Activitatea de prelevare a organelor de la persoane aflate in moarte cerebrala a scazut simtitor anul trecut. Din acest motiv si numarul transplanturilor renale efectuate la Cluj, cu organe prelevate de la donatori aflati in moarte cerebrala, a scazut aproape la jumatate in 2002.
Sistemul de prelevare trebuie modificat radical
In conditiile in care activitatea de prelevare a organelor de la persoanele aflate in moarte cerebrala a scazut, alternativa pacientilor aflati pe lista de asteptare a Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj ramane donarea unui rinichi de catre o ruda sau transplantul de tip Domino. In acest sens, directorul IUTR Cluj, prof. dr. Mihai Lucan, propune introducerea unei legi care sa stimuleze donarea de organe.
Pentru ca activitatea de transplant sa se desfasoare normal, ar trebui ca si sistemul de prelevare de organe de catre medicii din sectiile de urgenta sa fie modificat radical. Potrivit medicilor, o mare parte din organele care ar putea fi prelevate de la donatori aflati in moarte cerebrala si care ar putea salva vieti se pierd din cauza faptului ca sistemul de urgenta nu este bine pus la punct. De asemenea, reprezentantii Asociatiei Bolnavilor Renali Cronici din Cluj considera ca ar fi necesara o lege care sa reglementeze prelevarea de organe de la persoanele aflate in moarte cerebrala. Bolnavii de insuficienta renala cronica sunt nevoiti sa faca sedinte de dializa de doua ori pe saptamana, lucru care ii impiedica sa aiba o slujba si sa duca o viata normala, un transplant renal fiind pentru ei cea mai buna solutie.
Ministerul Sanatatii va sustine activitatea de transplant
Criza financiara cu care se confrunta la ora actuala sistemul sanitar romanesc ar putea afecta si activitatea de transplant din Romania. Reprezentantii Ministerului Sanatatii si Familiei au precizat insa ca specialistii in domeniu pot face toate transplanturile necesare, urmand sa fie identificate modalitatile de sustinere financiara a acestor interventii chirurgicale. Potrivit reprezentantilor MSF, toate transplanturile care se vor face vor fi decontate.
In ceea ce priveste recoltarea organelor de la persoane aflate in moarte cerebrala, MSF a alocat de la buget in acest an, pentru prima data, fonduri pentru sectiile de terapie intensiva unde se mentin donatorii aflati in moarte cerebrala pana la recoltarea organelor. In plus, conducerea MSF a hotarat ca de acum inainte tratamentele posttransplant sa fie distribuite prin farmaciile cu circuit inchis.
Adina Urcan