Peste 270 de cazuri de imbolnavire prin Sindrom Respirator Acut Sever – SRAS – au fost confirmate in intreaga lume, potrivit OMS si autoritatilor medicale din tarile afectate. Mai multe state europene au anuntat, miercuri, aparitia acestui tip de pneumonie atipica, in special la persoane care au venit din sud-estul Asiei. In Statele Unite, 11 cazuri sunt sub supraveghere, a anuntat Centrul pentru Controlul Epidemiilor.
Persoane infectate sau suspectate ca ar avea aceasta boala au fost depistate in Australia, Marea Britanie, Suedia, Elvetia, Irlanda, Israel, Japonia, Romania, Slovenia, Spania, Taiwan si Thailanda.
Un suspect si la Arad
Ieri, un suspect cu pneumonie atipica a fost semnalat si la Arad. Alte doua persoane care ar putea fi bolnave de pneumonie atipica de origine asiatica au fost internate la spitalele din Targu Mures si Cluj, in timp ce primul caz confirmat in Romania are o evolutie buna, femeia cu Sindrom Respirator Acut Sever fiind externata joi, au declarat surse medicale
Un barbat din Targu Mures a fost internat in spital fiind suspectat de penumonie atipica, dupa ce a revenit dintr-o calatorie de o saptamana in China, a declarat Clara Branzoniuc, seful Directiei de Sanatate Publica Mures. Pacientul, in varsta de 38 ani, are o stare generala buna, diagnosticul pus la internare fiind viroza respiratorie cu pneumonie atipica in remisie.
-Pacientul nu are febra, dar are alte simptome specifice bolii. El a spus ca a avut febra cand era in China, dar si-a administrat singur un tratament. Barbatul a fost internat pentru ca are simptome asemanatoare pneumoniei atipice si pentru ca a revenit din China. Potrivit recomandarilor Ministerului Sanatatii si Familiei, orice persoana care vine din aceasta zona si are simptome ale bolii trebuie sa intre sub supraveghere medicala-, afirma seful DSPM. Pacientul este intr-o sectie izolata, iar toate persoanele cu care a venit in contact vor fi supravegheate medical.
Trei zile de spitalizare
Femeia care a fost internata la Institutul de Boli Infectioase -Matei Bals- din Bucuresti, cu penumonie atipica, a parasit clinica joi la pranz, dupa trei zile de spitalizare, dar raman sub supraveghere medicala atat ea, cat si familia, si persoanele cu care a venit in contact. Pacienta va urma un tratament medicamentos acasa si va reveni la control, a declarat Adrian Streinu-Cercel, directorul institutului.
Potrivit medicului, femeia in varsta de 34 ani prezenta o penumonie atipica stadiu mediu, care a reactionat forte bine la tratament.
Din punct devedere clinic, simptomatologia prezentata la internare a fost identica cu aceea descrisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii si pentru ca nu a avut o forma severa de boala, leucocitele si trombocitele nu au scazut sub limitele normale. Confirmarea bolii nu poate fi facuta decat din punct de vedere clinic, atat timp cat laboratoarele OMS nu au identificat agentul etiologic responsabil pentru Sindromul Respirator Acut Sever.
Conform Studiilor OMS, peste 90% din bolnavi cu forma severa de bola sunt cadrele medico-sanitare care au venit in contact direct si neprotejat cu bolnavii, celelalte cazuri prezentand o forma usoara de boala, a mai spus Adrian Streinu Cercel.
Diagnosticul, definivat de Institutul -Cantacuzino-
Un clujean in varsta de 52 de ani a fost internat la Clinica de Boli Infectioase, fiind suspect de imbolnavire prin Sindromul Respirator Acut Sever. Cazul a fost raportat la Ministerul Sanatatii, iar Directia de Sanatate Publica Cluj asteapta acum definitivarea diagnosticului etiologic de catre Institutul -Cantacuzino- Bucuresti. Starea generala a pacientului este buna, insa el va fi monitorizat pana la definitivarea analizelor.
Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Cluj, care au demarat ancheta epidemiologica, barbatul s-a intors din China pe 17 martie. El a intrat in tara prin Aeroportul International Otopeni inainte de introducerea masurilor de supraveghere epidemiologica pentru SRAS.
Barbatul s-a prezentat la Clinica de Boli Infectioase pe 19 martie, avand frisoane, mialgie si tuse seaca. Medicii de aici au luat imediat masurile necesare impuse in cazul persoanelor suspecte de imbolnavire prin SRAS si au izolat pacientul.
-Pentru definitia de caz suspect nu se indeplinesc in totalitate toate criteriile, insa pentru a preveni orice risc epidemiologic, a fost considerat ca atare, avand in vedere calatoria intr-o zona declarata cu risc si simptomatologia prezentata-, se arata intr-un comunicat al DSP Cluj.
Cazul a fost raportat la Ministerul Sanatatii si Familiei, iar probele biologice recoltate de la pacient au fost trimise la Bucuresti.
DSP Cluj va monitoriza acest caz pana la definitivarea diagnosticului etiologic de catre Institutul -Cantacuzino- din Capitala.
Ministerul Sanatatii anunta noi simptome
Ministerul Sanatatii si Familiei a trimis directiilor sanitare o adresa cu noi informatii privind simptomele imbolnavirilor prin SRAS. In adresa se specifica faptul ca perioada de incubatie in cazul pneumoniei atipice este de 10 zile, iar pacientul in cauza are febra mai mare de 38 de grade.
Boala se manifesta, la debut, cu o simptomatologie asemanatoare gripei, respectiv febra mare, mialgii, cefalee, tuse uscata si dificultati de respiratie, urmata, in cateva zile, de hipoxie, pneumonie, insuficienta respiratorie acuta si chiar deces.
Recomandari pentru siguranta populatiei
– daca in timpul unei calatorii recente ati fi putut fi expus imbolnavirii prin SRAS, va trebui sa va controlati starea de sanatate dupa cel mult sapte zile de cand ati revenit in tara
– daca va simtiti rau, aveti febra insotita de tuse sau dificultati in respiratie, trebuie sa va prezentati imediat la medic
– pentru a-l ajuta pe medic sa stabileasca un diagnostic, informati-l despre calatoria avuta
– pastrati fluturasul primit pe aeroport si inmanati-l medicului de familie