Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburari psihice atat in Romania, cat si in lume. In prezent, depresia atinge o incidenta inalta si in crestere, afectand subiecti de toate varstele si din toate mediile sociale. Se apreciaza ca intre 15 si 25% din populatia generala prezinta o data sau de mai multe ori, pe parcursul existentei, episoade depresive.
Primul centru de diagnostic si tratament pentru depresivi
In aceste conditii, Spitalul Militar Central, impreuna cu companiile Wyeth, Lundbeck, Pfizer, Organon, Berlin-Chemie Menarini Group si GlaxoSmithKline au creat pentru publicul larg Centrul de Diagnostic si Tratament al Depresiei. Centrul este situat in incinta Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Militar Central si este, deocamdata, o initiativa unica in Bucuresti.
Infiintarea unui astfel de centru este un mare pas inainte in abordarea depresiei in Romania. El va juca un rol deosebit de important in cresterea adresabilitatii la medic si in diagnosticarea si tratarea depresiei in stadiile ei incipiente. Totodata, centrul isi propune sa promoveze o abordare corecta, moderna si eficienta a depresiei.
Patru doctori pentru un diagnostic
In prezent, pacientii depresivi consulta in medie patru doctori pana li se stabileste diagnosticul si, astfel, debutul bolii trece adeseori neobservat. Mai mult decat atat, multi pacienti nu primesc un tratament adecvat. Majoritatea depresivilor care nu sunt tratati sau sunt tratati inadecvat vor avea o evolutie nefavorabila, fie ramanand bolnavi, fie trecand prin recurente ale bolii. Asta inseamna costuri mari si inutile: spitalizari, concedii medicale, pensionari premature, someri, oameni ce nu pot fi integrati social.
Toate aceste lucruri pot fi schimbate cu ajutorul centrelor specializate, dar pentru a rezolva cu adevarat problema depresiei este absolut necesara elaborarea unor politici guvernamentale eficiente in domeniu. Un tratament corect al depresiei reprezinta de fapt o investitie in ziua de maine si o economie de resurse.
De aceea, un rol important il au diagnosticul precoce si tratamentul farmacologic modern. Aceste doua atitudini protejeaza pacientul depresiv de recaderi, evolutie cronica, rezistenta la tratament si ii asigura mentinerea statutului socio-profesional. Practic, in depresie se pot obtine cele mai bune rezultate pentru ca in prezent exista o gama larga de medicamente performante, care permit un tratament eficient si in siguranta, inclusiv in ambulatoriu.
Ce este depresia?
Depresia este o stare sufleteasca patologica de tristete asociata cu neliniste, descurajare, mahnire, scadere a stimei de sine. Depresia afecteaza gandurile, sentimentele, sanatatea fizica, activitatea sociala, comportamentul, performantele intelectuale, capacitatea de a face fata vietii de zi cu zi si de a lua decizii.
Se apreciaza ca exista doua varfuri de incidenta maxima a depresiei, si anume la varsta de 20-30 de ani si la 40-50 de ani, femeile avand un risc mai mare decat barbatii. De asemenea, se considera ca 10% din persoanele cu varsta de peste 65 de ani sunt depresive. Frecvent, depresia se asociaza cu anxietatea, situatie in care pacientul ajunge la disperare, deznadejde si, uneori, in mod tragic, la suicid. De altfel, psihiatrii avertizeaza ca cea mai frecventa complicatie a depresiei este suicidul si se estimeaza ca aproximativ 50% din pacientii depresivi au cel putin o tentativa de suicid.
Cauza exacta a acestei afectiuni nu este cunoscuta. De multe ori boala este precedata de un asa numit -eveniment trigger-: o pierdere grea (deces, divort, concediere etc.), o stare prelungita de stres, oboseala intensa sau o schimbare majora in viata (emigrare, nasterea unui copil, aparitia menopauzei etc.). Trebuie insa precizat ca este posibil ca nici una dintre aceste cauze sa nu fie identificata si totusi depresia pur si simplu sa apara. Un lucru cert insa este faptul ca in timpul depresiei in creierul persoanei suferinde apare un dezechilibru biochimic. Mai comun spus, anumite substante cerebrale esentiale pentru echilibul nostru psihic se afla in cantitate insuficienta.
Situatia in Romania
Daca ne referim la situatia Romaniei si am realiza o analiza critica a ceea ce se intampla in ultimii 12 ani, atunci trebuie sa recunoastem ca perioada de tranzitie economica si sociala a avut un impact negativ asupra populatiei, astfel ca se poate estima, in prezent, 1,5 – 2 milioane de pacienti depresivi in tara noastra.
Previziunile orienteaza spre o crestere a incidentei depresiei in Romania, astfel ca probabil in viitorii sapte-opt ani, depresia va deveni afectiunea medicala cel mai larg raspandita, fenomen care este comparabil cu ceea ce se intampla si la nivel mondial. De aceea, rezolvarea problemelor pacientului depresiv nu apartine in exclusivitate psihiatriei, ci si factorilor de decizie politica, sociala si economica.
In acest context, orientarea actuala internationala in psihiatrie este de a se facilita accesul rapid al pacientului depresiv la medic si la medicatia antidepresiva performanta. Spre exemplu, in SUA costurile anuale ale depresiei au fost estimate la un total de 44 miliarde de dolari. Aceasta investitie materiala socanta este o expresie a incidentei mari a depresiei, dar si a unei orientari financiare adecvate din partea factorilor de decizie.
Fara a incerca o comparatie cu aceste date, totusi se impune ca si in Romania sa apara o schimbare radicala de atitudine fata de aceasta problema de sanatate atat din partea autoritatilor medicale, dar si guvernamentale.