Home Sănătate Depistarea cancerului de san – o sansa de supravietuire

Depistarea cancerului de san – o sansa de supravietuire

DISTRIBUIŢI

-Cancerul mamar este o cauza majora de patologie in Romania, incidenta bolii fiind intr-o continua crestere. Datele oficiale privind numarul nou de cazuri de cancer de san aparute la femei arata ca, in cursul anului 2001, peste 4.700 de femei au fost diagnosticate cu cancer de san, astfel ca 1 din 5 cazuri noi de malignitati la femei au avut ca origine sanul. Acest lucru confera bolii un caracter de prioritate in domeniul sanatatii publice. (…) Nu se cunoaste inca o modalitate de a preveni aparitia neoplasmului glandei mamare, insa este cert ca diagnosticul precoce este o cale de reducere a mortalitatii. Cu cat depistarea bolii se face intr-un stadiu mai putin avansat cu atat tratamentul este mai eficient, mai putin mutilant si necesita un efort financiar mai redus. Astfel se poate imbunatati nu numai rata de supravietuire, ci si calitatea supravietuirii. Datele existente despre conduita femeilor din Romania arata ca, din pacate, intre momentul in care femeia a depistat prin autopalpare noduli la nivelul sanului, noduli ce pot trada un cancer incipient (deci, teoretic, curabil) si momentul prezentarii la specialist au trecut, in medie, aproximativ doi ani. Aceste rezultate pledeaza in favoarea importantei programelor de educatie pentru sanatate si de promovare a sanatatii in salvarea vietii femeilor care sunt atinse de aceasta boala-, a declarat Daniela Bartos la lansarea programului de lupta impotriva cancerului de san ACORD – initiat de Fundatia -Hope for a Life-, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si Familiei, Institutul Oncologic Bucuresti, Institutul Oncologic Cluj-Napoca si Clinica de Chirurgie Plastica – Microchirurgie Reconstructiva SUUB.

In 2001 au fost inregistrate aproape 3.000 de decese prin cancer mamar, statisticile aratand ca acest tip de neoplazie este prima cauza de deces prin cancer la populatia feminina.

O metoda eficace pentru depistarea precoce a cancerului mamar este screening-ul prin mamografie. Metoda se adreseaza femeilor ce depasesc varsta de 40-45 de ani; acestea trebuie investigate printr-o mamografie la 1-2 ani, iar dupa varsta de 50 de ani se efectueaza o mamografie anual. Screening-ul mamografic reuseste sa reduca cu pana la 30% mortalitatea prin cancer mamar.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.