Cei mai multi dintre noi sunt informati si folosesc una dintre cele mai intalnite metode de contraceptie – prezervativul, pilulule anticonceptionale sau mai putin utilizatele dispozitive intrauterine. Dar ce facem cand, dintr-un motiv sau altul, nu folosim nici una dintre metodele contraceptive enumerate, sau cand se rupe prezervativul, sau uitam sa luam pilula? Cum ne asiguram ca nu vom avea o sarcina nedorita?
Contraceptia de urgenta este singura metoda de a preveni o sarcina dupa consumarea actului sexual. Dar aceasta nu ne protejeaza si impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv HIV/SIDA, si nici nu intrerupe o sarcina deja existenta.
Ce este contraceptia de urgenta?
Contraceptia de urgenta se refera la acele metode de prevenire a sarcinii ce pot fi folosite pana la 72 de ore dupa ce a avut loc un contact sexual neprotejat. De multe ori, cand ne referim la contraceptia hormonala de urgenta, folosim termenul -pilula de a doua zi-.
Exista trei optiuni diferite pentru a preveni o sarcina nedorita dupa un contact sexual neprotejat:
1. Pilulele contraceptive combinate (progesteron + estrogen), cel mai frecvent folosita metoda de contraceptie de urgenta. Se foloseste in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.
2. Contraceptie de urgenta cu compusi progesteronici, in primele 48-72 de ore de la contactul sexual neprotejat.
3. Inserarea unui dispozitiv intrauterin (sterilet) cu cupru in primele cinci zile de la contactul sexual neprotejat.
Contraceptia de urgenta previne trei sferturi din sarcini
Folosirea celei mai noi metode de contraceptie hormonala de urgenta in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat previne aparitia a cel putin trei sferturi dintre sarcinile nedorite. Cu exceptia sarcinii, nu exista contraindicatii medicale pentru folosirea contraceptiei hormonale de urgenta. Pentru dispozitivul intrauterin, eficienta este de aproximativ 15 ori mai mare. Procedura de montare a steriletului este insa mai putin placuta si de aceea se apeleaza mai rar la aceasta metoda, cu exceptia situatiei in care femeia doreste sa-l pastreze in continuare in scop contraceptiv.
Cand apelam la contraceptia de urgenta?
Este bine sa ne gandim la contraceptia de urgenta in urmatoarele situatii:
– Nu s-a folosit nici o metoda de contraceptie, inclusiv prezervativul, la ultimul contact sexual;
– S-a folosit prezervativul, dar acesta s-a rupt sau a alunecat;
– Diafragma sau capisonul folosite nu au fost inserate corect, s-au deplasat in timpul actului sexual sau au fost scoase prea devreme;
– Partenera foloseste minipilule (pastile ce contin doar progesteron, nu si estrogeni) si a omis una sau mai multe pilule dintr-o folie;
– S-a dorit folosirea coitusului interruptus, dar ejacularea a avut loc in vagin sau in imediata vecinatate a acestuia;
– Cuplul folosea de obicei calendarul, dar a avut loc un contact sexual in timpul perioadei fertile a ciclului menstrual;
– Partenera avea inserat un dispozitiv intrauterin, care a fost insa expulzat, partial sau total;
– Partenera a folosit un medicament cu posibile efecte teratogene sau citotoxice
Efecte secundare minore
O parte dintre efectele normale cauzate de utilizarea contraceptiei hormonale de urgenta pot fi stari de greata si voma si modificarea ciclului menstrual. 30-50% din femeile care apeleaza la contraceptia de urgenta estro-progestativa au stari de greata, iar 15-25% – stari de voma. Alte posibile reactii adverse sunt: stare de oboseala, sensibilitatea sanilor, dureri de cap sau abdominale, ameteala. Aceste efecte dispar intr-o zi sau doua dupa terminarea tratamentului. Pentru a preveni starea de greata si voma, se pot folosi medicamente antiemetice cu o ora inainte de administrarea primei doze de pilule.
Folosirea contraceptiei hormonale de urgenta poate modifica momentul aparitiei menstruatiei, precum si durata acesteia si cantitatea de sange. In majoritatea cazurilor, aceste efecte sunt minore, menstruatia aparand cu cateva zile mai devreme sau mai tarziu. Daca menstruatia intarzie sa vina mai mult de trei saptamani, trebuie avuta in vedere posibilitatea aparitiei unei sarcini si efectuarea unui test de sarcina.
Se iau doua pilule deodata in termen de 72 ore dupa contactul sexual neprotejat. La 12 ore dupa primele doua pilule, se mai iau inca doua pilule.
Atentie! Nu este bine sa luati mai multe pilule decat cele prescrise. Cresterea dozei de hormoni nu va scadea mai mult riscul de aparitie a sarcinii, dar poate sa iti determine stare de greata sau chiar voma.
Daca vomiti in primele doua ore dupa ce ai luat prima doza de pilule hormonale, este posibil sa trebuiasca sa iei din nou doza respectiva (consulta medicul care ti-a prescris pilulele).
Daca timp de trei saptamani nu ti-a venit menstruatia, fa un test de sarcina si consulta medicul.
Nu trebuie sa ai alte contacte sexuale neprotejate in zilele sau saptamanile imediat urmatoare tratamentului, deoarece contraceptia de urgenta nu ofera nici un fel de protectie contraceptiva in aceste situatii. Cea mai buna decizie este sa incepi sa folosesti contraceptive hormonale sau prezervativ in mod regulat, prevenind orice alte contacte sexuale neprotejate.
Dupa aparitia primei menstruatii trebuie sa iti vizitezi medicul si sa te decizi ce metoda de contraceptie este cea mai potrivita pentru tine pe termen lung si foloseste-o. Contraceptia de urgenta nu este daunatoare sanatatii, putand fi folosita ori de cate ori este nevoie, insa nu este recomandat sa fie folosita de rutina, in primul rand deoarece este mai putin eficace in prevenirea sarcinii decat alte metode de contraceptie.