Home Sănătate Aditivii din produsele alimentare

Aditivii din produsele alimentare

DISTRIBUIŢI

Aditivii alimentari sunt desemnati printr-o numerotare conventionala europeana cu un numar format din trei cifre, precedat de litera E.

In grupa E 100 sunt cuprinsi colorantii, aditivi utilizati din considerente senzoriale. Ei au rolul de a restabili culoarea care s-a degradat in cursul procesarilor, sa intareasca culoarea naturala sau chiar sa confere produselor coloratii pe care nu le-au avut niciodata, dar care sunt in corelatie directa cu aroma, gustul, compozitia si aspectul lor. Pot fi naturali (antocianici, carotenici, flavinici) sau de sinteza (eritrozina, indigotina, amarant).

Conservantii sunt substante chimice care opresc dezvoltarea si actiunea unor microorganisme (efect bacteriostatic) sau le pot distruge (efect bactericid), facand posibila pastrarea, un anumit timp, a alimentelor fara a se altera si deci a deveni nocive consumatorilor. Fac parte din acest tip de aditivi acidul sorbic si sorbantii (margarina, unt, maioneza, branzeturi, sucuri), acidul benzoic si benzoatul (pentru bauturi racoritoare, sucuri de fructe, sosuri, icre negre, pasta de tomate), dioxidul de sulf (pentru marcuri de fructe, vinuri), acidul propionic (in panificatie, branzeturi, vinuri), acidul acetic (legume, dresinguri pentru salate, sosuri, maioneze, conserve de peste), nitratii si nitritii (carne si preparate din carne).

Antioxidantii (E 300) sunt aditivi utilizati pentru prevenirea degradarilor oxidative ale alimentelor, prin intreruperea lantului reactiilor de oxidare, inainte ca acesta sa fie initiat. Sunt introdusi in grasimi si alimente ce contin grasimi, pentru evitarea rancezirii si acumularii radicalilor liberi.

O grupa importanta de aditivi este reprezentata de substantele emulgatoare, stabilizatoare, gelifiante desemnate prin E 400 si E 500. Ele permit obtinerea unor emulsii stabile.

Potentiatorii de aroma si gust (E 600) sunt substante care nu poseda gust si miros, dar care au proprietati sinergice in combinatie cu alte componente ale alimentului, caruia ii confera anumite caracteristici senzoriale. Acesti aditivi au efect asupra papilelor gustative. Sunt prezenti in supele instant, sosurile condimentare, pulberile condimentare, produsele similare etc.

Edulcorantii (E 900) sunt aditivi folositi pentru indulcirea alimentelor. Unii sunt naturali, ca poliolii (sorbitol, xilitol, maltitol, lactitol), altii sunt de sinteza (aspartam, acesulfam-k, zaharina). Pentru prevenirea eventualelor efecte fiziologice negative ce pot aparea prin utilizarea unui singur indulcitor, se folosesc asocieri intre cei naturali si cei sintetici.

Fundatia pentru Alimentatie Sanatoasa

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.