Home Sănătate Bolnavii prefera sistemul privat

Bolnavii prefera sistemul privat

DISTRIBUIŢI

In conditiile crizei din sanatate, institutiile sanitare particulare au devenit o alternativa reala atat pentru bolnavi, cat si pentru medici. Numeroasele unitati private infiintate in ultimii ani furnizeaza servicii dintre cele mai diverse care acopera aproape integral cele mai importante domenii ale asistentei medicale primare si de specialitate.

Chiar daca cotizeaza lunar la fondul asigurarilor de sanatate, numeroase persoane prefera sa scoata inca o data bani din buzunar pentru a gasi ascultare si mai ales pentru a beneficia de un tratament decent in cabinetele private.

Din 1990, cand au fost infiintate primele cabinete particulare, numarul acestora a crescut constant ca si serviciile prestate. Au aparut atat cabinete individuale, centre de diagnostic, policlinici, laboratoare si alte societati axate pe prestarea de servicii medicale.

Internistii, pionierii medicinei private

Pentru ca dotarile minime cerute pentru un cabinet nu sunt atat de costisitoare, internistii si pediatrii au fost pionerii medicinii private, fiind si cei care detin cele mai multe unitati de acest gen. Bolnavii nemultumiti de serviciile acordate in sistemul sanitar de stat au la dispozitie cabinete de cardiologie, oftalmologie, dermato-venerice, ecografie, ORL, psihiatrie, medicina-generala, obstetrica-ginecologie si radiodiagnostic, pneumoftiziologie, reumatologie, chirurgie generala si urologie. Acestora li se adauga si societati comerciale specializate in servicii medicale, de la medicina generala pana la stomatologie, ecografie, balneologie sau endocrinologie.

-Am venit in aceasta policlinica, deoarece ma simt alftel decat in spital. Aici, totul dureaza mult mai putin, iar cadrele medicale se poarta foarte frumos. Nu suntem nevoiti sa stam la cozi infernale, iar medicii sa se uite la noi doar daca bagam mana in buzunar. Am 63 de ani, sunt pensionara si beneficiez de gratuitate in spital sau policlinica, insa prefer sa platesc din pensia mica pentru a avea parte de o consultatie si o ingrijire adecvata-, a declarat Ioana T. din Botosani.

Dai un ban, dar…

Motivele pentru care bolnavii aleg sistemul privat sunt diverse. O parte din ei o fac din lipsa de timp. Aici intra si pacientii din mediul rural, care au posibilitatea de a-si rezolva intr-o singura zi problemele de sanatate, fara a fi nevoiti sa ramana mai multe timp in oras pentru a prinde un bon sau a lua rezultatele analizelor. Apoi, bolnavii pun mare pret pe comunicarea cu medicul curant. Medicii din sistemul de stat, coplesiti de numarul mare de pacienti, sunt de cele mai multe ori iritati, iar pentru a putea consulta toti pacientii, trebuie sa reduca timpul acordat unei investigatii.

-Medicii petrec cu bolnavii atat timp cat este nevoie, pentru a intelege cat mai bine problemele acestora. Altfel te simti cand un medic zambeste la tine si vorbeste frumos si altfel atunci cand ai in fata un om nervos, care nu prea are timp. Acest lucru, cumulat cu faptul ca nu trebuie sa stai la cozi sau sa fugi dupa analize, ii determina pe multi sa se indrepte catre serviciile de sanatate particulare-, sustine administratorul unei policlinici private.

Majoritatea bolnavilor se plang ca nu li se acorda nici o atentie daca nu baga mana in buzunar. La un cabinet privat, nici nu poate fi vorba de asa ceva. Bolnavul plateste o consultatie si investigatiile sau manoperele efectuate de medici, fara ca cineva sa le ceara un ban in plus.

Cabinetele private de obstetrica-ginecologie si-au atras si ele o clientela destul de vasta. Femeile prefera sa vina aici datorita confidentialitatii actului medical.

Aparatura performanta, o motivatie suplimentara

In plus, pentru a creste calitatea serviciilor medicale si a atrage mai multi bolnavi, cabinetele private au cautat sa aduca aparatura cat mai performanta. Din acest motiv, gama de analize si investigatii este mult mai complexa decat cea dintr-o policlinica de stat, unde aparatura este destul de veche. Din cauza lipsei de fonduri, multe dintre investigatiile de laborator se efectueaza doar periodic, atunci cand exista bani pentru reactivi. In aceasta categorie intra, de exemplu, determinarea magneziului, electroforeza sau testarea HIV. In toate laboratoarele private, aceste analize se efectueaza in regim continuu. De asemenea, unele investigatii, precum ecografia, se fac in aceeasi zi, ceea ce duce la punerea unui diagnostic cat mai rapid.

Aceste policlinici private ofera aproximativ aceeasi gama de specialitati si investigatii ca si spitalele. In plus, aici nu se pune problema de a nu exista reactivi pentru analize si pot fi facute anumite proceduri care nu se fac inca in policlinicile de stat, cum este protezarea auditiva sau tratamente cu laser. La unele unitati, bolnavul beneficiaza in plus si de un recontrol gratuit dupa 15 zile.

Clinicile private nu duc lipsa de clienti

Din acest motiv, unele cabinete individuale au si peste 10 bolnavi pe zi la consultatie, iar in cazul policlinicilor private, numarul acestora ajunge si pana la 1.000 intr-o luna.

Medicina privata a deschis o noua perspectiva si medicilor, care prefera sa lucreze in acest sistem, unde nu se confrunta cu atatea lipsuri. Conform unui raport al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, in structurile sanitare private activeaza in jur de 25.000 de medici, cu aproape 10.000 mai putin decat in unitatile sanitare de stat. La fel ca si in tarile civilizate, si in Romania cabinetele medicale private se vor dezvolta, urmand a face parte integrata din sistemul de sanatate. Singura conditie ramane ca unitatile medicale private care indeplinesc criteriile de performanta sa intre in relatii contractuale cu casele de asigurari, pentru a putea oferi servicii gratuite sau partial gratuite asiguratilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.