Liga Romana contra Reumatismului a organizat, in Bucuresti, conferinte dedicate tratamentului si diagnosticarii poliartritei reumatoide. Desi o boala severa, sub supraveghere medicala poate fi controlata satisfacator. Feriti-va de automedicatie, indiferent daca luati aspirina sau un medicament de ultima generatie, cum ar fi Remicade: poliartrita reumatoida este o boala grava, iar tratamentele trebuie folosite cu grija si recomandate de doctor.
Peste 200.000 de romani afectati
Reumatologul Catalin Codreanu apreciaza ca poliartrita reumatoida este cea mai frecventa forma de reumatism inflamator – ea se intalneste la aproximativ 1% din populatia generala, ceea ce inseamna ca peste 200.000 de romani sufera de aceasta boala. Desi poate sa apara la orice varsta, adesea boala debuteaza la adulti (intre 30 si 55 de ani) si in special la femei, la care apare de trei ori mai frecvent decat la barbati.
Poliartrita reumatoida face parte din categoria bolilor autoimune, numite asa pentru ca sistemul imunitar al persoanei bolnave ataca propriile tesuturi si organe, producand o inflamatie articulara persistenta, care poate sa determine leziuni articulare severe. Este o afectiune grava: peste jumatate din pacienti isi inceteaza activitatea profesionala in primii cinci ani de boala, iar la fiecare al 10-lea pacient cu poliartrita reumatoida apare o invaliditate grava in primii doi ani de evolutie. Complicatiile bolii determina o scurtare a duratei medii de viata cu cinci pana la 10 ani. Vedem astfel ca poliartrita reumatoida constituie nu numai o importanta problema medicala, ci si o problema majora de sanatate publica.
Durere si tumefactie articulara
Poliartrita reumatoida produce durere si tumefactie articulara. In final, bolnavul pierde functia articulara.
Imbolnavirea incheieturilor prezinta cateva trasaturi caracteristice – articulatiile sunt dureroase, umflate, mai calde si dificil de mobilizat; sunt afectate mai multe incheieturi deodata: cel mai frecvent mana si degetele, dar si laba piciorului, genunchii, umerii, coatele, soldurile; afectarea articulara este simetrica: daca se imbolnaveste o mana sau un genunchi, de obicei se imbolnaveste si articulatia din cealalta parte.
Boala poate sa afecteze si alte zone ale corpului in afara articulatiilor: la un sfert din pacienti apar mici umflaturi situate sub piele, in apropierea incheieturilor, numite noduli reumatoizi. Frecvent, bolnavii cu poliartrita reumatoida au si anemie.
Diagnostic si tratament
Diagnosticul poate fi dificil in stadiile initiale ale bolii. Din acest motiv, medicul care banuieste prezenta poliartritei reumatoide, pe langa o discutie amanuntita cu pacientul si un examen atent al articulatiilor, va folosi si unele investigatii suplimentare: analize de laborator si radiografii articulare.
Tratamentul va urmari reducerea durerii si inflamatiei articulare, incetinirea sau stoparea evolutiei leziunilor distructive ale incheieturilor, mentinerea functiei articulare si a calitatii vietii pacientului.
In perioadele de acutizare a bolii, articulatiile afectate trebuie puse in repaus – uneori imobilizate cu ajutorul unei orteze, care poate sa combata si aparitia deformarilor articulare). Totusi, exercitiul fizic efectuat rezonabil, fara a depasi posibilitatile pacientului, este foarte important pentru a pastra o musculatura puternica si sanatoasa.
Regimul alimentar trebuie sa fie echilibrat si sa asigure un aport suficient de calorii, proteine, vitamine si calciu. Este foarte importanta pastrarea greutatii corporale in limite normale. In unele situatii, din cauza medicamentelor pe care le folosesc, pacientii cu poliartrita reumatoida trebuie sa respecte o dieta fara sare sau fara alcool.
Feriti-va de tratamentele recomandate ca -miraculoase-: in general, ele se dovedesc inutile, iar uneori chiar periculoase. Fiti constienti ca nu exista leacuri-minune care sa vindece boala in cateva zile. Numai medicul specialist poate sa va dea recomandari pertinente