Home Sănătate Feminitatea si contraceptia hormonala

Feminitatea si contraceptia hormonala

DISTRIBUIŢI


Este binecunoscut faptul ca prin folosirea contraceptiei hormonale, orice cuplu are posibilitatea de a decide cand este pregatit sa-si intemeieze o familie. Ceea ce se stie mai putin este ca aparitia metodelor de contraceptie moderne au dus la scaderea ratei mortalitatii materne si a celei infantile in toata lumea.

Cand decidem sa folosim contraceptia hormonala, ne gandim, fireste, si la felul in care ne poate afecta aspectul fizic, voi mai avea acnee, ma voi ingrasa, imi va creste par pe fata sau imi va cadea parul? Acestea sunt numai cateva dintre temerile femeilor si barierele in calea utilizarii constante a contraceptivelor hormonale.

Noua generatie de contraceptive contine o cantitate mult mai mica de progesteron si estrogen, crescand gradul de protectie impotriva unei sarcini nedorite si in acelasi timp scazand posibilele efecte secundare.

Contraceptivele hormonale, impreuna cu hormonii naturali, ajuta la echilibrarea hormonilor din organism si au ca efect scaderea pilozitatii, scaderea vigorii firului de par.

S-a dovedit stiintific faptul ca nu exista o legatura directa intre utilizarea contraceptivelor si caderea parului. In unele cazuri pot exista insa scurte perioade de timp in care femeia poate avea aceasta problema, perioade identificate cu inceperea sau incetarea administrarii contraceptivelor hormonale. Aceasta nu poate fi decat o problema temporara, organismul autoreglandu-se in mod natural.

Restabilirea echilibrului hormonal, cu ajutorul contraceptivelor moderne, are, de asemenea, o contributie majora in curatarea tenului afectat de acnee.

In prezent, specialistii prescriu contraceptive hormonale si pentru beneficiile lor noncontraceptive.

Femeile se mai tem si de probabilitatea de a creste in greutate o data cu inceperea utilizarii contraceptivelor hormonale. Fiecare femeie, fiecare organism reactioneaza diferit. Unele femei pot sesiza o usoara crestere in greutate, de 1-2 kg., ca efect al utilizarii contraceptivelor hormonale. Aceasta crestere in greutate este cauzata de retinerea unei cantitati de apa in organism. Efectul este, de obicei, temporar si organismul femeii se adapteaza, restabilindu-se echilibrul dupa primele trei luni de utilizare a contraceptivelor.

Cresterea in greutate poate avea drept cauza o usoara crestere a apetitului, in mod special in primele trei luni de utilizare. Studii recente arata ca 15% din femeile care s-au ingrasat au reusit sa slabeasca foarte usor, iar majoritatea femeilor supuse acestui studiu si-au mentinut aceeasi greutate dinaintea inceperii folosirii contraceptivelor hormonale. Totusi, medicii recomanda controlarea dietei si a regimului de viata pentru evitarea cresterii in greutate.

De retinut insa faptul ca nici una dintre metodele contraceptive hormonale nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, utilizarea prezervativului fiind singura metoda care poate asigura protectia duala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.