Secretele terapeutice ale gasteropodelor au fost cunoscute inca din perioada grecilor din antichitate.
Astfel, in tratatele in care este pomenit legendarul Orfeu, sunt amintite scoicile care puteau vindeca afectiunile faringelui, ale creierului si ale stomacului. Chiar si Aristotel, intr-unul dintre tratatele sale, sustinea ca molustele contin niste substante secrete, care ajuta la intinerirea organismului. In medicina traditionala a Indiei, Chinei si Japoniei, scoicile erau creditate cu tratarea a nu mai putin de 30 de afectiuni. Printre acestea se numara infertilitatea feminina, durerile musculare, astmul bronsic, anghina pectorala.
In prezent, sunt cunoscute toate substantele biologice care intra in componenta molustelor, numeroase vitamine, o intreaga gama de aminoacizi esentiali, imbinari de fosfolipide, acizi grasi si zaharuri, necesare pentru mentinerea sanatatii. Doua-trei stridii mancate inainte de a consuma alcool scad in mod considerabil actiunea toxica a acestuia, reducand mahmureala.
Consumul exagerat de scoici poate conduce la o suprasaturare a organismului cu substantele amintite si la dezvoltarea unei intoxicatii specifice determinate de surplusul acestor vitamine. In plus, multe dintre cele care ajung pe mesele noastre au supravietuit intr-un mediu toxic, iar substantele pe care le prelucreaza au o influenta distructiva asupra organismului uman. Intrand in organism, aceste substante determina tulburari ale sistemului nervos, in primul rand ale creierului, care duc la aparitia bolii Alzheimer.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane