Home Sănătate Leacuri pentru Sanatate: bilantul, discursul si programul

Leacuri pentru Sanatate: bilantul, discursul si programul

DISTRIBUIŢI

Traditionala videoconferinta cu conducerile administratiilor locale a fost dedicata ieri situatiei grave in care se gaseste sistemul sanitar romanesc. Dincolo de inevitabilele paragrafe dedicate realizarilor guvernarii, discursul ministrului sanatatii, Mircea Beuran, s-a axat pe cauzele care au dus la criza fara precedent si, evident, masurile propuse pentru a o depasi.


Cheltuielile nejustificate, vinovate de starea sistemului

Una dintre cauzele principale ale crizei pe care o traverseaza sistemul sanitar este faptul ca aproximativ 60-85% din bugetul acordat spitalelor este atribuit cheltuielilor de personal (chiar si acolo unde numarul de pacienti este scazut), de cele mai multe ori nejustificate, afirma ministrul Beuran. Evaluarea calitatii serviciilor oferite de spitale a scos la iveala multe alte nereguli: -internari fictive, pentru a creste numarul de pacienti, nerespectarea prevederilor referitoare la restructurarea unitatilor cu paturi, numarul disproportionat de linii de garda, indisciplina in unitatile spitalicesti, data de necompletarea fiselor bolnavilor-.

Situatia, spune ministrul sanatatii, nu este mai buna in cazul farmaciilor, dintre care mai bine de 50% beneficiaza de un plafon de 75 milioane de lei lunar pentru medicamentele compensate. Multe dintre ele isi epuizeaza acesti bani in primele zile ale lunii. In plus, din 106 medicamente folosite in regimul ambulatoriu, doar 13 sunt romanesti, fapt care duce la o cheltuiala inutila. Mircea Beuran vede ca o posibila solutie stabilirea unor noi norme de acreditare a farmaciilor, bazate pe criterii sociale.

Pentru o cat mai buna informare a Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate, saptamana viitoare vor fi organizate intalniri cu reprezentantii administratiilor locale si centrale si ai sistemului sanitar in Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi. Prima dintre ele va fi organizata luni, la Bucuresti, cu participarea judetelor din sudul tarii, urmata de intalnirile de la Iasi si Cluj de miercuri, cu participarea judetelor din Moldova si Ardeal. Ultima dintre intalniri va avea loc joi, la Timisoara, unde vor participa judetele din vestul tarii.

Ministrul nu crede ca spitalele vor primi mai multi bani

454 de unitati sanitare cu paturi, din totalul de 456 de unitati, au incheiat contracte cu casele de asigurari de sanatate in valoare totala de 28.676 miliarde de lei, a anuntat ministrul sanatatii.

El a precizat ca sumele pentru care s-au incheiat contracte sunt, in medie, cu aproximativ 20% mai mari decat cele cheltuite in 2002.

Doua unitati sanitare publice au refuzat semnarea contractelor, purtandu-se in continuare negocieri in acest sens. Este vorba despre Centrul de Cardiologie Craiova, care nu este de acord cu suma, desi aceasta are valoarea initial negociata, si Centrul de Cercetare si Asistenta Medicala Simleul Silvaniei, care nu are autorizatie de functionare. Ministrul sanatatii a spus ca mai multe unitati sanitare au semnat contractele de furnizare de servicii medicale, cu clauze, iar situatia acestora va fi analizata caz cu caz pentru a gasi solutii de rezolvare a solicitarilor care au generat obiectii.

Mircea Beuran a mentionat ca este constient ca sumele contractate nu sunt la nivelul cerintelor exprimate de fiecare spital in parte, adaugand ca nici nu crede ca acest lucru va fi posibil in urmatoarea perioada.

Ministrul sanatatii a precizat ca, in prezent, sunt analizati -toti determinantii- care influenteaza buna functionare si finantare a spitalelor, rezultatele analizei urmand a fi prezentate in septembrie la Conferinta Nationala pentru Reabilitarea Sanatatii, urmand ca masurile necesare stoparii situatiei si reabilitarii sanatatii sa fie supuse aprobarii guvernului.

El a avertizat ca ministerul va manifesta intransigenta fata de toti cei care, la adapostul aprecierii ca nu sunt suficienti bani pentru Sanatate, vor incuraja dezinteresul, lipsa de profesionalism, deturnarea fondurilor sau alte manifestari similare.

Mircea Beuran a mai aratat ca unitatile sanitare cu paturi din judete au fost supuse unei evaluari privind calitatea actului medical de catre o serie de comisii profesionale. Primele constatari evidentiaza ca in majoritatea unitatilor sanitare controlate nu au fost respectate ordinele ministrului referitoare la reorganizarea unitatilor sanitare cu paturi, restructurarea sectiilor si reducerea numarului de paturi.

De asemenea, au fost sesizate conditii de igiena nesatisfacatoare, uneori chiar precare, cum a fost cazul spitalului din Odobesti, judetul Vrancea, si spitalul Gaesti, judetul Dambovita, locuri unde se atenteaza la sanatatea bolnavilor.

Comisiile au constatat existenta unui numar disproportionat de linii de garda la unele spitale judetene si municipale.

In prezent, Comisia de evaluare a raportarilor – formata din specialisti ai Ministerului Sanatatii, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai Autoritatii Nationale pentru Control – va evalua fiecare raport in parte, concluziile si rezultatele controlului urmand sa fie prezentate in urmatoarea sedinta de guvern si adusa la cunostinta opiniei publice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.