Home Sănătate Explozie de viroze

Explozie de viroze

DISTRIBUIŢI

Asistam, in intreaga tara, la adevarate epidemii de viroze. Sosirea primaverii poate fi periculoasa pentru sanatatea noastra, daca nu luam masurile profilactice de rigoare.

Gripa, foarte periculoasa

Gripa, cea mai periculoasa viroza, se ia prin vorbit, tuse, stranut si sarut. Boala infectioasa acuta, cu un grad inalt de contagiozitate, gripa este determinata de catre virusul gripal, ea fiind caracterizata clinic prin manifestari respiratorii si generale grave. Gripa este cea mai periculoasa dintre virozele respiratorii, prin frecventa si durata sa. In functie de tipul virusului gripal, ea poate avea o evolutie usoara (ca o raceala comuna) sau poate imbraca forme grave, severe, mai ales la persoanele cu risc (varstnici, bolnavi cu afectiuni cardiovasculare si respiratorii cronice, diabetici, gravide, copii mici). Din aceasta cauza se si recomanda vaccinarea antigripala la categoriile respective, inainte de sezonul rece.

Persoanele bolnave, sursa de infectie

Virozele respiratorii evolueaza, in general, atunci cand se produc modificari meteorologice si cand scade rezistenta generala a organismului. Sursa de infectie este reprezentata de persoanele bolnave care, prin vorbit, tuse sau stranut, imprastie cantitati mari de virusi gripali, mai ales in primele trei-cinci zile de boala, cand contagiozitatea este mai mare.

Transmiterea bolii se face cu rapiditate, mai ales in colectivitatile scolare si de munca. Tratamentul cu antibiotice nu scurteaza evolutia gripei. Perioada de incubatie oscileaza de la 24 de ore la patru-cinci zile, in functie de doza de virusi transmisi si de existenta unei eventuale imunitati partiale a persoanei afectate. Sindromul gripal se instaleaza de obicei intr-un mod foarte brutal. El se asociaza cu o febra mare (39-40 de grade Celsius), anorexie, degradarea gustului, toate mancarurile au gust -de creta-, chiar si apa devine -rea la gust- (pierderea poftei de fumat la fumatori, greturi, vome si uneori diaree). Aceasta stare dureaza intre cinci si sapte zile, cu febra de 39-40 de grade Celsius. Se pot asocia, de la inceput sau pe parcurs, semne de afectare respiratorie (tuse seaca sau mai intensa, mai rar junghi inspirator).

Suprainfectiile bacteriene, tratate cu antibiotice

Convalescenta urmeaza dupa scaderea febrei si se caracterizeaza printr-o slabiciune deosebita, sudoratii la eforturi mici. Uneori, temperatura scade pe o durata de sapte-zece zile.

Se poate intampla insa sa apara complicatii – suprainfectiile bacteriene. Netratate cu antibiotice, ele agraveaza rapid starea clinica a pacientului. Exceptand suprainfectiile, nu se poate apela la un tratament antibiotic pentru scurtarea evolutiei gripei. Se recomanda, asadar, repausul si, daca este cazul, tratarea febrei si a durerilor, asteptand ca apararea imunitara a organismului sa-si faca datoria.

Evitati produsele lactate

Nu orice semn de boala trebuie tratat neaparat cu medicamente. Incercati mai intai metodele naturale. Deseori, acestea dau rezultate mai bune decat orice produs farmaceutic. Cand aveti febra, beti cat mai multe lichide, apa sau suc de fructe, ceaiuri – circa un litru pe zi – pentru a nu va deshidrata. Daca durerile de gat va creeaza probleme, faceti gargara cu apa calda in care ati dizolvat pana la o lingurita de sare, pentru a reduce inflamarea tesuturilor. Mentineti gatul umed cu ajutorul infuziilor si, daca nu aveti timp pentru infuzii, sugeti bomboane sau cuburi de gheata facute din suc de fructe. Daca aveti senzatia de nas infundat, folositi un vapofor de interior, mancati alimente fierbinti, condimentate si beti supa fierbinte de gaina si bauturi, precum ceaiul cu miere. Evitati produsele lactate pentru ca ele favorizeaza secretia de mucozitati. Consumati pastile mentolate si folositi spray nazal. Daca nu cumparati de la farmacie, puteti sa realizati acasa un amestec din 0,5 litri de apa fiarta, 1/4 lingurita de sare si 1/4 lingurita de bicarbonat. Daca tusiti sec, folositi pastile pentru tuse, iar daca simtiti dureri in piept, beti multe lichide si mancati alimente fierbinti, condimentate. Foarte utile sunt dusurile fierbinti. Pentru dureri de cap, aplicati comprese cu apa calda si rece. Odihniti-va ori de cate ori simtiti nevoia, respectand cerintele organismului dumneavoastra. Daca va simtiti mai bine, cateva exercitii fizice usoare va vor ajuta sa va remontati, sa accelerati circulatia sangvina si sa va revigorati muschii. Cei mai predispusi la gripa sunt copiii, batranii si bolnavii cronic Primele semne ale racelilor sunt, de obicei, guturaiul si tusea. Tusea poate deveni cronica. Tusea uscata, chinuitoare, de regula, nu trece repede si de la sine. Cam 20% din cei care merg la medic motivand aceste simptome sunt batranii, care se plang de tusea persistenta. De cele mai multe ori, aceasta este cauzata de imbolnavirea cailor respiratorii. Cauza acestei maladii este adesea marea sensibilitate a cailor respiratorii, care are ca rezultat inflamarea mucoasei bronhiilor. Aceasta poate fi un indiciu al primelor simptome de aparitie a astmului. In aceste cazuri, se recomanda medicamente antiinflamatorii si antialergice.

Medicii observa si alte cauze ale tusei persistente: in unele afectiuni cardiace, in plamani are loc un proces de hemostaza, care provoaca reflexul unei tuse continue. Tratamentul la domiciliu, cu metode empirice, este ineficient si poate duce la imbolnavirea de durata a plamanilor. Raceala netratata este periculoasa. In asemenea cazuri, este indicat sa faceti exces de lamaie si ceaiuri de musetel.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.