Home Social 17 miliarde pentru un sediu-fantoma

17 miliarde pentru un sediu-fantoma

DISTRIBUIŢI

Aurel Constantin Ilie, ministrul apelor si protectiei mediului, l-a informat pe ministrul de interne, Ioan Rus, in legatura cu achizitionarea ilegala a unui imobil pentru sediul Inspectoratului de Protectia Mediului Constanta. La sfarsitul lunii octombrie 1999, fostul ministrul al apelor, padurilor si protectiei mediului, Romica Tomescu, aprobase studiul de prefezabilitate, o estimare, pentru construirea unui sediu al Agentiei de Protectia Mediului Constanta, pe o suprafata de teren pusa la dispozitie de catre Primarie.

Achizitia a fost supraevaluata din start

Trebuie spus de la bun inceput ca Agentia de Protectia Mediului Constanta avea deja un sediu adecvat.

Indicatorii tehnico-economici aprobati la studiul de prefezabilitate estimau o valoare totala a investitiei de 8.865.500.000 de lei, dintre care 7.642.100.000 de lei pentru constructii-montaj pentru o suprafata de 1.345 mp. Ulterior, in urma unei licitatii, proiectarea noului sediu a fost adjudecata pentru suma de 9.955.000.000 de lei. Din Comisia de licitatie au facut parte si directorul Directiei de Investitii din MAPPM, Ionel Rontea, si directorul APM Constanta, Tudorel Lupu.

Dar, surprinzator, conducerea agentiei a renuntat la ideea construirii noului sediu, hotarand sa cumpere o cladire pe care sa o amenajeze pentru aceasta destinatie. Directorul Directiei de Resurse si Dezvoltare din cadrul ministerului aproba propunerea conducerii APM Constanta, iar ex-ministrul Tomescu a aprobat caietul de sarcini pentru achizitionarea imobilului. La sfarsitul anului trecut, pentru suma de 16.996.700.000 de lei (!) a fost adjudecat un imobil apartinand unei persoane fizice din Constanta, Nicolae Colasaz. Valoarea ofertei adjudecate prin licitatie, tinand cont si de deprecierea leului, tot este mai mare cu circa trei miliarde de lei decat valoarea aprobata la studiul de fezabilitate.

Investitia nejustificata a fost -rasplatita- cu trei miliarde de lei

Achizitionarea cladirii buclucase este considerata ilegala de catre actuala conducere a Ministerului Apelor si Protectiei Mediului si, ca atare, Corpul de Control al ministrului Aurel Constantin Ilie a cercetat aceasta afacere. In raportul de control se precizeaza ca, -in loc sa se adjudece un imobil terminat sau in stadiu avansat de executie, s-a adjudecat achizitia unui imobil a carui executie nu era inceputa si pentru care nici in prezent nu exista proiect si autorizatie de construire-. In formularul de oferta se precizeaza ca se vinde un imobil cu o suprafata construita de 1.400 metri patrati, dar in oferta financiara pretul a fost calculat pentru o suprafata mai mare (1.618,6 metri patrati).

S-au incalcat prevederile Normelor metodologice emise de Ministerul Finantelor in 1996, privind achizitiile publice, potrivit carora oferta trebuie sa fie conforma cu cerintele caietului de sarcini. De asemenea, s-au incalcat prevederile Legii finantelor publice, potrivit carora aceasta achizitie nu poate fi inclusa in lista de investitii si nu poate fi licitata si contractata fara a exista o documentatie tehnico-economica legal aprobata.

Din raportul de control al MAPM rezulta deci ca incheierea contractului de vanzare-cumparare s-a facut prin incalcarea prevederilor legale, iar -modul de aranjare a preturilor este incorect-. De asemenea, se precizeaza ca pretul unui metru patrat de imobil care urmeaza a fi construit este de trei ori mai mare decat cel al unuia existent. Neregulile rezultate in urma controlului, au conchis inspectorii MAPM, au dus la posibilitatea incasarii unui pret exagerat.

Ministerul… pacalit si cu banii luati

Ministrul Aurel Constantin Ilie a reiterat afirmatia ca aceasta investitie nu este justificata pentru ca Inspectoratul de Protectia Mediului Constanta are deja un sediu. Cei implicati in afacerea respectiva au fost destituiti. Deciziile lor au fost probabil determinate la acea vreme si de iminenta schimbarilor politice.

Nicolae Colasaz a primit deja circa trei miliarde de lei pentru noul sediu, dar MAPM nu mai este dispus sa achite vreun ban si, ca atare, ministrul Aurel Constantin Ilie a sesizat Ministerul de Interne pentru sanctionarea celor vinovati.

Lovitura de teatru vine din partea lui Nicolae Colasaz, care precizeaza, la randul sau, ca nu se mai poate renunta la contract, ale carui clauze sunt -beton-. In cazul rezilierii, MAPM va trebui sa achite in jur de 10 miliarde de lei!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.