Home Sănătate Spitalele vor avea legea lor

Spitalele vor avea legea lor

DISTRIBUIŢI


Asteptata de ani de zile si considerata a fi unica solutie pentru problemele din sanatate, legea spitalelor este discutata in aceste zile in parlament.

Aflata in stadiul de proiect, ea clasifica spitalele dupa importanta, stabilind rolul acestora in sistemul de sanatate.

Conform proiectului, spitalul este definit ca o unitate sanitara cu paturi, de utilitate publica, proprietate a statului sau privata, care asigura servicii medicale. Unitatile cu paturi trebuie sa indeplineasca conditiile de autorizare sanitara, de functionare si de acreditare si sa desfasoare activitati de educatie medicala continua pentru personalul propriu, suportate din veniturile proprii, si nu pe banii salariatilor, asa cum era pana in prezent.

Unitatea spitaliceasca raspunde, potrivit legii, pentru calitatea actului medical, pentru respectarea conditiilor de cazare, igiena, alimentatie si de prevenire a infectiilor intraspitalicesti. Orice spital are obligatia de a acorda primul ajutor si asistenta medicala oricarei persoane aflate in stare critica. Pentru a pastra echilibrul intern, cheltuielile pentru activitatea medicala vor fi rambursate de casele de asigurari in maximum 30 de zile de la data incetarii cauzei care le-a generat.

Pe langa aceste noutati, pentru prima oara se face o clasificare a unitatilor sanitare. Astfel, acestea sunt impartite in spitale generale, care au minimum patru specialisti, respectiv medicina interna, pediatrie, obstetrica-ginecologie si chirurgie, spitale de specialitate, care asigura asistenta medicala intr-o singura specialitate si spitale de urgenta, care dispun de o structura complexa de specialisti si aparatura medicala performanta. In cadrul acestora trebuie sa functioneze obligatoriu un compartiment de urgenta, care poate avea si un serviciu mobil de reanimare. Ultima categorie de spitale o reprezinta cele de boli cronice.

Medicii spun ca legea este buna, insa exista o serie de prevederi care vor da batai de cap managerilor. Medicii sunt de parere ca spitalele vor putea fi coordonate mai bine o data cu promulgarea legii, insa lipsa fondurilor va face ca prevederile acesteia sa fie greu aplicabile. In aceste conditii, a fi manager de spital este o mare raspundere, deoarece depasirea fondurilor atrage dupa sine sanctiuni de natura economico-financiara si chiar penala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.