Conducerea Spitalului de Urgenta din Iasi a decis ca incepand din aceasta luna medicii rezidenti sa nu mai fie platiti pentru garzi. Decizia a fost semnata de directorul spitalului, dr. Theodor Stamate.
Numarul garzilor neplatite ar fi urmat sa fie situat intre trei si sase, in functie de sectie. Un medic rezident pierde pentru o singura garda aproximativ 400.000 de lei.
Medicii rezidenti sustin ca oricum faceau garzi neplatite o data la doua luni, dar nimeni nu a avut curajul sa-i reproseze directorului.
Directorul Stamate este plecat din tara, asa ca nu a putut sa-si explice decizia.
Decizia aberanta a directorului Stamate de la Spitalul de Urgente de a nu plati garzile rezidentilor a fost anulata de Directia de Sanatate Publica si a declansat o ancheta.
-Am aflat recent de aceasta decizie si am anulat-o. Din fericire, nu a avut consecinte. Ar fi indicat ca liniile de garda de pe chirurgie sa fie acoperite de oameni tineri, care oricum castiga mai putin, iar garzile sunt sansa lor de a-si majora salariul-, a precizat directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi, conf. dr. Stefan Georgescu.
Potrivit directorului DSP, in ceea ce priveste specialitatea de chirurgie, doar rezidentii din anii mai mari, de la anul III in sus, vor primi bani pentru garzile efectuate, iar cei din anii mici vor face garzi neplatite. -Rezidentii au o oarecare prioritate la garzi, dar pentru cei din anii mici s-a hotarat sa nu primeasca bani intrucat nu au experienta necesara si nici responsabilitatile nu sunt foarte mari. Mai tarziu, ei fac garzi platite sub palaria unui sef de sectie-, a adaugat seful DSP.
Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca a calificat decizia directorului Stamate drept un abuz si a afirmat ca va trimite un inspector pentru a analiza situatia si a impune masurile necesare.
Decizia incalca noul Cod al muncii care prevede ca orice munca prestata sa fie remunerata.
-Vom incepe o ancheta in acest caz. Un specialist de la noi va merge la Spitalul de Urgenta urmand sa stabileasca daca a fost depasit timpul de 40 de ore si opt ore suplimentare pe saptamana fara a fi platit. Daca inspectorii ITM ajung la concluzia ca la Spitalul de Urgente sunt incalcate drepturile rezidentilor nerespectandu-se Codul muncii, conducerea unitatii medicale ar putea fi sanctionata.
Gina Noveschi