Home Sănătate Explozie inexplicabila a leucemiilor in Botosani

Explozie inexplicabila a leucemiilor in Botosani

DISTRIBUIŢI

In doar o luna, medicii care lucreaza in laboratorul si policlinica Spitalului de Pediatrie -Sfanta Cuvioasa Parsacheva- din Botosani au descoperit patru cazuri noi de leucemie la copii. Fenomenul poate fi considerat ingrijorator, mai ales ca nimeni nu poate preciza care sunt cauzele acestei aparente cresteri a frecventei acestei boli, putand fi incriminati de la factorii socio-economici pana la cei de mediu.

In evidenta medicilor Spitalului de Pediatrie din Botosani se afla 21 de copii bolnavi de leucemie. In mod normal, cadrele medicale depisteaza intr-un an doua-trei cazuri, insa au existat si ani fara nici o imbolnavire. In ultima luna insa, au fost puse nu mai putin de patru diagnostice de acest fel unor copii cu varste cuprinse intre un an si jumatate si 14 ani.

-Lucrez de 28 de ani in laborator si niciodata nu am avut o asemenea densitate de cazuri intr-un timp atat de scurt-, a declarat Dan Banulescu, medicul-sef al laboratorului de la Spitalul de Pediatrie.

Medicii au clasificat leucemiile dupa doua criterii, dupa origine fiind limfoblastice sau mieloblastice, in functie de rapiditatea evolutiei clinice intalnindu-se forme acute sau cronice. In majoritatea cazurilor, cauzele leucemiilor nu pot fi precizate, cu toate ca medicii spun ca la baza acestei maladii stau factori genetici si de mediu, cum ar fi expunerea la radiatii sau unele substante chimice.

-Ar trebui studiat efectul accidentului nuclear de la Cernobil sau al virozelor asupra populatiei infantile, deoarece se stie ca, in unele cazuri, virusii actioneaza in declansarea unor boli. Se tot vorbeste in ultimul timp de explozie solara si efectul nociv al radiatiilor solare, insa nu putem spune ca acesta ar fi unul din factori-, a declarat Maria Andronicescu, medic specialist hematolog la Spitalul de Copii. Potrivit precizarilor sale, parintii trebuie sa cunoasca si simptomatologia acestei boli, deoarece reusita tratamentului depinde de precocitatea cu care se pune un diagnostic. Infectiile repetate, durerile osoase mai importante sau o anemie inexplicabila, cu paloarea tegumentelor pot fi semnele unei leucoze. Efectuarea unor controale periodice la copii este foarte importanta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.