Cancerul, boala care distruge viata a mii de romani anual, a atins cele mai inalte cote din toate timpurile. Cu toate eforturile depuse de medici, maladia a inceput sa capete caracter epidemic, fiind a doua cauza de mortalitate dupa bolile cardiovasculare. Pe langa suferinta de lunga durata pe care o creeaza, boala are din ce in ce mai multe implicatii sociale prin costurile mari de tratament si pierderile umane pe care le genereaza.
Stresul, cauza importanta a cancerului
Potrivit medicilor, numarul cazurilor de cancer a crescut de patru ori in ultimul deceniu. Medicii sustin ca aceasta crestere este determinata de degradarea continua a nivelului de trai, de stres si alimentatie necorespunzatoare, elemente care duc la epuizarea organismului.
-Chiar daca exista o predispozitie genetica, un organism sanatos poate lupta si invinge boala de multe ori, in vreme ce unul slabit cedeaza. Toti stimulii nocivi care agreseaza organismul nu fac decat sa grabeasca evolutia bolii-, considera seful Sectiei de Oncologie a Spitalului Judetean **Mavromati** din Botosani.
Conform ultimelor statistici efectuate de medici, cel mai important factor in aparitia si dezvoltarea cancerului il reprezinta alimentatia. Din 1990, cand pe piata au intrat tot soiul de produse din import, care contin atat de controversatele -E–uri, multe dintre ele dovedite a avea efect cancerigen, numarul acestora s-a triplat.
Multitudinea de ingrasaminte folosite in agricultura este o alta cauza a aparitiei cancerului.
Populatia nu are o educatie sanitara adecvata
Fumatul este si va ramane un alt factor important cancerigen ce duce la mentinerea unei cote inalte de morbiditate in zona cancerelor bronho-pulmonare sau a celor ORL. Stresul, infectiile genitale netratate, conditiile grele de munca si viata au facut ca numarul cancerelor de natura genitala la femei sa aiba cea mai mare rata din ultimii ani. Medicii pun acest lucru si pe seama lipsei de educatie sanitara a femeilor, care nu-si fac control profilactic anual, dar si pe seama lipsurilor din sistemul sanitar, care nu permit o diagnosticare cat mai rapida a bolii.
-Chiar daca am incriminat de multe ori Cernobalul in explozia numarului de cancere de natura genitala, cred ca lipsa banilor a creat un haos in sistemul sanitar, astfel ca nu s-au putut face screeninguri de depistare a bolii. Daca inainte medicul era obligat sa faca examen ginecologic, acum, daca nu mai este platit, nu o face-, a declarat, directorul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie, Ladislau Szente.
Mediul poluant, lumina solara si radiatiile ionizante au facut ca in fiecare an sa fie depistate noi cazuri de cancer de piele. Alti factori de imbolnavire sunt mediul de lucru toxic, produsele industriale sau consumul exagerat de alcool.
Medicii sustin ca se observa aparitia acestei boli la varste tot mai tinere, existand in evidente bolnavi care trec putin peste 30 de ani. Totodata, specialitati precum ortopedia sau ORL au inceput sa se confrunte din ce in ce mai mult cu patologia tumorala. ORL-istii iau in evidenta saptamanal cate doua-trei cazuri de cancer, iar ortopezii au vazut mai multe cancere osoase in ultimul timp decat in toata cariera lor.
Doar 20% dintre cancerele descoperite sunt curabile
O mare parte din vina o au si bolnavii, care nu realizeaza cat de importanta este prezentarea cat mai urgenta la medic inca de la primele manifestari. Schimbarea in activitatea obisnuita a intestinului sau a vezicii urinare, o rana care nu se vindeca, sangerari anormale, tuse si raguseala permanenta, dificultati in deglutitie sau aparitia de noduli la sani sau in alte parti sunt doar cateva din semnele care ar trebui sa convinga o persoana sa mearga la medic. Si scaderea in greutate poate indica prezenta unui cancer de obicei avansat. Desi cancerele genitale fac ravagii intre femei, majoritatea bolnavelor ajung la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie cand boala este deja avansata. De exemplu, in cazul cancerului mamar, daca boala este descoperita in stadiul 0, 100% din paciente au sanse sa traiasca cinci ani, 98% pentru stadiul I, 76-88% pentru stadiul II, 49-56% pentru stadiul III si doar 16% pentru stadiul IV. Din nefericire, doar 20% dintre cancerele descoperite in acest an sunt curabile.
Bolnavii de cancer, stersi de pe lista de compensate
Suferintele cauzate de aceasta boala nu sunt din pacate singurele cu care trebuie sa se confrunte bolnavii. Din cauza intocmirii gresite a listei cu medicamentele compensate si gratuite, multi bolnavi au ramas fara mdicamente. Printre cei uitati de autorii listei sunt si bolnavii cu afectiuni oncologice, care de peste o luna au ramas fara o parte din medicamentele care le mai alina suferintele. Daca pe vechea lista analgezicele folosite in terapia cancerului erau in toate concentratiile folosite de medici, noua lista, aparuta pe 13 mai, nu mai continea decat o parte din acestea. Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate a indreptat eroarea facuta emitand un ordin nou, in care au fost trecute concentratiile optime de morfina si dihidroclorcodeina.
Bolnavii isi vor putea insa procura cantitatile de analgezice de care au nevoie abia dupa aparitia ordinului in -Monitorul Oficial-.