Home Sănătate Tinerii isi incep viata sexuala tot mai devreme

Tinerii isi incep viata sexuala tot mai devreme

DISTRIBUIŢI


Rezultatele unui sondaj realizat recent de Fundatia Tineri pentru tineri arata ca tinerii au un comportament sexual mult mai liberal decat acum cativa ani, printre cauze numarandu-se, probabil, schimbarile sociale si culturale. Daca in trecut, mai ales inainte de 1990, cei mai multi adolescenti ramaneau abstinenti sexual pana la varsta de 20 de ani, in prezent debutul vietii sexuale se petrece mai devreme.

Compararea datelor din 1999 cu datele din 1993 si 1996 a evidentiat foarte clar tendinta de scadere a varstei la care are loc primul act sexual la adolescentii romani. Desi tinerii romani isi incep viata sexuala la varste din ce in ce mai mici, ei nu folosesc suficient serviciile de planificare familiala.

Totusi, in Romania debutul actului sexual la femei se petrece mai tarziu. Numai 7% din fetele adolescente mai tinere de 16 ani si-au inceput activitatea sexuala; acest procent creste la 28% la femeile mai tinere de 18 ani si la 56% pentru cele sub 20 de ani. Cu toate acestea, proportia femeilor din grupa de varsta 15 – 19 ani care au declarat inceperea actului sexual in 1999 a crescut cu 62% in comparatie cu 1993 (26% fata de 16%).

Datele privind debutul activitatii sexuale difera, de asemenea, in functie de statutul socio-economic. Tinerele femei cu un statut economico-social scazut aveau o probabilitate mai mare de a fi avut experiente sexuale inainte de varsta de 16 ani (14%) si de 18 ani (38%), decat femeile cu un statut mediu sau ridicat (4% si 24% si, respectiv, 2% si 21%).

Folosirea contraceptivelor de catre tinerele femei cu experienta sexuala, indiferent de data ultimului lor contact sexual, s-a realizat intr-un procent ridicat (70%). La ultimul contact sexual s-au folosit in proportii relativ egale metodele moderne si cele traditionale. Metoda cel mai des folosita a continuat sa fie coitus interuptus, care a fost utilizata de 31% din cupluri, urmata de prezervativ (19%) si de pilula (12%). In ceea ce ii priveste pe tinerii barbati, datele generale au fost similare.

Proportia folosirii contraceptiei la cel mai recent contact sexual de catre femei a fost puternic influentata de situatia maritala. Folosirea contraceptiei a fost semnificativ mai mare in randul femeilor nemaritate decat in cazul celor legal maritate sau in concubinaj (79% fata de 62%). Folosirea intr-un procent mai ridicat a contraceptivelor in randul femeilor nemaritate a fost rezultatul folosirii intr-o proportie mai mare a metodelor moderne (47% fata de 25%), in timp ce folosirea metodelor traditionale a fost mai scazuta (32% fata de 37%).

In 1999, 2% din adolescente si 16% din femeile din grupa de varsta 20 – 24 de ani au declarat ca au apelat la avort. In functie de grupa de varsta, ratele avortului sunt de 101 avorturi/1.000 femei din grupa 20 – 24 de ani, respectiv 26 de avorturi/1.000 femei din grupa 15 – 19 ani. Cu toate acestea, daca luam in considerare procentul femeilor care au activitate sexuala curenta pentru fiecare grupa de varsta (aproximativ 42% din femeile din grupa 15 – 24 comparat cu aproximativ 86% din femeile din grupa de varsta 25 – 44) si care sunt la risc de a ramane insarcinate, numarul de avorturi/femei active sexual la grupa 15 – 24 de ani este comparabil sau chiar putin mai ridicat decat valorile aceluiasi indicator pentru orice alta grupa de varsta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.