Potrivit unui studiu norvegian, poluarea atmosferica urbana poate mari riscul imbolnavirii de cancer pulmonar.
Din cei 16.209 barbati cu varsta intre 40 si 49 de ani din Oslo, monitorizati intre 1972 si 1998, 418 au facut cancer la plamani. Luand in calcul varsta, comportamentul de fumator sau nefumator si categoria socio-economica din care fac parte subiectii, cercetatorii au ajuns la concluzia ca riscul de imbolnavire de cancer pulmonar este -semnificativ mai mare- in cazul celor expusi la o concentratie marita de oxid de azot in aer.
Riscul de cancer pulmonar a crescut cu 8% pentru fiecare 10 micrograme de oxid de azot in plus pe metru cub de aer. Riscul creste cu 1% in cazul unei cresteri similare a concentratiei de oxid de sulf din aer.
Potrivit dr. Per Nafstad si celorlalti cercetatori, concentratiile de oxizi de azot si sulf constatate trebuie considerate ca fiind -indici ai poluarii aerului- in regiunile urbane. Aerul in aceste zone contine insa si alte substante cu potential cancerigen, rezultate din arderea combustibililor. Circulatia rutiera este principala sursa de emisie a oxidului de azot la Oslo, iar incalzirea centrala este sursa de emisie a oxidului de sulf.
-Asocierea intre cancer si poluarea atmosferica era mai putin accentuata la fumatorii inraiti decat la cei care fumeaza putin sau au renuntat la acest obicei-, sustin autorii. Ei estimeaza ca riscul de cancer pulmonar fiind deja marit la fumatori, el nu este prea mult influentat de poluarea atmosferica.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane