Home Sănătate Asigurarile private de sanatate, o posibila optiune pentru pacienti

Asigurarile private de sanatate, o posibila optiune pentru pacienti

DISTRIBUIŢI

Guvernul a avizat in sedinta de joi proiectul Legii asigurarilor private de sanatate. Asigurarile private de sanatate pentru plata serviciilor medicale constituie un sistem facultativ, suplimentar celui de asigurari de sanatate obligatoriu, care acopera asiguratilor serviciile medicale.

In esenta, legea permite tuturor persoanelor, indiferent de contributia la Fondul unic al asigurarilor de sanatate, sa incheie un astfel de contract de asigurari de sanatate care sa le permita acoperirea unor servicii medicale diverse, chiar daca este vorba despre unele curative sau de preventie.

In acest sens, este orientata si expunerea de motive a noului act normativ. **Imbatranirea populatiei, costurile ridicate ale noilor tehnologii medicale, cresterea exigentei populatiei sporesc cererea de servicii de sanatate, producand escaladarea costurilor peste capacitatea cetatenilor de a plati pentru acestea prin mijloace colective ca taxare sau asigurare sociala. In aceste conditii, guvernele statelor europene nu vor putea oferi niveluri suficiente de servicii medicale si va fi nevoie de metode suplimentare de finantare a serviciilor de sanatate**, se arata in expunerea de motive.

Asigurari de tip complementar, suplimentar si substitutiv

Potrivit proiectului de act normativ, asigurarile private se sanatate pot fi de tip complementar, suplimentar si substitutiv.

Asigurarile private de sanatate de tip complementar suporta total sau partial plata serviciilor excluse total sau partial de catre asigurarile sociale de sanatate. Cele de tip suplimentar suporta toal sau partial plata pentru serviciile cu grad ridicat de confort, pentru accesul rapid la servicii medicale in cazul listelor de asteptare sau servicii medicale speciale in strainatate.

Asigurarile private de sanatate de tip substitutiv acopera total sau partial plata pentru orice tip de servicii inclusiv pachetul de servicii de baza.

La serviciile oferite de sistemul de asigurari private de sanatate pot recurge atat cetatenii romani, cat si cei straini sau apatrizi cu domiciliul pe teritoriul Romaniei.

Pot sa incheie contracte de asigurare privata de sanatate atat persoanele fizice, cat si angajatorii, pentru angajatii lor.

Angajatorii care inregistreaza obligatii neachitate la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor de somaj, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, precum si institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare sau subordonare, nu pot incheia contracte de asigurari private de sanatate pentru angajatii lor.

Asigurarile private de sanatate se realizeaza de catre fiecare asigurator, sub forma unor pachete de servicii ale caror tarife sunt stabilite in functie de riscul individual.

Autorizarea societatilor de asigurari private

Asiguratorii pot functiona doar daca au ca obiect de activitate asigurari private de sanatate si sunt autorizati potrivit legislatiei care reglementeaza activitatea de asigurari. Autorizarea asiguratorilor este realizata de Comisia de Supravhere a Asiguratilor.

Asiguratorii sunt obligati ca la incheierea contractului de asigurare sa informeze asiguratul despre drepturile si obligatiile prevazute in contract. Informatiile oferite celor interesati sa incheie un astfel de contract trebuie sa includa si date despre tarifele practicate pe piata serviciilor medicale pentru care urmeaza sa se incheie asigurarea.

Decontarea cheltuielilor catre furnizorii de servicii medicale se face doar pe baza documentelor justificative ale efectuarii acestora.

Prin contractul de asigurare privata de sanatate, asiguratul se obliga sa plateasca o prima de asigurare asiguratorului, iar acesta se obliga, ca la producerea unuia dintre riscurile asumate prin contract, sa plateasca in numele asiguratului, tipul si volumul de servicii medicale in limitele si la termenele convenite.

Primelor de asigurari private de sanatate li se aplica reguli diferite. In cazul asigurarilor individuale, primele de asigurari private de sanatate se deduc din venitul brut impozabil al asiguratilor, in limita a maximum 2% din venitul brut impozabil al acestora. In cazul angajatorilor, cheltuielile ce reprezinta primele de asigurari private de sanatate suportate de acestia sunt deductibile fiscal in limita a 2% din fondul de salarii aferent angajatilor asigurati si asupra lor nu se datoreaza plata contributiilor sociale.

MSF va supraveghea sistemul privat de asigurari de sanatate

Ministerul Sanatatii si Familiei are prin lege obligatia de a supraveghea respectarea legislatiei in vigoare din domeniul medical.

Prezentarea cu rea-credinta de informatii false de catre solicitantul contractului cu privire la starea sa de sanatate poate duce la rezilierea contractului.

Neplata cheltuielilor de catre furnizorii de servicii medicale sau plata cu o intarziere ce depaseste 30 de zile de la data scadentei atrage, de asemenea, rezilierea contractului, in conditiile prevazute in contract.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.