Home Social 3% dintre salariati, fara asigurari sociale

3% dintre salariati, fara asigurari sociale

DISTRIBUIŢI

– Aproape 100 de societati comerciale au debite de peste 50 de miliarde – fiecare! – la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Principalii debitori sunt din industria extractiva

– Angajatii acestora, peste 170.000, nu pot beneficia de drepturile conferite de plata asigurarilor sociale – pensii, somaj sau masuri active de reorientare a fortei de munca

– Debitele societatilor rau-platnice depasesc totalul de 20.000 miliarde de lei. Pana in prezent, au fost recuperate – prin popriri si executare silita – doar 2.785 miliarde de lei

Corpul de Control al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale a depistat 85 de societati comerciale de pe tot cuprinsul tarii, care – la finele trimestrului I – aveau datorii de peste 50 de miliarde la Bugetul asigurarilor sociale.

Celor 85 de societati din tara li se adauga sapte din Bucuresti, dar datoria lor reprezinta peste 2.000 de miliarde, respectiv 10% din totalul sumei pe care ar fi trebuit s-o primeasca MMSS. -Capul de afis- este SNCFR, cu datorii de 1.250 miliarde de lei. Pe locul II se situeaza Vulcan SA, cu -numai- 225 de miliarde. La mica distanta este Republica SA, cu debite de 219 miliarde. Din lipsa de spatiu, ne oprim doar la cele de pe -podium-, promitandu-va ca vom continua aceste dezvaluiri.

In tara, judetul Hunedoara detine -suprematia-, unitatile sale datorand 7.790 miliarde de lei, din care MMSS n-a recuperat decat 119 miliarde. Compania Nationala a Huilei Petrosani -straluceste- pe primul loc al topului judetean, cu 5.794 de miliarde. din care, prin popriri, n-au fost recuperate de catre MMSS decat 80 de miliarde. Pe locurile urmatoare vin Siderurgica SA (1. 208 miliarde debit, recuperate – 27 miliarde) si Devamin SA Deva (505 miliarde debit, recuperate – patru miliarde). Numarul total al salariatilor afectati din judet este de 33.000.

In clasamentul national, locul secund revine judetului Gorj, ale carui unitati au o datorie insumata de 3.402 miliarde de lei. Ca si in Hunedoara, -medalia de aur- revine tot unei exploatari miniere – Compania Nationala a Lignitului Oltenia, cu datorii la bugetul MMSS de 2.757 miliarde de lei. Din care au mai putut fi recuperate doar noua miliarde… Urmatorii debitori importanti sunt Rostramo SA – cu 131 miliarde debit, din care au fost recuperate 220 de milioane, si Uzina de Reparatii SA (UREX) – cu 199 de miliarde.

Locul III pe tara este ocupat de judetul Brasov, cu un debit total de 2.042 miliarde de lei la bugetul MMSS, din care au fost recuperate 79 de miliarde. Numai ca aici -podiumul- este ocupat de industria constructoare de masini: Tractorul UTB SA, cu 660 miliarde de lei datorie, din care au fost recuperate doar 11 miliarde; Roman SA – 417 miliarde debit, recuperate 22 de miliarde; Turfor UTB SA, 245 miliarde debit, recuperate doar 320 de milioane… Numarul angajatilor potential afectati din judet este de aproape 34.000.

Precizam ca numarul salariatilor de la societatile debitoare din Capitala nu este cuprins in totalul de 171.642 de angajati, cati sunt la nivel de teritoriu… Din acest total, doar 18.220 isi desfasoara activitatea in unitati private, restul – in unitati de stat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.