Home Sănătate Leziunile ulceroase, un pericol ce nu trebuie subestimat

Leziunile ulceroase, un pericol ce nu trebuie subestimat

DISTRIBUIŢI

Diabeticii si pacientii cu insuficienta venoasa (varice) prezinta cel mai ridicat risc de aparitie a leziunilor ulceroase la nivelul gambei sau a piciorului. Complicatiile cele mai frecvente sunt infectiile si necroza (gangrena), care pot duce la amputarea piciorului afectat sau chiar pune in pericol viata pacientului.

Sfatul prof. dr C. Ionescu-Targoviste, de la Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice Prof. Dr. -Nicolae Paulescu- din Bucuresti este ca -la aparitia celei mai mici leziuni la picior, chiar dupa taierea unei unghii, diabeticii sa se prezinte la medic fiindca, amanand consultul, leziunea ataca tesutul osos si se ajunge la amputarea piciorului-.

Cunoasterea de catre pacienti a riscurilor la care se expun si respectarea tratamentului ii poate feri de complicatii. Pentru a afla mai multe informatii, puteti apela numerele de telefon 0740-120.905, de luni pana vineri, intre orele 8.30 si 17.30, pana pe 31 iulie. Un medic va va oferi raspunsuri, indrumandu-va catre cel mai apropiat cabinet de specialitate.

Piciorul diabetic

-In Romania sunt circa 480.000 de pacienti diabetici, dintre care 5-6% au avut sau au leziuni la nivelul piciorului, precizeaza dl. conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, de la Centrul clinic de diabet, din Cluj-Napoca. Cea mai grava consecinta a netratarii corecte a acestor leziuni este amputarea piciorului, avand in vedere ca riscul pentru diabetici este de 15 ori mai mare decat pentru nondiabetici-.

Termenul de -picior diabetic- reuneste cauzele majore care produc leziuni ale picioarelor, precum neuropatia si arteriopatia sau diverse infectii.

Asa cum arata dr. Lawrence Nwabudike, de la Cabinetul de picior diabetic, din cadrul Institutului -Nicolae Paulescu-, -neuropatia periferica se manifesta prin lipsa senzatiei de durere, prin amorteli, furnicaturi, carcei, senzatia de fierbinte sau rece, in general in perioada de repaus. Se ajunge la ulcere, slabirea muschilor, aparitia de crampe, subtierea picioarelor, uscaciune si mancarimi la nivelul membrelor inferioare, fisuri si crapaturi ale talpii, unghii deformate, degetele semanand cu niste gheare-.

-Arteriopatia diabetica reprezinta afectarea vaselor sanguine, cele care transporta sangele spre periferia sistemului circulator, diminuand fluxul sanguin la nivelul picioarelor, explica dr. Nwabudike. Este ca si cum s-ar fi astupat o teava, iar apa nu mai curge cum trebuie. Picioarele arteropate sunt de obicei reci, cu o culoare violacee, subtiate. Subliniem ca nici o modificare a piciorului nu este banala decat daca se confirma de catre medicul specialist-.

Ulcerul de gamba

-Aparitia ulcerului cronic de gamba are cauze complexe, cunoscandu-se pana, in prezent, peste 40 de afectiuni ce pot determina pierderi de substanta la nivelul gambelor, explica dna dr. Ioana Chebac, de la Spitalul Colentina. Cel mai frecvent, ulcerul se localizeaza la gamba stanga (intre 65-70% din cazuri). Ulcerul venos se asociaza frecvent cu alterari ale circulatiei arteriale. Durata medie de vindecare este de peste 60-70 de zile-.

Asa cum afirma dl conf. dr Calin Giurcaneanu, de la Spitalul Clinic Colentina, -cea mai frecventa cauza (80-90%) a aparitiei ulcerului de gamba o constituie insuficienta venoasa cronica. In ce priveste tratamentul ulcerului varicos, el este, in esenta, local. Se folosesc cicatrizante de tip hemodializate deproteinizate (de exemplu, actovegin), care favorizeaza patrunderea glucozei intracelular, stimuleaza utilizarea oxigenului de catre tesuturi, combate hipoxia tisulara avand actiune la nivel molecular, independenta de organ-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.