Sondajul de opinie comandat de catre Ministerul Tineretului si Sportului a scos in evidenta ca peste jumatate dintre tineri vor sa plece temporar sau definitiv din Romania. Gasirea unui loc de munca, obtinerea unei locuinte, conditiile de trai sau dificultatile survenite pentru intemeierea unei familii, siguranta personala si coruptia in societate sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta, la ora actuala, tanara generatie.
Peste 85% dintre cei chestionati au precizat ca intemeierea unei familii constituie o problema serioasa, iar peste 80% au afirmat ca -interventiile-, -pilele- si mita sunt acte de coruptie condamnabile. Conform sondajului, cel mai mare sprijin financiar si moral al tinerilor il reprezinta familia, iar 15% dintre ei considera ca reusita in viata este conditionata de existenta studiilor superioare.
Doar patru institutii – biserica, scoala, mass-media si armata – se bucura de increderea tinerilor, iar ultimele trei locuri in -topul neincrederii- sunt ocupate de Guvern, Parlament si de partidele politice. Asteptarile tinerei generatii din partea Executivului se centreaza pe nevoile lor fundamentale legate de conditiile de viata, educatie si, firesc, de inlaturarea piedicilor in demersurile de cautare a unui loc de munca.
Majoritatea tinerilor din tara noastra sunt interesati sa emigreze (56%), dar cei mai multi dintre acestia ar pleca doar temporar (41,8%), indica sondajul de opinie CURS, comandat de Ministerul Tineretului si Sportului. Dorinta de emigrare este generata de saracie. Sondajul a fost realizat in perioada 15-21 iulie in 73 de localitati din tara, inclusiv in municipiul Bucuresti, si au fost chestionati 1.196 de tineri, cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani.
Sperante minime pentru o locuinta si un loc de munca
Doar 5% dintre tinerii chestionati considera ca sansa de gasi un loc de munca nu este o problema, iar pentru restul reprezinta o problema foarte serioasa. Dintre cei intervievati, doar 15% cred ca reusita in viata este conditionata de existenta studiilor superioare, dar acelasi procent este valabil pentru atingerea acestui tel daca tinerii provin dintr-o familie instarita. Doar 12% sustin ca trebuie sa munceasca mai mult pentru a se realiza in viata. Cea mai dramatica problema a celor intervievati este sansa foarte mica de a avea o locuinta corespunzatoare (4%), numai pentru 6% conditiile de trai nu sunt o preocupare stringenta.
Conform sondajului, coruptia in societate este perceputa ca o problema grava, mai acuta decat siguranta personala sau conditiile de intemeiere a unei familii.
Specialistii in domeniu considera ca obtinerea unei locuinte, gasirea unui loc de munca, conditiile de trai, coruptia in societate, conditiile pentru intemeierea unei familii si siguranta personala sunt probleme care se mentin de mult timp si ele au fost mentionate de catre tineri si in sondajele anuale din 1996-1998.
Petrecerea timpului liber este conditionata de bani
Potrivit optiunilor celor chestionati (70,6%), cea mai mare parte a timpului liber si-l petrec impreuna cu prietenii, in timp ce peste 60% dintre ei stau in fata televizorului, iar 41,1% se ocupa cu cititul ziarelor si al revistelor. Doar 15% dintre subiecti merg in excursii in timpul liber si numai 25,2% fac sport. Peste doua treimi dintre tineri (82%) considera ca lipsa banilor reprezinta principala piedica in practicarea activitatilor de timp liber, iar pentru 20% dintre ei timpul de relaxare este insuficient. Specialistii sustin ca pentru o estimare mai obiectiva a distributiei timp de munca/timp liber este necesara o cercetare mai aprofundata a acestei dimensiuni extrem de importante.
Biserica, scoala, mass-media si armata se bucura de increderea tinerilor
Peste 68% dintre tineri sunt nemultumiti de viata politica, aspect relevat si de faptul ca increderea acestora in partidele politice, in Parlament si in Guvern este foarte mica. Doar patru institutii se bucura de mare si foarte mare incredere in randul tineretului: biserica, scoala, mass-media si armata.
Se observa ca cei chestionati plaseaza MTS in zona de responsabilitate in rezolvarea principalelor probleme cu care se confrunta. Asteptarile tinerilor din partea Guvernului, substituit prin MTS, se centreaza pe nevoile lor fundamentale legate conditiile de viata (problema locurilor de munca si a locuintelor), educatie si formare profesionala si protectia sociala a celor aflati in dificultate. Specialistii considera ca pesimismul manifestat reprezinta efectul cumulat al esecului politicii sociale in domenii relevante pentru situatia tinerilor in cei peste 10 ani de tranzitie. -Aspectele rezultate din acest sondaj reflecta o nemultumire a politicilor anterioare fata de tanara generatie-, subliniaza Mario Ruse, secretar de stat al MTS.