Pana anul trecut, la Spitalul Elias, considerat unul dintre cele mai bune din tara, nu aveau acces decat angajatii MApN si potentatii vremii. Acum, putini dintre romanii -de rand- stiu ca spitalul este deschis oricarui cetatean care are asigurare medicala, fara a conta la care dintre casele de asigurari de sanatate este inscris. Mai mult, spitalul este renovat, modernizat si poate oferi conditii de lux in sistem de coplata.
Contracte de servicii cu toate casele de asigurari
Dupa ce s-a aprobat hotararea guvernamentala, prin care Spitalul Elias a fost scos din subordinea MApN pentru a fi redat circuitului public, aceasta unitate spitaliceasca a incheiat contracte de servicii cu toate casele de asigurari, astfel incat toti cetatenii asigurati sa poata beneficia de serviciile acestui spital considerat, pana nu de mult ca fiind al -stabilor-. Transferul s-a facut cu scopul de a permite Spitalului Elias sa opereze pe piata medicala privata, ca spital privat, de utilitate publica. Principalele avantaje constau in posibilitatea atragerii de specialisti in domeniul medical si al cercetarii stiintifice, in vederea constituirii unui centru de excelenta in medicina romaneasca, crearea de baze clinice de invatamant superior medical, care sa contribuie la cresterea calitatii actului medical. De asemenea, se presupunea ca statutul de Spital Universitar duce la realizarea de venituri marite de la casele de asigurari si da posibilitatea atragerii de fonduri suplimentare din donatii si sponsorizari, precum si din prestarea de servicii medicale cu confort sporit.
-Din motive de securitate, in decembrie 1989, Spitalul Elias a fost trasferat de la Ministerul Sanatatii la Ministerul Apararii. Prin testament, clinca apartine Academiei Romane si Fundatiei Elias, de aceea ea poate deveni unitate sanitara cu circuit deschis. Sigur ca structura de unitate de protocol pentru parlamentari, presedinti de stat, sefi de guvern va fi pastrata, dar, impreuna cu Spitalul Univeristar, Clinica Elias va deveni consortiu universitar-, anunta anul trecut directorul spitalului, dr. Sorin Oprescu. Iesind din sfera declaratiilor si a presupunerilor, am vrut sa vedem cat de conforme sunt acestea cu realitatea.
Un spital de lux pentru toata lumea
Stiam ca inainte de a fi redat circuitului public, din cele aproape 700 de paturi cate exista in Spitalul Elias, doar cel mult 200 erau ocupate lunar, acesta fiind unul dintre factorii majori care au determinat reorganizarea spitalului. Vantul schimbarii se simte inca de la poarta spitalului. Portarii nu mai sunt -temnicieri-. Nu ti se cere decat Buletinul de Identitate pentru a ti se da un ecuson pe care scrie -Vizitator-. Intrebati fiind, unde mergem, pentru a fi ajutati cu informatii, am raspuns la intamplare: -la Maternitate-. Dupa ce ni se spunem cum sa ajungem aici, ajungem la locul cu pricina. Totul este modernizat, incepand de la -receptie- pana la salile de operatie si la saloanele pacientilor. Si inca se mai lucreaza la renovarea si modernizarea acestei Clinici de Obstetrica si Ginecologie. Spunem -clinica-, pentru ca in Elias toate sectiile se transforma in clinici universitare, asa cum spitalul a devenit unul universitar. In acest fel se asigura un act medical de inalta clasa. Incercam sa dam de seful clinicii. Ni se spune ca este dr. Radu Vladareanu, -dar acum se afla in vizita la pacienti-. In sfarsit, poate sa ne spuna cum s-a reusit adaptarea clinicii si a spitalului, in general, la regulile economiei de piata. Ne spune ca fara directorul spitalului, Sorin Oprescu, nu s-ar fi putut face nimic. -Am gasit intelegere si solutii la probleme care, pana acum, nici macar nu ar fi meritat sa te gandesti la ele-. Ne spune ca decat sa ne dea declaratii, mai bine ne arata ce s-a facut in aceasta clinica. Ne-a fost dat sa vedem ceea ce, pana acum, doar speram sa avem peste ani buni: saloane curate, cu cate doua paturi, cu mobilier nou, flori la ferestre… Pe holurile clinicii, atmosfera este placuta, linistitoare, datorita plantelor ornamentale si a lauzelor care se plimba agale, discutand intre ele la -un pahar- cu apa, luat din racitoarele care se gasesc la tot pasul.
Saloanele de -patru stele- costa intre 40 si 50 de dolari pe zi
Beneficiind de un bun management, spitalul a reusit sa -puna pe picioare- o -afacere- profitabila, in conditiile in care de luni bune intreg sistemul sanitar se afla in pragul unui colaps. Saloane de lux! Ba, chiar li s-au acordat stele, ca in sistemul hotelier. Medicii spun ca ar avea patru stele, pacientii spun ca ar merita chiar cinci. Ce inseamna un salon de lux? Este un fel de apartament, in care -turistul- sta in regim single, beneficiind chiar si de bai jacuzzi. Apartamentul este mobilat cu fotolii si canapea din piele alba, cu pat electric, aer conditionat, televizor, baie imensa, utilata cu tot ce trebuie. O zi de sedere intr-un astfel de salon ii costa pe pacienti intre 40 si 50 de dolari pe zi.
Cand sectiile devin clinici
In momentul de fata, spitalul se afla inca in plin proces de reorganizare. Toate sectiile spitalului vor deveni clinici universitare, pentru a se obtine o semnificativa imbunatatire a actului medical, asigurat de profesori universitari, de doctori de exceptie, in jurul carora sa se formeze viitorii medici, in prezent studenti. In momentul de fata, deja Maternitatea a devenit Clinica de Obstetrica si Ginecologie, pe care tocmai am prezentat-o in cele de mai sus. Aceasta clinica, impreuna cu cea de Endocrinologie urmeaza sa infiinteze un Centru de referinta pentru tratamente si tehnici de reproducere asistata. De asemenea, urmeaza ca celelalte sectii, cum sunt cele de Neurologie, Neurochirurgie, Endocrinologie, Gastroenterologie, Ortopedie, Recuperare medicala si Oftalmologie, sa devina clinici. Singura parere de rau a personalului medical consta in faptul ca aceia care au probleme cu sanatatea nu stiu inca despre noul statut al spitalului si ca inca il percep ca fiind unul al -bosilor-.