Home Sănătate Paradoxul licitatiilor electronice din sanatate

Paradoxul licitatiilor electronice din sanatate

DISTRIBUIŢI


Licitatiile electronice dau mari batai de cap directorilor de spitale. Pe de-o parte, multi dintre acestia trebuie sa achizitioneze medicamente si materiale sanitare la preturi foarte mici, si din acest motiv furnizorii nu sunt interesati sa liciteze. Pe de alta parte, licitatiile electronice blocheaza accesul micilor producatori de produse agricole necesare hranei bolnavilor, de pilda incurajand intermediarii si implicit preturile mai mari.

Cei care au cel mai mult de pierdut sunt bolnavii care pana la urma ajung sa-si cumpere singuri pansamente, seringi sau antibiotice.

In functie de bugetele pe care le au, spitalele ofera anumite preturi pentru achizitia de materiale sanitare. Din acest motiv, ajung sa organizeze cate sase licitatii pentru a cumpara vata si pansamente fara a primi vreo oferta.

Criteriul principal impus pentru achizitii este pretul. Dezavantajele faptului ca achizitioneaza cele mai ieftine materiale sunt numeroase, manusile chirurgicale se rup, iar solutiile dezinfectante provoaca iritatii. Cand si aceste materiale se termina, pacientii sunt rugati sa-si aduca de acasa cele necesare acordarii actului medical.

De asemenea, sistemul licitatiilor electronice creeaza si situatii aberante.

Spitalul Judetean Buzau, la fel ca toate unitatile, cumpara prin Internet medicamente si alimente. Intrucat Legea achizitiilor publice prin licitatii electronice blocheaza accesul producatorilor la aceste forme de selectie a ofertelor, iar spitalele trebuie sa cumpere de la intermediari, cu adaosul comercial aferent. Astfel, spitalele pierd anual miliarde de lei numai prin acest sistem, bani care ar trebuit sa aiba cu totul si cu totul alta destinatie.

In prima parte a acestui an, Spitalul Judetean Buzau a achizitionat trei tone de cartofi, la pretul de 12.000 de lei kilogramul fara TVA, respectiv 14.280 de lei. Pret explicabil in conditiile in care recolta anului trecut era pe sfarsite. Surpriza mare vine insa la cele 25 de tone de cartofi pentru care s-a incheiat ulterior un contract, la pretul de 10.710 lei kilogramul. Intr-o piata scumpa din municipiu, se gasesc cartofi la pretul de 7.000 de lei kilogramul. Spitalul Judetean a platit pentru cele 25 de tone de cartofi achizitionate un pret mai mare cu 50%.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca in scurt timp procedura de organizare a licitatiilor va fi schimbata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.