Home Sănătate Categoriile de finantare a spitalelor

Categoriile de finantare a spitalelor

DISTRIBUIŢI

Finantarea spitalelor este diferita in functie de categoria unitatii medicale si de modul in care aceasta poate oferi servicii pacientilor.

Un spital universitar, de pilda, primeste pentru o zi de spitalizare mai multi bani decat unul judetean, care, la randul lui, este mai bine finantat decat unul municipal, orasenesc sau comunal. Diferentele inregistrate nu sunt tocmai echitabile, avand in vedere ca pentru tratarea unui bolnav cu hipertensiune, de exemplu, se cheltuiesc peste tot aceiasi bani.

In pretul unei zile de spitalizare sunt incluse cazarea hoteliera, alimentatia, utilitatile consumate, apa, caldura, energia electrica, dar si asistenta medicala. Analizele si medicamentatia nu sunt incluse in aceste tarife, ele fiind decontate separat.

Terapia intensiva, in topul cheltuielilor

Cea mai costisitoare sectie este terapia intensiva, unde, pentru o zi de spitalizare, o unitate judeteana sau de monospecialitate, precum Pediatria sau Maternitatea, primeste 2,1 milioane de lei. La un spital municipal dintr-un mic orasel, aceeasi sectie primeste insa de doua ori mai putin.

Intr-un top neoficial al finantarilor, urmeaza apoi oncologia, unde pentru un bolnav se acorda zilnic 1,1 milioane de lei, chirurgia plastica si hematologia, cu aproape 700.000 de lei. Restul sectiilor unui spital judetean primesc pentru tratarea si cazarea bolnavilor intre 300 si 700.000 de lei.

Spitalele municipale si cele orasenesti au tarife de cateva ori mai mici decat cele ale unui spital judetean. Pentru un bolnav cu afectiuni chirurgicale, CJAS le aloca acestora doar 375.000 lei pe zi. De altfel, la acest nivel, tarifele sunt cuprinse intre 142.000 de lei, asa cum se intampla inexplicabil in cazul unei sectii de prematuri, si 325.000 – in cazul uneia de ginecologie.

La spitalele orasenesti, tarifele pentru ziua de spitalizare sunt de-a dreptul ridicole; un bolnav spitalizat la interne, de pilda, primeste doar 230.000 de lei, bani care uneori nu acopera nici consumul de medicamente.

Dublarea tarifelor, o posibila solutie

Mai multi medici vad ca o solutie pentru criza din sistem dublarea tarifelor pentru ziua de spitalizare.

-In aceste conditii, nu ne putem descurca. Toti banii de pe o zi de spitalizare se duc pe medicamente, materiale sanitare si salarii-, declara un medic nemultumit.

Cresterea tarifelor ar insemna ca spitalele sa primeasca mai multi bani, iar o serie de probleme, precum cele legate de medicamente sau materiale sanitare, sa dispara. Totodata, unitatile medicale nu ar mai inregistra datorii de ordinul miliardelor de lei.

Si reprezentantii Casei sunt de acord ca trebuie gasit un alt sistem de diferentiere intre spitale, deoarece in acest moment exista discriminari intre diversele sectii ale unui spital judetean fata de unul orasenesc.

Zilele de spitalizare sunt decontate de Casa spitalelor doar in cazul persoanelor asigurate, neasiguratii trebuind sa plateasca aceasta suma din buzunar.

Spitalizarea de o zi reduce cheltuielile

Nevoia de economii a determinat conducerile mai multor unitati spitalicesti sa se adapteze. Patru spitale din Botosani si-au infiintat paturi pentru spitalizarea de zi, adresata bolnavilor care au nevoie de investigatii medicale sau tratamente de scurta durata. Dupa aparitia, in luna mai, a unei ordonante pe aceasta tema, Ministerul Sanatatii a decis, saptamana trecuta, ca in judetul Botosani sa se infiinteze 75 de paturi in acest scop.

Cele patru unitati medicale vor furniza servicii de diagnostic, tratament si monitorizare, pentru care un bolnav nu are nevoie de mai mult de 12 ore de spitalizare. Paturile incluse in aceasta categorie vor fi raportate si finantate separat de Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate.

Serviciile medicale furnizate in regim de spitalizare de zi se adreseaza bolnavilor cu afectiuni acute, cronice sau celor care au nevoie de recuperare-reabilitare. Pentru boli acute, spitalizarea se adreseaza investigatiilor si tratamentelor in afectiuni chirurgicale din ORL, oftalmologie, otopedie, chirurgie sau obstetrica-ginecologie, precum si teste diagnostice ca endoscopia sau biopsia. In afectiunile cronice, de spitalizarea de zi vor beneficia cei care sufera de insuficienta renala cronica si fac dializa, chimioterapie si cobaltoterapie in cancere, ca si diabeticii, hepaticii sau bolnavii de TBC. Totodata, spitalizarea de o zi se adreseaza serviciilor de recuperare-reabilitare cardio-vasculara, respiratorie, ortopedica si neuropsihomotorie. In cadrul spitalizarii de zi, bolnavii vor beneficia de tratament medical si de aceleasi conditii hoteliere ca si ceilalti bolnavi, exceptand hrana.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.