Home Sănătate Cum tratam intepaturile si muscaturile de insecte

Cum tratam intepaturile si muscaturile de insecte

DISTRIBUIŢI


In ultima perioada, numeroase persoane au prezentat reactii alergice puternice la intepaturi si muscaturi de insecte si muscaturi de paianjeni. Reactiile la muscaturile de paianjeni pot fi locale sau sistemice (generalizate) toxice. In cazul in care in urma muscaturii, de obicei unica, apar reactii locale (roseata la locul intepaturii, ce dispare in cateva ore lasand un mic nodul rosu, atunci primele masuri terapeutice trebuie sa fie la toaleta locala cu apa si sapun si aplicarea unui cub de gheata. Daca muscatura este situata la nivelul unei extremitati, mana, picior, aceasta va fi imobilizata si mentinuta in repaus. In cazul reactiilor simple, nu este necesara administrarea antibioticelor decat atunci cand exista o infectie secundara a plagii. In cazul in care in urma muscaturii de paianjen apar reactii generalizate toxice, cantitatea de venin injectata fiind mare, iar simptomele inregistrate ce includ cefalee atroce, ameteli, letargie, tulburari vizuale, febra, iar in cazul paianjenilor foarte veninosi chiar spasme musculare severe, greata si varsaturi, atunci este necesara tratarea in unitatile spitalicesti. Masurile generale cuprind hidratarea corecta, administrarea regulata a analgezicelor, a gluconatului de calciu, precum si administrarea unor grupe de medicamente specifice (corticosteroizi sistemici si benzodiazepine).

Ca si in cazul paianjenilor, intepatura de insecte (albine, bondari, viespi) sau, mai rar, muscatura tantarilor sau a unor specii de muste provoaca la indivizii nonalergici reactii locale caracterizate prin eritem (roseata), edem si prurit local (mancarime). In aceste cazuri, durerea locala este tranzitorie, cu caracter de arsura, mai intensa la intepaturile viespilor. Tratamentul este acelasi ca si in cazul muscaturilor de paianjen.

La indivizii alergici, pot aparea in mai putin de patru ore reactii extinse sau sistemice-anafilactice care pot pune chiar viata in pericol. Simptomele reactiilor anafilactice apar insotite de stare de -rau general-, anxietate, frisoane, transpiratii, chiar colaps vascular – prabusirea tensiunii si pierderea cunostintei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.