Home Sănătate Stresul, o afectiune moderna si periculoasa

Stresul, o afectiune moderna si periculoasa

DISTRIBUIŢI

Devenit deja o obisnuinta a vietii cotidiene, stresul afecteaza tot mai multi oameni. Fie ca este vorba despre stresul profesional sau de cel provocat de nepotrivirea programului de la serviciu cu cel familial, urmarile sunt la fel de grave. Simptomele stresului, indiferent daca sunt de natura fizica sau psihica, trebuie cunoscute. Daca ele persista mai multa vreme, trebuie consultat un medic.

In Europa, aproximativ 40 de milioane de oameni sunt afectati de stres la locurile de munca. Practic, aproximativ o treime din salariatii batranului continent. Potrivit ultimelor statistici, stresul profesional este responsabil de aparitia afectiunilor cardiovasculare la 16% dintre barbati si la 22% dintre femei.

Stresul nu se manifesta la toate persoanele la fel. Unele persoane au o reactie acuta in acest caz, altele pot avea simptome cumulate in timp cu diferite alte probleme de sanatate. Reactia imediata acuta este de panica, anxietate, cresterea pulsului, transpiratie, senzatie de uscare in gura sau tremuraturi. Starea de stres pe o durata mai indelungata poate cauza dureri de cap, ameteli, tulburari de vedere sau dureri ale cefei si umerilor.

In tentativa de definire a stresului, cercetatorii l-au diferentiat in functie de natura sa, fizica sau psihica. Printre simptomele fizice ale stresului se numara durerile de cap, tensiunea, starea de oboseala, lipsa relaxarii, indigestia, palpitatiile, dificultatile respiratorii, starea de voma, problemele dermatologice, transpiratia excesiva, tulburarile cardiovasculare.

In plan psihologic, o persoana afectata de stres poate avea dificultati in luarea unor decizii sau adoptarea unor hotarari pripite, tulburari de memorie, incapacitate de concentrare, tulburari ale somnului, depresie, anxietate, plictiseala, frustrare, izolare si mai ales insatisfactia muncii.

O persoana afectata de stres este nervoasa, in permanenta prost dispusa, sensibila la critici, deprimata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.