Bolnavii cu afectiuni ale urechii, care au nevoie de protezare, trebuie sa astepte mai bine de jumatate de an pentru a intra in posesia aparatelor. Din cauza cererilor numeroase, bolnavii sunt trecuti pe liste de asteptare.
In acest an, din fondurile primite de la Bucuresti, Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate Botosani a alocat pentru proteze si orteze putin peste trei miliarde de lei. Desi am intrat in trimestrul III, fondurile alocate acestei perioade a anului au fost deja epuizate, astfel ca s-a instituit lista de asteptare. -Ne descurcam foarte greu, deoarece mai avem doar banii alocati ultimului trimestru al anului, iar solicitarile sunt crescute. In acest moment, pe lista de asteptare se afla in jur de 100 de persoane-, a declarat Ecaterina Petrescu, medicul-sef al CJAS. In aceasta luna vor primi aparate auditive bolnavii care si-au depus dosarele in luna noiembrie a anului trecut, ceea ce inseamna ca un bolnav care are nevoie de un astfel de aparat trebuie sa astepte aproximativ opt luni. La fel de solicitate sunt protezele si ortezele de membre inferioare, dar si incaltamintea ortopedica, pentru care exista o lista de asteptare de peste 20 de persoane. Din cele 11 capitole pentru diverse aparate si sisteme care prevad acordarea de proteze, singurii care nu au de asteptat sunt bolnavii cu anus contra naturii si cei cu incotinenta urinara.
In plus, din 12 iunie, preturile de referinta ale protezelor si ortezelor au crescut, ceea ce face ca si mai putini bolnavi sa beneficieze de protezare. Ultima situatie facuta de CJAS arata ca, pe trimestrul I al anului, 296 de bolnavi au solicitat proteze, dintre care 38 auditive, 45 ortopedice si sase cristaline artificiale. Acestia nu sunt siguri ca vor fi protezati, deoarece, conform legii, pe lista de asteptare prioritate au copiii, salariatii si veteranii sau invalizii de razboi. (Lucian Siminiuc)