Expunerea indelungata la soare, mai ales in timpul pranzului, este periculoasa pentru ca provoaca, de cele mai multe ori, insolatia. Primul lucru pe care il puteti face pentru a contracara efectele insolatiei este sa combateti durerea de cap (cefaleea) inghitind cate o tableta de paracetamol sau aspirina de doua-trei ori pe zi. Aspirina si paracetamolul sunt medicamente antiinflamatoare care usureaza circulatia sangelui la nivelul creierului. Faceti dusuri dese, dar nu foarte reci, si combateti greata cu un antiemetic, cum este metoclopramidul. Bolnavul trebuie sa se odihneasca intr-o incapere racoroasa si intunecoasa. In situatia in care apare si eritem tegumentar (roseata), folositi un unguent ca Jecolan sau Bopanthene. In cazurile mai grave insa, cel mai indicat este desigur sa va adresati medicului.
Cum e si firesc, in aceste zile, caldura face cele mai multe victime la malul marii. Cabinetele medicilor de familie din Constanta au fost asaltate in ultima perioada de persoane de varsta a treia, care acuza stari generale de rau, insotite de varsaturi, ameteli, cefalee si palpitatii – transmite Infostar. Medicii spun ca principala cauza de producere a acestor stari generale de rau o reprezinta temperaturile ridicate din ultimele zile si neglijenta batranilor in ceea ce priveste respectarea sfaturilor de sezon. Numarul solicitantilor de acest gen a crescut comparativ cu alte perioade ale verii, in medie inregistrandu-se zilnic 15-20 de cazuri.
Medicii sfatuiesc inca o data persoanele in varsta sa nu se expuna la soare intre orele 12.00 si 15.00, sa poarte imbracaminte usoara si din fibre naturale, sa aiba capul acoperit, sa consume cel putin doi litri de lichide pe zi si sa nu faca execese de cafea, tutun si alcool.
Cadrele medicale de la serviciile de ambulanta primesc, de asemenea, in aceasta perioada caniculara, un numar sporit de 10 solicitari pentru acordarea primului ajutor si transportarea la spital a bolnavilor psihic. Medicii avertizeaza ca se inregistreaza tot mai multe interventii in astfel de cazuri, de la inceputul sezonului estival. Medicii de la Serviciul Ambulanta Constanta sunt solicitati sa intervina pentru acordarea asistentei in cazuri de insolatie, spasmofilie, accidente vasculare cerebrale, angina. Toate aceste boli sunt cauzate de caldura excesiva, cei mai afectati fiind batranii, copiii si cei care sufera de boli cardio-vasculare. Cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanta au mai precizat ca cele mai multe solicitari au fost inregistrate in statiunile Mamaia si Eforie Sud, acestea fiind cele mai populate de turisti.