Home Sănătate Sarea iodata, un lucru atat de mic, un beneficiu atat de mare

Sarea iodata, un lucru atat de mic, un beneficiu atat de mare

DISTRIBUIŢI


Unicef, in colaborare cu Ministerul Sanatatii, a demarat campania nationala pentru prevenirea si eliminarea tulburarilor de deficit de iod.

Tulburarile de deficit de iod, incluzand leziunile cerebrale, care se produc in creierul fatului atunci cand viitoarea mama are carenta de iod, sunt consecintele unui aport insuficient de iod in regimul alimentar obisnuit din cauza lipsei acestuia din sol si din apa. Aportul de iod din alimentatie este esential pentru prevenirea aparitiei de deficiente mintale atat pentru adulti, cat mai ales pentru copii. Efectele deficitului de iod sunt importante, in special in fazele timpurii de dezvoltare ale copilului, conducand la o varietate de dizabilitati psihice si mintale, de la intarzieri si deficiente in vorbire, auz si dezvoltare motrice pana la cretinism atunci cand deficitul este sever. Mai multe studii au aratat ca, in conditiile de deficit mediu, un copil poate pierde pana la 13 puncte din coeficientul de inteligenta. In centrul si estul Europei, aproximativ 80% din nou-nascuti nu primesc in alimentatie necesarul de iod.

Potrivit unor studii, in Romania, aproximativ 20% din copii si 35% din adulti sufera din cauza deficitului de iod. Un studiu realizat in 2002 releva faptul ca doar 53% din gospodariile din Romania consuma sare iodata, cea mai scazuta rata de 30% fiind inregistrata in nordul tarii.

Iodarea universala a sarii a fost implementata legislativ in Romania prin HG 568/2002, masura urmand sa fie generalizata din 2004. Iodarea sarii este o solutie necostisitoare, producatorii estimand ca masura va creste pretul unui kg de sare cu doar 100 de lei. Din 2004, sarea neiodata va fi comercializata doar in anumite puncte, probabil in farmacii.

Cantitatea de iod necesara zilnic organismului este de 20 de micrograme, conditia de baza fiind consumarea fara intreruperi. Medicii sustin ca depasirea cantitatii optime de iod nu este daunatoare, iodul eliminandu-se prin urina.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.