200 de milioane de lei dă Ministerul Sănătăţii pentru finanţarea sistemului integrat. Vor fi împărţiţi pentru secţii de teriapie intensivă, pentru tratatrea pacienţilor cu infarct miocardic, pentru salvarea pacienţilor cu tulburări cardiace care pot duce la moarte subită, pentru secţiile destinate celor cu accident vascular sau pentru pacienţii critici cu fracturi. Peste 100 de spitale – judeţene şi din Bucureşti – intră în acest an în program. Planul este ca lipsa banilor pentru un pacient în stare gravă să fie acoperita prin aceste programe.
Ministerul Sănătăţii estimază că 100 de mii de pacienţi ar putea beneficia în fiecare an de sistemul destinat marilor urgenţe.
„Până acum aveam spitale de urgenţă, dar aveam o mare problemă în ceea ce priveşte rezolvarea marilor urgenţe în spitale”, a declarat Dorel Săndesc, secretar de stat în ministerul Sănătăţii, la o emisiune tv.
Programele lansate azi se referă la finanţarea medicamentelor şi materialelor sanitare necesare îngrijirii pacienţilor grav. Casele de asigurări nu acoperă toate decontările, mai ale pentru aceşti pacienţi, a explicat secretarul de stat, care a adăugat că se are în vedere creşterea numărului spitalelor de urgenţă de la 54 la 100.
În acest context, putem vorbi de „învierea comnului Lăzărescu”, a afirmat Dorel Săndesc, aluzie la celebrul film „Moartea domnului Lăzărescu”, despre peripeţiile unui bolnav în spitalele româneşti.
„Acest program este un copil minune care a salvat deja şi va salva multe vieţi”, mai spune oficialul, arătând că în infarctul miocardic mortalitatea a scăzut în România de 3 ori