Directorul Institutului de Endocrinologie -C. I. Parhon-, prof. dr. Constantin Dumitrache, a lansat in cursul acestei saptamani ghidul -Osteoporoza. Scurt indreptar diagnostic si terapeutic-.
Scopul acestui ghid este, potrivit prof. Dumitrache, acela de a ajuta medicii de familie sa recunoasca aceasta boala.
Potrivit directorului Institutului -Parhon-, osteoporoza nu este boala durerii de os, ci ea are mult mai multe semnale care sa confirme instalarea afectiunii. De aceea, medicii de familie trebuie sa cunoasca semnele bolii, ce investigatii trebuie facute pentru un diagnostic de precizie si, in final, tratamentul cel mai eficient.
-De multe ori, bolnavii sunt pusi pe drumuri. Doar 10% din biletele de trimitere de osteoporoza se confirma. Pentru a pune un bun diagnostic, doctorii trebuie sa cunoasca clinic boala-, a precizat prof. Dumitrache.
Potrivit directorului Institutului de Endocrinologie, osteoporoza – boala sistemului osos – a devenit, in ultimii ani, a doua cauza de morbiditate dupa afectiunile cardiovasculare, motiv pentru care doctorii de familie vor fi pregatiti pentru depistarea precoce a acestei maladii.
-Aceasta boala va avea o frecventa tot mai mare. In urma cu 10-15 ani, abia daca se discuta despre osteoporoza, iar acum aceasta a ajuns a doua cauza de morbiditate. Daca sunt luate in calcul costurile pentru tratament, s-ar putea vorbi chiar de o boala mai frecventa decat banuiesc autoritatile medicale-, sustine prof. Dumitrache.
Din 100 de femei ajunse la menopauza, 70% au un inceput de pierdere a masei osoase, 50% au osteoporoza, 20% au fracturi vertebrale, iar 10% fracturi de sold. Numarul celor care sufera de osteoporoza a crescut si in randul barbatilor, astfel ca, la trei cazuri de osteoporoza la femei, se inregistreaza unul la barbati.
Ghidul amintit va fi distribuit gratuit de catre Societatea Romana de Osteoporoza si Centrul de Biologie a Osului, din cadrul Institutului de Endocrinologie, medicilor de familie.