Bolnavii care solicita in aceste zile analize la laboratorul din Policlinica nr. 1 din Iasi sunt programati abia pentru luna august. Oamenii spun ca sunt dispusi sa astepte si o luna, pentru ca nu au bani sa-si plateasca analizele. Conducerea Casei de Asigurari de Sanatate sustine ca vinovati sunt de fapt medicii de familie, care recomanda prea multe analize, si nu bugetul insuficient.
Zeci de bolnavi stau la coada in fiecare dimineata la Policlinica nr. 1 pentru a prinde o programare la laborator. Ei trebuie sa astepte apoi timp de o luna pana pot veni sa li se recolteze probe de sange.
-Am fost la medicul de familie in mai, mi-a dat trimitere si apoi am venit pentru analize. Cei de aici mi-au spus sa vin peste o luna. Boala nu sta, dar ce puteam sa fac, pentru ca nu aveam bani sa ma duc la un laborator particular-, spune un pacient nemultumit.
La laboratorul din Policlinica nr. 1 se fac analize zilnic la cate 50 de bolnavi, din care doar 10 sunt bolnavi programati, restul reprezentand urgente sau pacienti internati in Spitalul -Sf. Spiridon-.
Laboratoarele private nu reprezinta nici ele o optiune pentru cei care nu au bani, intrucat termina foarte repede fondurile contractate cu CAS. -Lucram in regim de gratuitate doar cateva zile la inceputul lunii, cel mult o saptamana. Pacientii nu prea solicita programari pentru luna urmatoare, pentru ca boala nu asteapta. Sunt unii care achita analizele, iar altii vin in primele zile ale lunii luna si stau la rand-, sustine un medic de la un laboratorul privat.
Conducerea CAS sustine ca aceste situatii apar nu din cauza fondurilor insuficiente, ci din cauza medicilor de familie, care prescriu prea multe analize. -Banii sunt suficienti in masura in care e foarte greu de stabilit cate analize sunt justificate. Cert este ca un numar foarte mare de analize sunt prescrise in exces. 30-40% dintre medici prescriu mai multe analize, adica o medie de sapte-opt analize pe pacient, cand, in general, ar fi suficiente trei-patru analize pe pacient, care sa ajute la stabilirea diagnosticului-, a precizat directorul CAS Iasi, dr. Vasile Cepoi.
CAS a sanctionat trei medici de familie si un specialist cu 10% din valoarea contractului cu CAS pe o perioada de o luna, pentru ca prescrisesera peste sapte analize pe pacient sau diagnosticul nu corespundea cu investigatiile.
Gina Noveschi