Aproape o treime din populatia adulta a lumii sufera de insomnie, iar tulburarile de somn reprezinta una dintre cauzele a aproape jumatate din accidentele rutiere si de munca, potrivit statisticilor prezentate de o companie farmaceutica multinationala.
In ultimul secol, durata somnului s-a redus cu 20%, iar populatia lumii sufera tot mai mult de insomnie. Totusi, 70% din cei care sufera de insomnie nu consulta medicul, incercand diverse metode nemedicale care, de multe ori, le agraveaza suferinta, potrivit aceluiasi studiu remis ziarului nostru de Sanofi-Symthelabo.
In Europa, 66% din femei si 34% din barbatii de toate varstele sufera de insomnie, pentru aproape 40% din cei chestionati tulburarile de somn reprezentand o problema severa.
Insomnia netratata duce la dublarea riscului pentru boli ischemice cardiace, cresterea de trei ori a incidentei durerilor de cap, dependenta de alcool si alte substante, fumat, depresie si anxietate. In plan socio-economic, insomnia este una dintre cauzele principale a jumatate din accidentele rutiere si de munca.
Medicii sustin ca exista cateva obiceiuri benefice pentru un somn bun, respectiv aceeasi ora de culcare in fiecare seara si aceeasi ora pentru trezirea de dimineata, efectuarea exercitiilor fizice in prima parte a dupa-amiezii. In plus, dormitorul trebuie sa fie intunecat, linistit si bine aerisit inainte de culcare.
Este contraindicat consumul de alcool si cafea seara, precum si exercitiile fizice in cele trei ore dinainte de culcare. De asemenea, este interzis fumatul inainte de culcare sau in timpul noptii.
Insomnia se manifesta prin dificultate in a adormi, treziri frecvente sau prea devreme dimineata, somn neodihnitor. Dupa o noapte fara somn, organismul resimte oboseala in cursul zilei, apar dificultati de memorare, de concentrare, iritabilitate si performante scazute.
Pentru ca, in ultimul secol, insomnia a devenit o problema de sanatate publica la nivel mondial, a fost stabilita ca zi internationala de combatere a insomniei data de 21 martie. Studiul a fost prezentat de compania multinationala cu prilejul prezentarii produsului Stilnox, destinat combaterii insomniei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane