Peste 130 de specialiști din domeniul transplantului de organe din Romånia, Austria, Ungaria, Republica Cehă, Slovenia, Macedonia s-au reunit la Viena, la sfârșitul săptămânii, la cea de-a șaptea ediție a Danubian Transplant Symposium, la Viena, eveniment organizat sub auspiciile Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca. Peste 67.064 de pacienți din Europa sunt înscriși pe listele de așteptare pentru transplant de organe, iar aproape 4.000 dintre aceștia mor anual pentru că nu au ajuns la transplant, a declarat, la Viena, Guido Persijn, fost director medical al Eurotransplant Foundation. „În Europa, listele de așteptare ale pacienților pentru transplant de organe cuprind 67.064 de persoane, iar circa 4.000 dintre acestea mor anual pentru că nu au ajuns la transplant. Zilnic, 12 pacienți mor pe listele de așteptare în toată Europa. Lista de așteptare cuprinde în total 67.064 de persoane, din care 52.000 pentru rinichi, 7.000 pentru ficat și 3.600 pentru inimă“, a spus Guido Persijn, unul din promotorii activității de transplant în Europa și în România. În cadrul evenimentului s-a subliniat importanța colaborării regionale pentru o mai bună organizare a activității de transplant, astfel încât un număr cât mai mare de pacienți aflați în suferință să ajungă la operație. Totodată, s-au prezentat și ultimele noutăți științifice, tehnici și modalități de prezervare a organelor pentru transplant. „Scopul acestui simpozion este de a disemina necesitatea de a colabora în acest domeniu atât de complex care salvează anual în lume zeci de mii de oameni, pentru a găsi căi de a promova activitatea de transplant în Europa“, a spus prof. Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, inițiator al organizării acestui simpozion, acum opt ani.
El a subliniat că activitatea de transplant din Transilvania a ajuns să o depășească pe cea de la nivel european, prin faptul că pentru prima dată numărul de transplanturi de la donator cadavru l-a depășit pe cel de la donator viu. „Este un rezultat la care noi nu speram să ajungem atât de rapid, dar care e datorită acestui simpozion“, a punctat prof. Lucan.
La rândul său, prof. Irinel Popescu a susținut necesitatea unei mai bune organizări a activității de transplant, cu formarea mai multor coordonatori de transplant și schimbarea mentalității în donarea de organe astfel încât să se mai atenueze discrepanța dintre numărul de organe disponibile pentru transplant și numărul celor aflați pe listele de așteptare. De altfel, urmează ca printr-un program finanțat și prin fonduri europene, programul SPER, să fie formați 30 de coordonatori de transplant la nivel național. În prezent, la nivel național există șase coordonatori de transplant activi.
La eveniment au susținut prezentări prof. Radu Deac, care a vorbit despre activitatea de transplant cardiac de la Târgu Mureș, dr. Victor Zota, care a prezentat o radiografie a activității de transplant din România, prof. dr. Walter Klepetko, de la Universitatea din Viena, specialist recunoscut la nivel mondial în domeniul transplantului de plămâni și combinat cord-plămâni.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane