In Romania, in anul 2002 s-a inregistrat cea mai ridicata rata a incidentei tuberculozei din ultimii 27 de ani in randul populatiei generale – 138,7 la 100.000 de locuitori, fata de 134,1 in 2001. Au fost inregistrate 31.075 de cazuri de tuberculoza, din care 26.637 (82%) erau cazuri noi, si 4.438 recidive. Astfel, se inregistreaza zilnic aproximativ 82 de cazuri noi, din care 57 pozitive la microscopie – acestea reprezentand numarul de cazuri contagioase, respectiv persoanele care raspandesc boala printre cei din anturajul lor.
Mortalitatea la nivelul populatiei generale este de aproximativ 10 la 100.000 de locuitori, totalizand peste 2.100 de decese anual, adica sapte decese pe zi, sau, cu alte cuvinte, un deces la fiecare patru ore.
Fata de populatia generala, incidenta tuberculozei in penitenciare este mult mai ridicata, de 2.154 la 100.000 de locuitori.
De aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Biroul pentru Controlul Tuberculozei in Balcani a lansat joi campania de informare si educare a persoanelor din penitenciare cu privire la prevenirea si tratarea tuberculozei -Nu te lasa condamnat de tuberculoza!-.
In cadrul acestei campanii, vor fi distribuite postere si pliante informative pentru a constientiza populatia asupra pericolului tuberculozei.
Tuberculoza este o boala infectioasa, a carei transmitere se realizeaza de la persoanele bolnave la cele sanatoase, prin contact aerian direct.
Netratata, in primii cinci ani de la imbolnavire, tuberculoza duce la decesul a jumatate dintre bolnavi. Din restul persoanelor infectate, 25% se vindeca, iar diferenta de 25% devin bolnavi cronici, purtatori ai infectiei.
In ceea ce priveste populatia din penitenciare, in cadrul proiectului -Nu te lasa condamnat de tuberculoza!- a fost realizat un studiu pe un esantion reprezentativ la nivel national (octombrie-noiembrie 2003), incluzand 678 de persoane. Studiul a aratat ca, desi majoritatea (97,2%) detinutilor stiu ce este tuberculoza, aproximativ jumatate dintre ei nu constientizeaza gravitatea acestei boli si mai ales faptul ca s-ar putea ca, la randul lor, sa se imbolnaveasca de TBC. Tuberculoza nu este perceputa ca o boala grava, persoanele intervievate temandu-se mult mai mult de boli precum cancerul sau SIDA.
Desi 90% dintre persoanele intervievate cunosc faptul ca tuberculoza se localizeaza cel mai frecvent la nivelul plamanilor, exista un grad mare de incertitudine in ceea ce priveste modalitatea in care boala se transmite si virulenta acesteia. Aproximativ jumatate dintre persoanele intervievate considera ca nu au nici un risc sau au un risc mic de a se imbolnavi de tuberculoza.
In ceea ce priveste transmiterea tuberculozei, se constata faptul ca majoritatea repondentilor nu cunosc exact acest lucru.
Cu privire la tratarea tuberculozei, aproximativ 90% dintre persoanele intervievate stiu ca tuberculoza este o boala vindecabila si majoritatea stiu ca trebuie sa urmezi un tratament medicamentos, recomandat de catre medic.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane