Home Sănătate Celulele stem: la ce folosesc, cum se prelevează și cât costă

Celulele stem: la ce folosesc, cum se prelevează și cât costă

DISTRIBUIŢI

Celulele stem embrionare sunt celule nediferențiate cu particularități fundamentale față de celulele adulte cu funcții specializate. Capacitatea lor de diviziune este nelimitată în condițiile în care organismul căruia aparțin este viu, iar din această caracteristică derivă cea mai importantă funcție pe care o au și pentru care sunt atât de folosite, și anume aceea de a acționa precum un sistem de refacere și reparare a oricărei părți constituente a organismului. La fiecare diviziune a unei celule-mamă, apar celule-fiice cu capacitatea de a rămâne în stadiul de celulă stem sau de a se dezvolta în celule cu funcții specializate, cum ar fi celulele musculare, nervoase sau celulele sangvine. Recoltarea de celule stem din sångele placentar este o procedură extrem de simplă, care se efectuează o singură dată, la nașterea copilului. Sângele placentar recoltat din cordonul ombilical este procesat în vederea criogenării și, în cazul în care analizele îl declară necontaminat, acesta se depozitează în condiții speciale (în containere cu azot lichid, la temperaturi extrem de scăzute), pentru tot restul vieții sau până când copilul va avea nevoie de el. Prelevarea sângelui placentar durează între 30 de secunde și 3 minute. Nu prezintă niciun pericol sau durere pentru mamă sau făt, se poate efectua în cazul oricărui tip de naștere, o excepție făcând doar complicațiile obstetricale ce pot pune în pericol viața mamei și/sau a copilului. În Europa, sângele placentar se poate stoca în sistem de bancă privată, ceea ce înseamnă că la el are acces doar familia donatorului care plătește pentru păstrarea acestuia, sau în sistem de bancă publică, unde sângele donat este pentru uz public. În România, singura bancă de celule stem autorizată care stochează 100% celule în România este Stem-Health Unirea, înființată în 2008.

Procedurile de lucru

Prelevarea de sånge din cordonul ombilical, precum și ambalarea kitului sunt făcute numai de persoane autorizate de bancă și care sunt cadre medicale instruite. Prelevarea de sånge din cordonul ombilical se face atât în cazul unei nașteri normale, cåt și în cazul unei cezariene. Atunci când viitoarea mămică merge la spital pentru a naște, va lua la maternitate kitul de prelevare pe care l-a primit la semnarea contractului între familie și bancă. În momentul în care ajunge la spital, îl va preda doar medicului sau persoanei delegate de medic să preia kitul. Acest kit de prelevare trebuie ținut din momentul în care este primit de către familie la temperatura camerei (nu necesită nicio condiție specială) până în momentul în care merge la maternitate. În kitul de prelevare Stem-Health Unirea, pe care familia îl primește la semnarea contractului, se află și 3 vacutainere (eprubete), în care se va recolta în momentul nașterii sânge de la mamă, pentru a face toate analizele necesare. Chiar dacă viitoarea mamică a făcut aceste analize în timpul nașterii, la indicația medicului obstetrician, vor fi refăcute de specialiștii băncii pentru mai multă siguranță. Sângele din cordonul ombilical se transportă la laborator, iar în două săptămâni de la naștere familia primește toate rezultatele (testele virusologice din sângele mamei, testele bacteriologice din sângele din cordonul ombilical, volumul de sânge recoltat din cordonul ombilical, viabilitatea, numărul de celule stem).

Detalii financiare

Suma pentru prelevare, procesarea și stocarea pe 20 de ani a celulelor stem din sângele din cordonul ombilical este echivalentul a 1.600 de euro, care se pot achita în mai multe tranșe sau toată suma la semnarea contractului (caz în care familia poate primi chiar și o reducere). Practic, timp de 20 de ani, familia nu mai achită niciun ban, având garanția că acest sânge va fi viabil și cu aceleași proprietăți. Atunci când copilul de la care s-a prelevat sângele din cordonul ombilical va avea 20 de ani se va schimba contractul pe numele lui și el hotărăște ce va face mai departe cu aceste celule stem.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.