În țara noastră este înregistrat un număr mare de copii cu afecțiuni hematologice și oncologice, astfel că anual sunt luate în evidență un număr de 500 de noi cazuri care se alătură altor 5000 de copii și adolescenți cu cancere aflate în tratament în diferite faze ale bolii, a căror rată de supraviețuire este relativ mică, aproximativ 50%.
Motivul principal este dotarea precară a centrelor în care se tratează aceste boli, în multe situații acestea fiind depășite atât din punct de vedere tehnic cât și funcțional, la care se mai adaugă și lipsa de personal de specialitate, medici și asistenți medicali, generat de desființarea acestei subspecialități în România în urmă cu 10 ani.
În contextul celor mai sus menționate, Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. Al. Trestioreanu’ București, în calitate de promotor de proiect, împreună cu: Spitalul Clinic de Urgență pentru copii ‘Louis Turcanu’ — Partener 1, Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. I. Chiricuță’ Cluj-Napoca — Partener 2, Spitalul Clinic de Urgente pentru Copii ‘Sf. Maria’ Iași — Partener 3, lansează un proiect finanțat din Granturi norvegiene 2009 — 2014, în cadrul Programului RO19 ‘Inițiative în sănătatea publică’, gestionat de Ministerul Sănătății în Proiectul RO19.11 intitulat ‘Îmbunătățirea serviciilor acordate în domeniul hematologiei și oncologiei pediatrice în România, prin achiziția de bunuri, servicii și lucrări de specialitate’ care se va desfășura până la sfârșitul lunii aprilie 2016. Bugetul total al proiectului este de aprox. 5.655.653 euro, sumă din care contribuția norvegiană este de 85%, iar cea a Guvernului României de 15%.
Rezultatele principale ale proiectului vor fi crearea unor centre dotate corespunzător pentru diagnosticul precoce complet și complex, conform standardelor actuale, premisă esențială pentru stabilirea planului de tratament oncologic multidisciplinar a cazurilor de hematologie și oncologie pediatrică, monitorizarea evoluției acestor cazuri, dar și crearea și asigurarea suportului la nivel de resurse umane. Aceste rezultate se vor regăsi la nivelul celor patru centre dotate la nivel național: București, Iași, Cluj, Timișoara.
Prin implementarea prezentului proiect la Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. I. Chiricuță’ Cluj-Napoca se dorește:
* achiziționarea unui aparat RMN,
* achiziționarea unui sistem de monitorizare la distanță,
* achiziționarea unui aparat de anestezie
* instruirea personalului în scopul îmbunătățirii activității personalului care lucrează în hematologie și oncologie pediatrică (medici, asistente, infirmiere)
Prin Acordul pentru Spațiul Economic European (SEE), trei dintre țările AELS — Norvegia, Islanda și Liechtenstein, fac parte din piața internă europeană și contribuie la dezvoltarea socială și economică prin intermediul granturilor SEE și norvegiene, de care beneficiază 15 state membre din estul, centrul și sudul Uniunii Europene. Norvegia este principalul stat donator, contribuind cu 97% din totalul finanțărilor. Obiectivele majore ale granturilor SEE și norvegiene sunt reducerea disparităților sociale și economice în Spațiul Economic European, respectiv întărirea relațiilor bilaterale dintre statele donatoare și cele beneficiare.