Deoarece profilaxia unor boli, ca mixedemul sau gusa, nu se mai face de ani buni, medicii avertizeaza asupra pericolului aparitiei de noi cazuri de cretinism.
Cadrele medicale sustin ca aceste fenomene ar putea fi stopate prin reintroducerea pastilelor de iodura de potasiu in scoli, care, pe vremuri, erau distribuite copiilor si gravidelor, categoriile cele mai expuse la imbolnavire. Iodul este unul dintre elementele cele mai importante pentru cresterea si dezvoltarea organismului, astfel ca lipsa acestuia poate duce la probleme psiho-motorii, evidentiate inca de la varste fragede. Una dintre cele mai grave afectiuni care pot aparea in zonele gusogene este cretinismul endemic. Intr-o asemenea zona, la cele 5.000 de nasteri anual exista un risc de unu la 2.500 ca un copil sa se nasca cu mixedem.
Depistati la timp, acesti copii incep un tratament cu hormoni tiroidieni, insa, daca se intarzie administrarea lui, recuperarea este mai dificila. -Ar fi foarte important sa se gasesaca solutii pentru administrarea in scoli sau la gravide a pastilelor cu iodura de potasiu, pentru a preveni aparitia de noi cazuri de mixedem-, a declarat Dan Radu, medic specialist endocrinolog.
O alta afectiune data tot de deficitul de iod si destul de des intalnita este gusa endemica. Potrivit datelor existente, in judet ar putea fi cateva mii de cazuri de gusa. Cum putini dintre bolnavii care primesc reteta nu iau tratamentul, majoritatea se intorc la doctori tardiv, cu niste guse monstruoase. -Ne cer sa le rezolvam problema ce dureaza de ani in cateva minute. Este bine ca profesorii, invatatorii sau preotii sa promoveze consumul de sare iodata, cea mai eficienta metoda de a scapa de problemele cauzate de lipsa de iod-, mai spune Dan Radu.