Un proiect al organizatiei neguvernamentale Romanian Angel Appeal, ce activeaza in domeniul prevenirii HIV/SIDA, se numara printre castigatorii unui concurs organizat de Banca Mondiala, urmand sa beneficieze de o parte a celor sase milioane de dolari alocati finantarii initiale a ideilor expuse.
Proiectul castigator se numeste -Prevenirea transmisiei virusului HIV de la mama la copil-. Obiectivul proiectului este prevenirea transmiterii virusului HIV si altor boli transmisibile pe cale sexuala de la mama la copilul nenascut prin asigurarea pregatirii, informatiilor si tehnologiei de care au nevoie medicii pentru a acorda ingrijirile necesare mamelor inainte de nastere.
Proiectul va pregati 24 medici de familie si asistenti medicali din patru zone rurale cu privire la modul de prevenire a transmiterii virusului HIV de la mama la copil. Aria proiectului va creste exponential, intrucat aproximativ 10.000 de doctori de familie vor beneficia de module de invatare electronica. Drept urmare, circa 6.000 de femei din 12 zone rurale vor beneficia de o mai buna ingrijire prenatala, vor fi informate asupra modului de prevenire a transmiterii virusului HIV si a bolilor transmisibile sexual si vor fi sfatuite in privinta efectuarii unor teste voluntare.
Multe femei sarace din zonele rurale nu beneficiaza de ingrijirile necesare in perioada prenatala, fapt care ar reduce mult riscul transmiterii virusului HIV de la mama la copil. Situatia este critica in mediul rural, unde multi doctori nu dispun de informatiile privind HIV/SIDA si de modalitatile prevenirii transmisiei virusului HIV de la mama la copil. Medicii de familie reprezinta singurul punct de contact dintre sistemul de sanatate al tarii si aceste femei. In aceasta situatie, ei pot oferi sfaturi, recomanda teste HIV si explica metodele de prevenire.
Femeile din mediul rural au fost incluse in acest proiect de prevenire a transmisiei infectiei de la mama la copil din cauza cresterii numarului de noi cazuri de boli transmise pe cale sexuala, debutului activitatii sexuale la varste de sub 16 ani, in general, si sub 13 ani la populatia de etnie rroma, extinderii prostitutiei, accentuarii mobilitatii populatiei.
Cei 12 medici de familie si asistente medicale vor beneficia de pregatire, informatii si sprijin in natura pentru desfasurarea activitatilor de prevenire si transmitere a infectiei de la mama la copil in comunitatile respective.