Home Social 550 de membri ai Sindicatului Personalului Didactic din UMF acuză nerespectarea legii...

550 de membri ai Sindicatului Personalului Didactic din UMF acuză nerespectarea legii de către rectorul Sinescu

DISTRIBUIŢI

Așa cum arătam zilele trecute, sistemul învechit și ermetic din Universitatea de Medicină „Carol Davila” a fost penetrat de conf. dr. Laurențiu Belușică, unicul contracandidat al academicianului Ioanel Sinescu la funcția de rector al universității. După ce a lansat acuzații dure privind lipsa de transparență în cheltuirea banilor a actualei conduceri a UMF, precum și folosirea resurselor universității în interes personal, Consiliul de Administrație a transmis prin e-mail un scurt bilanț al activității:

„Consiliul de Administratie al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti asigura desfasurarea procesului electoral in conditii de corectitudine si echitabilitate, sustinand eforturile Biroului Electoral al Universitatii, in conditiile legii.
Acest demers este in concordanta cu activitatea membrilor Consiliului de Administratie din ultimii patru ani, prin asumarea directa a raspunderii in realizarea cadrului institutional  al activitatii didactice si administrative in interiorul UMF Carol Davila Bucuresti.
In data de 28 ianuarie 2016 Universitatea isi va definitiva structura Senatului Universitar, element fundamental al autonomiei Universitare.
Consideram utila precizarea directiilor de activitate ale Consiliului de Administratie in intervalul 2012-2016 ca un element de transparenta si de management modern, ca o dovada a aplicarii legislatiei si mai ales, ca un semn de colaborare eficienta intre toate cadrele didactice ale Universitatii. Aceste elemente sunt cunoscute de catre cadrele didactice si de catre studenti, deoarce sunt fapte si realizari constituite impreuna, prin efortul tuturor. Activitatea Consiliului de Administratie este publica si se regaseste in Raportul Anual de activitate al Rectorului UMF Carol Davila, aprobat de catre Senatul universitar.
Numai cine nu a facut parte din comunitatea academica sau cine nu a inteleles sensul acesteia poate sa nu recunoasca aceste eforturi. Numai cine nu cunoaste legislatia, regulamentele didactice, conditiile de aplicabilitate, eligibilitate si promovabilitate in cercetare si activitatea didactica poate sa nu adere la dorinta de reconstructie a comunitatii academice a UMF Carol Davila Bucuresti. Numai cine nu a realizat nimic in cadrul UMF Carol Davila poate sa coboare in derizoriu activitatea unei intregi Universitati.
Poate ca nu intotdeauna cadrele didactice au lucrat in conditii optime, poate nu avem cele mai adecvate baze de invatament , poate studentii nu sunt cazati in conditii adecvate, dar faptele noastre arata mai multe certitudini:
–                  Studentii au fost cazati dupa reguli clare, regulamente si metodologii nou adoptate, fara a fi nemultumiri, fara a fi tensiunile sociale existente anterior.
–                  Studentii au beneficiat de o crestere a cuantumului burselor studentesti.
–                  Studentii si rezidentii si-au desfasurat activitatea de invatamant  conform unor regulamente noi .
–                  S-au acordat burse sociale prin efortul Consiliul de Administratie.
–                  Promovarea a fost un deziderat, la fel ca si admiterea unor noi cadre didactice.
–                  S-a investit mult in cercetare, in proiecte precum:
o   Acordarea de granturi de cercetare si burse de cercetare in strainatate pentru cadrele didactice tinere;
o   Re-organizarea bibliotecii universitare, cu accesul la multiple baze de date;
o   Organizarea Congresului UMF Carol Davila;
o   Realizarea studiului istoric al cladirii facultatii si elaborarea documentatiei necesare pentru construirea Institutului de Cercetare al UMF;
o   Sustinerea financiara si administrativa a TUTUROR aplicatiilor de proiecte internationale si nationale (inclusiv al programelor POSDRU), care implicau contributie din partea UMF;
o   Preluarea revistei Maedica (indexata PUBMED) sub auspiciile UMF Carol Davila;
o   Comemorarea unor personalitati marcante universitare si medicale – George Emil Palade, Nicolae Paulescu, Ioan Cantacuzino.
–                  S-au organizat in conditii optime examene de admitere, licenta, admitere in studii doctorale, rezidentiat, specialitate, primariat.
–                  S-a organizat Scoala de Studii Doctorale.
–                  S-a definitivat organizarea FMAM.
–                  S-au redimensionat programele analitice si normarea didactica.
–                  S-au amplificat colaborarile institutionale nationale si internationale, cu acordarea de titluri « Honoris Causa » unor personalitati marcante, incluzand laureati ai premiului Nobel, cum ar fi Profesorul Louis Ignarro.
–                  Suntem printre primele 7 universitati din Romania care a aderat la programul ERASMUS PLUS, ca urmare a aprobarii Cartei ERASMUS a Universitatii de catre Comisia Europeana.
Dorim sa aratam astfel adeziunea noastra la viata comunitatii academice, de care suntem indisolubil legati.
La finalul mandatului Consiliului de Administratie dorim sa ne reafirmam principiile care ne-au fundamentat activitatea – « creativitate, inovare si excelenta ». Aceste trei elemente am incercat sa le permanentizam, cu ajutorul dumneavoastra, in Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti.”

