi alimentari.

Din punct de vedere igienic si nutritional, folosirea aditivilor prezinta unele avantaje, dar si riscuri. Dintre avantaje, mentionam:

– Efecte conservante si antioxidante – se evita consumarea de alimente invechite sau alterate si se face profilaxia unor boli microbiene si virotice transmisibile prin alimente;

– Aditivi organoleptizati – confera proprietati senzoriale atragatoare, stimuleaza apetitul si secretia sucurilor digestive cu facilitarea digestiei si absorbtiei.

Exista insa si unele riscuri:

– Iritarea mucoaselor tubului digestiv (unii conservanti);

– Obliga organismul sa foloseasca unii nutrienti (glicocol, metionina, cisteina, glutation, acid glicuronic) pentru transformarea unor aditivi in produsi nenocivi si usor de eliminat pe cale renala;

– Modificari enzimatice in tubul digestiv si in metabolism (acid formic, acid boric, urotropina);

– Inactivarea unor vitamine (bioxid de sulf si generatorii de bioxid de sulf inactiveaza vitamina B1);

– Modificari ale florei intestinale (conservanti cu efecte antibiotice sau antiseptice);

– Stari alergice (tartrazina);

– Efecte methemoglobinizant si formare de nitrozamine (azotati, azotiti);

– Posibile efecte cancerigene si teratogene (coloranti sintetici);

-?èHiperconsum alimentar datorita insusirilor senzoriale atragatoare conferite alimentelor. Acestea sunt consumate nu numai pentru a potoli foamea, ci si din placere. Consecinte: risc de obezitate, dislipidemii, ateroscleroza, hipertensiune, diabet, accidente vasculare etc.

Efectele nefavorabile apar numai la unii aditivi si numai daca nu se respecta trei conditii impuse si detaliate de cele doua ordine ministeriale:

– Sa fie folositi numai aditivi autorizati si numai in alimentele mentionate in ordinele amintite;

– Sa nu se depaseasca limitele maxim admise;

– Aditivii sa respecte conditiile de puritate impuse.

In campania dusa in mass-media impotriva aditivilor alimentari au existat multe exagerari si afirmatii eronate care au generat o stare de panica si deruta in randul populatiei.

Prof. dr. Sebastian Dumitrache

(Fundatia pentru Alimentatie Sanatoasa)

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.