Home Sănătate Inalt, slab si cu muschi, idealul societatii actuale

Inalt, slab si cu muschi, idealul societatii actuale

DISTRIBUIŢI

Tot mai multe persoane se adreseaza medicilor endocrinologi din dorinta de a slabi sau a creste in inaltime. Ei solicita un tratament pe baza de hormoni, ferm convinsi ca astfel vor ajunge sa arate ca personajele din revistele de moda. Medicii le recomanda insa celor mai multi **entuziasti** o alimentatie sanatoasa si practicarea unui sport.


Curele de slabire din reviste nu sunt mereu benefice

Medicii de la Clinica de Endocrinologie din cadrul Spitalului -Sf. Spiridon- din Iasi sunt luati cu asalt de femei care vor cu orice pret sa slabeasca. Daca unele sunt supraponderale sau obeze, altele dintre ele au o greutate normala, de vina fiind doar o reflectie deformata a propriei imagini. Daca medicii constata ca pacienta disperata este intr-adevar obeza, ei fac un bilant al bolii si observa daca exista si complicatii metabolice, cardiovasculare sau endocrine. In cazul prezentei uneia dintre aceste complicatii, pe langa regimul dietetic recomandat de medic, pacienta primeste tratament si pentru celelalte afectiuni. -Le recomandam un regim dietetic clasic cu numai 1.000 de calorii pe zi si gimnastica, supravegheat de o persoana autorizata-, sustine dr Cristina Preda, medic primar endocrinolog.

Cele mai multe dintre pacientele care vor sa mai piarda din greutate au tinut inainte de a veni la medic tot felul de regimuri de slabire culese de prin reviste, majoritatea fiind total neindicate.

Consecventa, cheia reusitei

Neconsecvente, cele mai multe dintre femei nu reusesc sa respecte indicatiile regimului decat o scurta perioada de timp, dupa care abandoneaza. Din pacate, din acest moment, castigul in greutate este mai mare decat a reusit sa dea jos. Din acest motiv, ele apeleaza la medic, cu speranta ca poate aici vor gasi rezolvarea problemei lor. Chiar dupa ce primesc sfatul si indicatiile medicilor, putine dintre ele duc la capat lupta cu kilogramele.

-Multe dintre ele nu mai vin niciodata, iar celelalte, mai putin de jumatate, respecta indicatiile si pierd din greutate. Daca tin regimul alimentar, reusesc sa slabeasca, daca mananca tot felul de alimente, nu vor slabi. Toate femeile care ne cer ajutorul vor sa atinga standardele manechinelor pe care le vad la televizor-, mai spune dr Preda.

Reversul: vor sa se ingrase pentru a fi perfecte

Nu putine sunt insa si femeile care vor sa se ingrase pentru a arata ca vedetele pe care le admira.

-Nu sunt la fel de multe ca cele care vor sa slabeasca. Ele sufera de sindromul hipoanabolic constitutional si au fost slabe dintotdeauna, multe sunt fumatoare inraite sau au diverse alte patologii care explica scaderea in greutate-, a adaugat dr Preda. Daca sufera de o boala – parazitoza, anemie, hipertiroidie sau o afectiune gastrointestinala – care le mentine la o greutate redusa, pacientele sunt trimise la un medic specialist care sa le recomande un tratament. Vindecarea lor inseamna in cele mai multe cazuri si obtinerea in timp a greutatii mult visate.

Baietii vor sa fie inalti si -musculosi-

Nu doar femeile sunt obsedate de a avea proportiile unui supermodel. Barbatii au si ei hachitele lor: sa fie inalti si cu muschi cat mai mari si mai evidenti. Din acest motiv, o parte din ei se adreseaza medicilor pentru a obtine un ajutor de specialitate in indeplinirea visului de a avea un corp cat mai aproape de perfectiune. -Baietii vin de obicei pentru inaltime. E vorba de tineri de 18-19 ani care vor sa fie mai inalti. Le facem radiografie de pumn sa vedem daca au cartilajele de crestere deschise sau inchise. Daca sunt deschise, le spunem ca vor mai creste de la sine pana la o inaltime normala si ca nu au nevoie de un tratament special cu hormoni. Sunt foarte dezamagiti ca nu le prescriem un tratament cu hormoni-, mai spune dr. Preda.

Medicii isi intreaba in mod firesc pacientii si despre inaltimea parintilor, daca acestia sunt de talie mica, ei au sanse mari sa aiba aceeasi inaltime. Cauzele deficitului de crestere pot fi endocrinologice, dar si legate de malnutritie sau o patologie renala ori cardiaca. -Secretia hormonului de crestere se stimuleaza in somn si la efort fizic. Din acest motiv, le recomandam practicarea unui sport, odihna si o alimentatie sanatoasa-, a conchis Cristina Preda.

Hormonii pentru muschi, la moda

Tinerii care doresc sa aiba un trup ca al lui Adonis apeleaza tot la medicii endocrinologi, dupa ce, unii dintre ei, au urmat si un tratament cu hormoni, administrat dupa ureche.

-Vin la noi cerand direct tratament cu homoni pentru dezvoltarea musculaturii. Din pacate si spre regretul lor, ii trimitem la antrenori, specialisti care, cu ajutorul exercitiilor fizice practicate in sala, sa-i ajute sa arate cum vor-, a afirmat medicul endocrinolog. Desi medicamentele pe baza de hormoni au efecte imediate asupra dezvoltarii musculaturii, repercusiunile asupra sanatatii organismului sunt foarte grave, cele mai afectate organe fiind ficatul si rinichii. -Au venit si pacienti care deja urmasera un tratament pe baza de hormoni la indicatiile antrenorilor, colegilor sau din revistele de fitness-, este de parere dr. Preda.

Medicii endocrinologi ii sfatuiesc pe cei care vor sa arate bine sa nu incerce nici un tratament cu hormoni sau bauturi energizante pentru ca riscurile sa se imbolnaveasca sunt foarte mari. Ei recomanda o viata sanatoasa, fara tutun, alcool, cu o alimentatie adecvata si un antrenor bun care sa ii indrume permanent.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.