Imediat Octavian Doaga, Presedinte al SPD-UMF-CD, afiliat FNS Alma Mater a reacționat tot printr-un comunicat:

Apreciem activitatea Consiliului de administratie, insa consideram ca, contrar celor afirmate in mesajul sau, Consiliul de adimnistratie nu a respectat in totalitate legile in vigorare, ignorand cu buna stiinta prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 49 din iunie 2014, publicata in Monitorul Oficial partea 1, nr. 486 din 30.06.2014, care prevede la art. 50 urmatoarea modificare a articolului 211 a Legii Educatiei Nationale, nr. 1/2011!
Citam:
„Art.50. La articolul 211, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(6) Consiliul de administratie al universitatilor de stat este format din rector, prorectorii, decanii, directorul general administrativ si un reprezentant al studentilor. In cadrul universitatilor unde salariatii sunt organizati in sindicat, un reprezentant al acestuia participa, in calitate de observator, la sedintele consiliului de administratie””
Organizatia noastra a sesizat acest aspect in numeroase ocazii (adrese scrise catre conducerea UMF cat si catre FNS Alma Mater, inclusiv discutii directe cu rectorul univesitatii), insa fara nici un rezultat! Atitudinea de disrespect fata de lege manifestata prin neconvocarea reprezentantului nostru la nici o sedinta a CA, precum si verbal de catre dl rector, ar trebui sa lase multe semne de intrebare cu privire la transparenta activitatii acestui Consiliu de administratie!
Mentionam ca, Sindicatul Personalului Didactic din UMF Carol Davila, are personalitate juridica din 2003, si numara in prezent peste 550 membri. Din 2007 organizatia este afiliata la F.N.S Alma Mater cu drepturi depline. Mai multe detalii, puteti gasi pe site-ul nostru:
http://umf-sindicat.us8.list-manage.com/track/click?u=beeda1f69a6ccf27e6eadf951&id=d64b3b9bbe&e=b566aad45d
Speram ca pe viitor, noul Consiliu de administratie sa isi asume datoria primordiala de a respecta TOATE prevederile legale, inainte de orice atitudini sau comentarii!
Consideram ca este dreptul membrilor comunitatii academice sa cunoasca si acest aspect, trecut cu extrem de mare usurinta cu vederea de ex-Consiliul de Administratie, precum si de dl. Academician Ioanel Sinescu, candidat pentru un al doilea mandat la functia de Rector al UMF Carol Davila!
Promovarea dialogului social si asigurarea transparentei deciziilor importante pentru comunitatea academica nu mai trebuie privite ca aspecte facultative, ci obligatii legale! Viitoarea conducere a UMF  va avea datoria sa faca dovada reala a respectarii acestor doua deziderate majore.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.